Mağusa’da Gezilecek Yerler

Ulukışla kasabası

Ulukışla (Yunanca: Μαραθόβουνος, romanize: Maratovunos), hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Mağusa kazasının, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Gazimağusa ilçesine bağlı Geçitkale-Serdarlı belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Gazimağusa’nın 35 km kuzeybatısında yer almaktadır. Köyün nüfusu 2022 yılı itibarı ile 2836’dır.

Tarihçe: Ulukışla, Mesarya Ovası’nın kuzey ucundaki bir tepenin üzerine inşa edilmiştir. Orta ve geç Tunç Çağı yerleşimine dair kanıtlar keşfedildi. Yakınlardaki Petrera’da eski bir Bazilika da bulunmaktadır. 18. yüzyıldan kalma küçük bir kiliseye sahip daha eski bir Hristiyan köyü olduğuna dair iddialar bulunmaktadır.

Bademlikoy Inekler1 (1)

Ulukışla, 1974 Kıbrıs Harekâtı’ndan önce Kıbrıslı Rumların yaşadığı bir köy olup daha sonra güneye göç ettiler. Yerlerine Adana’nın Kozan ile Feke ve Niğde’nin Ulukışla ilçelerinden getirilen Türk aileler, KKTC yeni iskan planı gereği, Magusa’ya 35 km uzaklıktaki Ulukışla kasabasına, Kıbrıslı Türkler yerleştirildi.

Ulukışla Gazimağusa bölgesinde yaşayan kişilerin %22.76’i Özel Sektör, %13.82’i ise Esnaf olarak çalışıyor. Bu bölgede yaşayan kişilerin %24.30’i 35-44 yaş aralığındadır. Ayrıca bölgede yaşayan kişilerin %34.20’u en az lise eğitime sahiptirler.

Az3

Dipkarpaz’da Gezilecek Yerler

Dip Karpaz yada kısaca Karpaz Kıbrıs Adasının sivri uzun yarımadasının adıdır, İskele ilçesine dahildir ve en uçta Zafer Burnuna kadar devam eder. Karpaz yarımadası yüzölçümünün büyük olmasına karşın yaşayan nüfus azdır. Yarımada Milli Park statüsünde olduğundan koruma altındadır. Peki siz Dip Karpaz’ın “eşek cenneti” olarak anıldığını biliyor musunuz? Garibinize gitmesin Karpaz’ın eşekleri ünlüdür, özgürdür…

Biz Gazi Mağusa’da konaklarken Dip Karpaz’a gitmeye ve özellikle Kıbrıs’ın son noktası kabul edilen Zafer Burnunu görmeye gittik. Kuzey Kıbrıs’a kadar gelip buraya gitmeden olmaz. Hele bizim gibi “en” lere meraklı iseniz. Avrupa’nın Portekiz’de en batı uç noktası (Roca Burnu) ve yine Avrupa’nın en güney ucu İspanya-Tarifa’da Isla de las Palomas’dan gidiyoruz Kuzey Kıbrıs’ın “en uç” noktasına yani Zafer Burnu’na.

Sabah kahvaltısının ardından Dip Karpaz’a doğru yola çıktık, yaklaşık 1.5 saatlik yolumuz var.Buraya nasıl giderim derseniz toplu taşıma ile çok zor.  En iyisi bizim yaptığımız gibi araba kiralamak. Araç kiralamada dikkat edilecek kurallar yazımız size yardımcı olacaktır. Dip Karpaz’a gelip Milli Parka girdiğinizde sizi biraz önce bahsettiğimiz eşekler karşılıyor. Araba gördüklerinde hemen yaklaşmaya başlıyorlar. Sizden hiç kaçmıyorlar. Arabadan inip sevmenizi bekliyorlar. Eğer arabadan inmez seyrederseniz cama kadar geliyor hatta arabayı sarsıyorlar.

2Czaferburnu

Çok kişi burada kalıyor. Büyük araçlar zaten buradan ileri gitmiyor. Çünkü buradan sonra yol iyice bozuluyor. Ama biz kararlıyız. Buraya kadar geldiysek gidebileceğimiz yere kadar gideceğiz. Manastırı dönüşte görürüz dedik ve toprak yola girdik. Bir gün önceden yağmur yağdığı için yol biraz daha ağırlaşmış. Çukurlara düşmeden, çamurlarda patinaj yapmadan devam ediyoruz. Zor bir yol macerasından sonra işte Zafer Burnu’ndayız. Yani Kıbrıs adasının en kuzey ucundayız. Buradaki taşın üzerinde yazdığı gibi “finish” noktasındayız. Oldukça rüzgarlı olan bu noktada gördüğümüz adalar Zafer Adaları adını almaktadır. Yine konuksever eşekler bizi uğurlamaya gelmişler.

 Devamı yarın…