"Türküler Nida'sız onulmaz hasta
Halaylar üzgündür, bozlaklar yasta
Ankara'da, Kayseri'de, Sivas'ta
Hürmetle edilir sözü Nida'nın"

Bayram Bilge Tokel böyle demiş.  Mehmet Nida Tüfekçi, 1 Mart 1929'da Akdağmadeni'de doğdu. Hamdi ve Zeynep Tüfekçi çiftinin çocuğuydu. Müzikle ilgisi küçük yaşlarda başladı. 1947 yılında Ankara Maliye Okuluna girdi. O günlerde Muzaffer Sarısözen'in dikkatini çekti.  Programlarda "Şimdi Yozgatlı Nida Tüfekçi sesi ve sazıyla size bir türkü söyleyecek" anonsuyla programlarında yer verdi. 1953 yılında açılan radyo sınavını kazanıp "Yurttan Sesler Topluluğu"nun kadrolu sanatçısı oldu. Bağlamada Yozgat tavrı denilen bir tarzda çaldığı Sürmeli çeşitlemeleriyle kendini gösterdi. 

Nida Tüfekçi ile özdeşleşen Yozgat tavrı nedir? Sorunun yanıtını Nida Tüfekçi şöyle vermişti: ""Sarısözen zaman zaman beni çağırır Yurttan seslerde türküler söyletirdi. O arada da Yozgat tezenesini kullanmaya başladım ki bu Sarısözen'e ve Yurttan Sesler sanatçılarına değişik geldi. Dinleyicilere de tabi. O zamana kadar vurulmuyordu bu tezene vuruşu. Ben de eğer babama yetişmesiydim o tezene ölecekti belki de. Hatta bazı kimseler, 'Canım Yozgat tezenesi bu değil, bu Nida Tüfekçi'nin kendi özel tavrıdır,' gibi bir şey söylerler. Ama ben babamdan öğrendiğim sazı çalmaya çalıştım. İşleklik bakımından belki babamdan ileri gittim. Gerek parmak hareketleri gerek tezene hareketleri açısından benim kişiliğimden bir şeyler katılmış olabilir. Ama Yozgat türkülerini tetkik ettiğinizde,  o tavrı; benden alınmayan türkülerde de görürsünüz."

Nida Tüfekçi, 1958 yılında Neriman Altındağ ile evlendi. 1959 yılında İstanbul Radyosu'na atandı. 1962 yılında eşi Neriman Altındağ Tüfekçi'yle birlikte "Yurttan Sesler Kadınlar Topluluğu"  adıyla yeni bir yapı oluşturdu. 1964'de İstanbul Radyosu Türk Sanat ve Halk Musikisi müdür yardımcılığına getirildi. Bu dönemde "Yurttan Sesler Erkekler Korosu" , "Dört Ses Dört Saz", "Divan-Bağlama-Cura" adlı toplulukları kurup yönetti. 1966 yılında Türk Halk Müziğinden sorumlu Türk Müziği Şube Müdürlüğü'ne getirilmişti. 

Nida Tüfekçi, 1972 yılında TRT Müzik Dairesi Türk Halk Müziği Müdürlüğüne atandı. TRT Müzik Dairesinin kuruluş çalışmalarına katılıp, bu dairenin başkan yardımcılığına getirildi. Uzun yıllar TRT Denetleme ve Repertuar Kurulu Başkanlığı görevlerini sürdürdü. Derlediği ve notasını yazdığı bine yakın türküyü halk müziği arşivlerine kattı. 

Nida Tüfekçi 1976 yılında TRT'deki görevinden ayrıldı. Çünkü İstanbul Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nın kurucuları arasındaydı. 
Nida Tüfekçi'nin sekiz yaşlarında başladığı halk müziğinin gül dikenli yolculuğu 1991 yılında onurların en büyüğüyle taçlandı. Türkiye'de ilk kez geleneksel müzik dallarında bir sanatçıya "Devlet Sanatçısı" unvanı verilmişti. 

Muzaffer Sarısözen'den sonra, Türk halk müziğine en çok emeği geçenler arasındaydı. Eşi Neriman hanımefendi ile birlikte "Memleket Türküleri"  adıyla bir kitap hazırlamıştı.  "Yurttan Sesler"in gerçekten yurdun öz sesi olması için çaba gösterdi. 

Nida Tüfekçi Türk halk müziğine adanmış bir ömrün en verimli diliminde henüz altmış dört yaşındayken, 18 Eylül 1993'de aramızdan ayrıldı. Yazımızın başında birkaç dörtlüğünü sunduğumuz Bayram Bilge Tokel'in ağıtında belirtildiği gibi "Türküler Nida'sız kaldı. Onun duygulu sesi, içli lirik sazı ile seslendirdiği türküler yaşıyor. Ruhu şad olsun.