İstanbul’un en güzel yanlarından biri de her sokakta sizi neyin karşılayacağını bilememeniz. Tarihi sokaklardan tutun da modern yapıların arasında dahi ülkemizde son yıllarda hızla gelişen restaurant ve kafe kültürünün çok başarılı örneklerini bulabilirsiniz. Şahsen ben özellikle kış aylarında evlere tıkılmaya bu kadar alışmışken ve dışarıda yapılacaklar kısıtlı örneklere sahipken, dışarıda yemek yemenin keyfi ve yeni lezzetleri denemenin eşsiz güdüsü ile kafe ve restaurantlara ayrı bir gözle bakıyorum.

Türk lezzetlerinin ne kadar mükemmel olduğunu genelde ülkemize gelen yabancılardan öğreniyoruz. Kısa zamanda mutfağımızın aslında damak tatlarına çok uzak olmasına rağmen onlar için bir tutkuya dönüşmesini yakından görüp, şahit olduktan sonra lezzetlerimiz ile gurur duymamız ve bu konuda dünyaca ünlü işlere imza atmamızın tesadüf olmadığını anlıyorum. Lezzetlerimizin sınırları aşmasını gururla takip ettiğim restaurant sektöründe daha nice başarılara imza atmamız gerektiğine inanıyorum ve yolumuzun bu konuda çok açık olduğunu düşünüyorum.

Bugün sizlerle benim çok sevdiğim ve sıklıkla ziyaret ettiğim iki örneği paylaşacağım: Birisi ocakbaşı denince ilk akla gelen, lezzeti ülke sınırlarını aşmış Ali Ocakbaşı, diğeri ise daha lokal bir tat olan Faroz Pide.

Modern Ocakbaşı: Ali Ocakbaşı

Şehirde Lezzet Var

Ali Ocakbaşı’nın ilk şubesi Karaköy’de açılmıştı. Tarihi Grifin Han’da bulunan Ali Ocakbaşı Haliç manzarası ve eşsiz lezzetleri ile kısa sürede kebapseverlerin gözdesi haline gelmişti. İlk şubenin ardından lezzetlerini bir kez daha tarihi sokaklarda taçlandıran Ali Ocakbaşı Asmalımescit’te bulunan ikinci şubesi Pera ile müdavimlerine ikinci bir mekan daha sunmuştu. Markanın ikinci şubesi Pera, özellikle hafta sonu akşamlarının uğrak mekanı haline gelmişken Ali Ocakbaşı, lezzetlerini Türkiye sınırlarının dışına taşırmış ve Amsterdam’da bulunan üçüncü şubesini de açmıştı. Çok yakında yeni şube haberlerini duymaya devam edeceğimize inandığım markanın bulunan her üç şubesini de ayrı ayrı denemiş biri olarak markanın ismini ve lezzetlerini daha çok duyacağımıza eminim.

Tarihi mekanları ve özel alanları seçerek konumlanan marka her üç şubesinde de özel dekorasyonu, ocakbaşının ritüellerini hem koruyarak hem de modernleştirerek ziyaretçilerine sunuyor. Sizi lezzetleri ile tanıştırmak için sabırsızlanıyorum. Ali Ocakbaşılar’da sunulan tüm lezzetlerin özel olarak temin edilmesi konusunda marka sahiplerinin ayrı bir hassasiyetleri bulunduklarını biliyorum. Mezeler günlük olarak malzemeleri temin edilerek yapılıyor. Geniş bir ürün yelpazesi var. Pastırmalı Humus’tan Acılı Süzme Yoğurt’a, kendi üretimleri olan Çiğköfte’den mutfaklarımızda değeri yeterince keşfedilmemiş olduğuna inandığım Köpoğlu’na kadar birçok meze ve başlangıç arasından dilediğinizi seçerek masanıza kuruluyorsunuz. Gerçek bir tandırda hazırlanan balon pideleri, tereyağı ve tulum peyniri ile ocakbaşının adetlerinden olan başlangıcı, vakit kaybetmeden pideler sıcak sıcak iken yapmanızı öneriyorum.

Şehirde Lezzet Var

Menüye gelince nereden başlayacağınızı bilememeniz olası. Piliç Şiş, Fıstıklı Kebap, Kaburga, Pirzola ve kebap çeşitleri arasında kaybolacağınızı tahmin ettiğim menüde benim favorim Şaşlık ve Ali Kebap. Daha önce Köşebaşı’nda deneyerek tutkunu olduğum şaşlık Ali Ocakbaşı’nda da mükemmel yapılıyor. Özel marinasyonda bekletilerek ve soğan halkaları ile lezzetlendirilerek yapılan şaşlığın kömür ateşinde pişmesinin lezzeti gerçekten bir başka.

İkinci favorim ise zaten markanın müdavimleri tarafından da çok sevildiğini bildiğim Ali Kebap. Ali Kebap’ın sırrını gittiğim her Ali Ocakbaşı’nda sorsam da benimle paylaşmadılar. Evde dahi Adana Kebap yapan biri olarak, bu sırrı bulduğum her ustaya ısrarla sormaya devam edeceğim. Fakat bildiğim kadarı ile Ali Kebap’ı Ali Kebap yapan günlük olarak zırh ile çekilmesi ve kuzu-dana eti karışık olarak hazırlanması. Ali Kebap’ı yerken hem sevdiğiniz kebap lezzetini yaşıyor hem de adını tam olarak koyamadığım başka bir tatla ilk defa tanışıyorsunuz.

Ali Ocakbaşı’nın tatlı menüsüne gelirsek orada da akıl karıştırıcı lezzetler bizi bekliyor. Zaten mezeler ve kebaplar o kadar doyurucu ki aslında tatlılara genellikle yer kalmıyor. Fakat adettendir denilip, tatlı menüsüne şöyle bir baktığınızda katmer ve özel kabak tatlısı ilk aklınızı çelenler oluyor. Kabak tatlısı tahin ve ceviz ile sunuluyor. Rengi ve sunumu ile yemeye kıyamadığınız kabak tatlısının yanında dondurma da servis ediliyor. Katmer ise Türk mutfağının çok özel bir lezzeti olarak Ali Ocakbaşı’nın da menüsünde yerini almış ve çok da iyi yapmış. Nasıl balıktan sonra helva yemek lezzetseverler için vazgeçilmez ise kebaptan sonra katmer de öyle olmalı bence. İlk parçadan sonra katmerin tereyağı kokan tadını uzun zaman unutamayacağınızı iddia ediyorum.

Müzik konusunda da çok hassas olan marka, misafirlerine geneli Türkçe olmak üzere birçok şarkı ile karşılıyor. Bir anda 80’lerden kalma bir şarkı ile anılarınızı hatırlayacağınız bir melodiyi duymak an meselesi. Çalışanlarının özeni, misafirperverliği, dekorasyonunun güzelliği, menünün lezzeti ve şubelerin kolay ulaşılabilir adreslerde konumlandırılması nedeni ile Ali Ocakbaşı markasını daha uzun yıllar duyacağımıza eminim. Hem aile-arkadaş yemekleri hem de iş yemekleri için çok ideal olduğunu düşünüyorum. Sizin de en kısa zamanda denemenizi önerirken, özellikle hafta sonu rezervasyonunuzu önceden yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Karaköy şubesindeki deniz manzaralı masalar için haftalar öncesinden rezervasyon yaptırılmak istendiğini çok duydum.

Anadolu Yakası’nın Karadeniz Lezzetleri

Aslında ne yalan söyleyeyim ev yemeklerini çok seven bir insan değilim, hatta Karadeniz Mutfağı’nın lahana sarmasını, otlu yemeklerini neredeyse hiç sevmem. Fakat eşimin yıllardır vazgeçemediği Faroz Pide ile bu düşüncelerim tamamen değişti. Minibüs Caddesi üzerinde bulunan tek şubeli mekan aslında küçücük, samimi ve insana tam da Karadeniz insanını hatırlatıyor. Bu ufak mekana girdiğinizde gördüğünüz fotoğraflar ile şaşırmanız ise an meselesi, işlek bir yerde bulunmamasına rağmen birçok meşhur kişinin de tercihi haline gelmiş Faroz Pide lezzetleri ile olduğu kadar sıcak karşılaması ile de ziyaretçilerine hizmet vermeyi hedefliyor.

Şehirde Lezzet Var

Pide çeşitleri, sulu yemekler, köfte, ızgara ve çorba çeşitlerini bulabileceğiniz mekanda ben her seferinde aynı şeyi yemekten vazgeçemiyorum. Kapalı kuşbaşı pide benim her zaman favorim olacak. Her gittiğimde bir dahaki sefer özel peynirli açık, yuvarlak pideyi deneyeceğime kendime söz versem de mekanın çalışanları yanıma yaklaştığında fikrim değişiyor. Muhlamadan özel tereyağlı pilava, turşu kavurmadan güveçte kurufasulyeye, ev baklavasından lahana sarmaya kadar birçok Karadeniz lezzeti ile tanışmak ve güvenle denemek için sizlere de gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim çok başarılı bulduğum bir mekan.

Markanın başarısı ardından taklitleri çıksa da birçok insan gerçek Faroz Pide’nin burası olduğunu bildiğine ve lezzetin peşinden yolu bulduklarına eminim. Mekanın paket servisi olduğunun da altını çizmek isterim. Benim için yemek yapmaya fırsat bulamadığımda aradığım tek paket servis olma özelliğini de taşıyor.