Dünyanın 4. büyük endüstrisi olarak kabul edilen Turizm sektöründe son yıllarda "Helal Turizm" önemli bir yere sahip oldu. 1,5 milyarı aşkın Müslüman nüfusa hitap eden Helal Turizm pazarı, Turizm sektöründe en yüksek artış potansiyeli olan bir pazar olarak dikkatleri çekiyor. 2014 yılı verilerine göre dünyada 142 milyon Müslüman turist dolaşım sağlamış ve 146 milyar $ harcamış. Turizm Endüstrisi ortalama %3,3 büyürken, Helal turizm pazarındaki büyüme oranı %4,8 olarak tahmin ediliyor.

2020 yılı itibariyle Helal turizm pazarın 200 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı söyleniyor. Türkiye Helal Turizm pazarında şuanda Malezya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.  İyi bir reklam ve pazarlama stratejisi ile konuyu milli bir mesele olarak ele alırsak pastadan en büyük payı alabilir liderliğe oturabiliriz diye düşünüyorum.

Bu bağlamda; 3-5 Mayıs 2016 tarihinde Konya'da 2. Uluslararası Helal Turizm konferansı düzenlenecek. 2014 yılında İspanya'nın Granada şehrinde ilk kez düzenlenen " Helal Turizm" konferansının bu yıl Mevlana şehri Konya'da yapılacak olmasının reklam ve pazarlama faaliyetleri açısından ciddi bir fırsat oluşturacağını düşünüyorum. Ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatının 13. İslam Zirvesinin ülkemizde yapılıyor olması bizim için ayrı bir fırsat olarak görülebilir.

2016 Konya Konferansı, işletmelere dünyanın dört bir yanındaki alıcılar, yatırımcılar, destinasyonlar ve seyahat uzmanları ile uzun süreli ilişkiler kurma fırsatını verecek. Konferans aynı zamanda etkinlikte ortaklık yapma, ürün ve hizmet sergileme veya markalaşma yoluyla ürün ve hizmetlerini pazarlamak isteyen şirketler için pek çok fırsat sağlayacak.

Bu önemli organizasyona Helal turizm alanında çalışan veya bu piyasa hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen, dünyanın dört bir yanından 1000'i aşkın delegenin katılması bekleniyor. Konya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek konferansa acenteler ve seyahat şirketleri, restoranlar, oteller, turizm kurulları, hava ve kara yolu ulaşım şirketleri, turizm endüstrisinin kanaat önderleri, pazarlama ve medya uzmanları katılacak.

Konferansta Helal Otel sektörünün gelişimi, Helal turizm alanındaki İslami finansman ve yatırım olanakları,  Hac ve Umre-Destinasyonlarına İlave Potansiyel Destinasyonlar,   Helal Sertifikasyonu - Herkes için bir standart oluşturma 4 ana başlığı altında değerlendirmeye alınacak.

4 ana başlığında sektörün gelişimi açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak  "Helal sertifikasyonu ve herkes için bir standart oluşturma" konusunun Helal yaşam başlığı altında sektörün geleceği açısından ayrı bir öneme sahip olduğunu söylemeliyim.

Çözüm tek standart, tek sertifika ve tek akreditasyon...

Helal sertifikasyonu konusunda Türkiye'nin milli standart kuruluşu TSE 2011 yılından bu yana belge veriyor. TSE OIC / SMICC 1 standardına göre belgelendirme yapıyor. SMICC ( İslam ülkeleri standartlar ve metroloji enstitüsü ) 57 İslam ülkesinin üye olduğu birleşmiş milletlerden sonra ikinci büyük milletlerarası yapılanma olan İslam işbirliği teşkilatına bağlı ve merkezi İstanbul'da bulunan şuanda 32 İslam ülkesi standart kuruluşunun üye olduğu dev bir yapı konumunda. Bu dev yapının yönetim kurulu başkanlığı ve genel sekreterlik makamı TSE'nin elinde bulunuyor. Yani TSE 31 İslam ülkesi standart kuruluşunun patronu konumunda. Malezya yıllardır bu dev yapının içerisine girmeme konusunda direniyor. Dolayısıyla SMICC 32. Üye olarak Malezya'yı da bünyesine katabilirse bu dev yapının son taşı da yerine oturmuş olacak İslam dünyasının ortak standardı olacaktır.

" Helal Yaşam için tek standart, tek sertifika ve tanınmış bir akreditasyon ile kesintisiz ticaret"

Konya'da 3-5 mayıs tarihlerinde gerçekleşecek konferansta baş aktörler arasında yer alacak TSE'nin özellikle "Tek standart, tek sertifika ve tek akreditasyon" konusunda ortaya koyacağı fikirler sektörün geleceğine ışık tutacaktır. Helal Gıda, Helal turizm kısaca Helal yaşam için artık tüm İslam ülkelerinin kabul ettiği tek bir standart bu standarda uygun düzenlenmiş sertifika ve tüm dünyada tanınan bir akreditasyona ihtiyaç duyulmaktadır.

2013 senesinde TÜRKAK'IN ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Helal Akreditasyon forumunda bu misyon açıklanmıştı. Umarım 2016 mayısında Konya'da düzenlenecek 2.Uluslararası Helal turizm konferansında bu misyona uygun fikir birliğine varılır. Özellikle İslam ülkeleri arasında ticareti kolaylaştırmak " Helal turizm" pazarını genişletmek adına ortak mekanizmaların hayata geçirilmesi tüm İslam dünyasının faydasına olacaktır.