Roma’da alternatif noktalar

Konstantin Takı 

Konstantin Kemeri, 315 yılında Büyük Konstantin’in Milvian Köprüsü Savaşı’ndaki zaferinin anısına dikilmiş, bugün ayakta duran ender kalıntılardan biri. Kolezyum ve Palatino Tepesi arasında yer alan takıya çıkamıyor olsanız da dışarıdan görmek için bile ziyaret edebilirsiniz.

Önceki binaların parçalarından inşa edilen Konstantin Kemeri, antik Roma’da inşa edilen zafer kemerlerinin en modernidir. 21 metre yüksekliğinde, 25 metre genişliğinde olup üç kemerden oluşur. Anıtın mermer bloklara oyulmuş kabartmalarında, Trajan Forumu’ndan alınan heykeller ve Marcus Aurelius’u fakirlere ekmek dağıtırken gösteren bazı kabartmalar ve Trajan’ın Daçyalılara karşı kazandığı zaferden sonraki temsili sergilenmektedir. Üst kısımdaki orijinal olarak bronz harflerle dökülmüş olan yazıtta şunlar yazılıdır: “İmparator Caesar Flavius Constantinus’a, en büyük, pius ve kutsanmış Augustus’a: çünkü o, ilahi olandan ve aklının büyüklüğünden ilham alarak, devleti tirandan ve tüm yandaşlarından aynı anda kurtardı, ordusu ve sadece silah gücü ile Roma Senatosu ve Halkı, zaferlerle süslenmiş bu takıya adadı.”

St. John Lateran Bazilikası

St. John Lateran Bazilikası, Roma’nın tarihi merkezinin biraz dışında, Esquilino Bölgesi’nin San Giovanni semtinde yer aldığından, turist sayısı az olan dini yapılardan biri olsa da, hem mimarisi hem de iç mekan süslemeleriyle göz atmaya değer yapılardan bir tanesi. Aziz John Lateran Bazilikası, tüm Roma’daki en önemli kiliselerden biridir, özellikle de Roma Piskoposu’nun (Papa olan) oturduğu yer olduğu için. Tüm büyük Papalık bazilikalarının en eski ve en yüksek rütbesi olan, çok önemli bir dini yapıdır. Aynı zamanda şehirdeki en eski halk kilisesi ve Batı Dünyasındaki en eski bazilikadır. Bazilikanın içinde, ziyaretçilerin hayran kalacağı süslü dekorasyonlar, yaldızlı sunaklar ve bir dizi resim ve heykel dünyası var. Aziz John Lateran Bazilikası’nın en dikkat çekici kısımlarından biri Havarilerin heykelleridir. Bunlar, Borromini tarafından yaratılan, ancak onlarca yıldır asla doldurulmayan ve boş bırakılan nişlerin içinde oturuyor. Aziz Petrus Bazilikası birçok eski Papa’nın son dinlenme yeri olmasına rağmen, Aziz John Lateran Bazilikası aynı zamanda geçmiş Papaların mezarlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Toplamda altı tane var. Daha önce 12 ek mezar vardı, ancak bunlar 14. yüzyıldaki yangınlar sırasında ne yazık ki yok oldu. Kalan altı mezar, Alexander III, Clement XII, Innocent III, Leo XIII, Martin V, Sergius IV papalarına ait. Bu asırlık son dinlenme yerleri güzel bir şekilde işlenmiş ve başlı başına birer sanat eseri olarak kabul edildiğinden bazilika ziyaretinde kaçırılmamalı.

Quirinal Sarayı

Cumhurbaşkanı’nın resmi konutu olan Quirinal Sarayı, adını aldığı tepeden şehre bakıyor.

Piazza’da iki dev, Castor ve Pollux, Dioscuri ile heybetli Monte Cavallo Çeşmesi duruyor. Aslen Konstantin Hamamı’ndan olan heykeller, Yunan orijinallerinin Roma kopyalarıdır. Dikilitaş ise Augustus’un Mozolesi’nden geldi. 1818’de oluşturulan çeşme ve heykeller başlangıçta Palazzo della Consulta’ya bakıyordu ancak Quirinal’e doğru yeniden yönlendirilmiş. Quirinal Palazzo, 1500’lerin sonlarında Papa XIII. Gregory’nin yazlık konutu olarak inşa edilmiş. Rönesans’tan 20. yüzyıla kadar, Napolyon’un da dahil olmak üzere, yüksek kaliteli ve tarihi öneme sahip çok sayıda sanat eseri, mobilya, duvar halısı, dekorasyon ve mimariyi görmek için günümüzde bir müze olarak da hizmet veren Quirinal Sarayı’nı ziyaret edebilirsiniz.

 Devamı haftaya…