Sevgili yolcu;

Güzel bir bayram sabahında, yolculuğumuzu ‘’Fedakarlık’’ konusu ile taçlandıralım istiyorum. Açık havadayız ve dün yağan yağmur sonrasında bugün gökyüzü ışıl ışıl… Burnuma mis gibi ıhlamur kokusu geliyor. Sen de alıyor musun kokuyu? Sağlıklı yaşamak, sağlıkla yaş almak için attığımız adımlarımız kendimize fedakarlığımızın bir göstergesi midir ne dersin?

Fedakar olmak da bir özveri diye düşünüyorum. Tabi ki dozunda… ‘’Kendini harcamakla, fedakar olmak arasında fark var.’’ Diye bir cümle okumuştum. Tam olarak nasıl bir nüans bunu konuşalım seninle.

Etrafındaki insanlar için çırpınan, herkese yetişmeye çalışan, etrafındaki insanları mutlu ettikçe kendini mutlu hisseden bir kişi hayal edelim. Etrafı da nasıl mutlu olmasın ki; etrafında kendisi için çırpınan biri var. Yıllar birbirini kovalıyor, fedakar kişi, o kadar yorgun hissediyor ki; parkta yürürken oturup bir bankta kendi kendine konuşmaya başlıyor ve diyor ki ‘’Bu yorgunluğumun nedeni şu an yaptığım bu yürüyüş değil. Zihnim o kadar ağrıyor ki ağrıdan kocaman olduğunu ve onu taşımaktan yorulduğumu hissediyorum. Keza omuzlarım kas spazmı yaşarcasına gerim gerim geriliyor. Herkese, her şeye yetişmeye çalışmaktan; kendime fedakar olmayı, şefkatli olmayı mı unuttum?’’

Bu insan sana tanıdık geldi mi? Başkalarına karşı gereğinden fazla fedakardı, başkalarını mutlu etmekten besleniyordu. Yıllar sonra derin bir mutsuzluk başladı. Yıllarını, kendini mi harcamıştı?

Fedakar olmak tabi ki harikulade bir enerji. Ne mutlu bu enerjiyi samimi bir kalpte barındırabilmeye! Sahip olduğumuz ve eşe dosta dağıttığımız, sunduğumuz birçok farklı enerji gibi fedakarlık enerjimizi de gereğinden fazla etrafımıza dağıtırsak; kendimize bir şey ayırmamış oluruz. Bu durum da bir süre sonra bizi depresif durumlara sokabilir değil mi?

Gösterdiğimiz fedakarlığı, anlayacak olan insanlara kontrollü bir şekilde verebilelim. Kendimizde, aşırı fedarkarlı olduğumuzu fark ettiğimizde çözüm için ilk adımı atmış oluruz. Farkındalık ne büyük nimet değil mi? Sonrasında adım adım, aşırıya kaçtığımız fedakarlıkları tespit edip; yavaş yavaş azaltabiliriz.

Son olarak şu soruyu kendine sormanı istiyorum: ‘’Kendime karşı fedakarlı ve şefkatli miyim?

Kişisel görüşlerini farkındalık sağlamak adına yorum kısmına yazabilirsin. Beni dinlediğin için teşekkür ediyorum.

#demetdurukan