Önüne gelen müteahhitliğe soyunuyor. Halbuki, müteahhitlik deneyim isteyen bir meslek. Sıradan işleyen bir meslek de değil. İşin erbabı olanlar “Müteahhitlik kurala bağlanmalıdır” diyor. Çünkü yandaş müteahhitlik kafaları da karıştırıyor. 3 kuruşluk iş 5 kuruşa yapılıyor. Bunların önlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İş kapmak, yüksek miktarda para kazanmak için müteahhitlik olmamalı.

Yapılan bir araştırmada Türkiye müteahhitlik konusunda lider durumda. İyi ve iş bitirici müteahhitlerimiz yok mu? Hiç kuşkusuz var ve onlarla gurur duyuyoruz. Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi'ne girmeyi başaran 40 Türk müteahhitlik firması bulunuyor. Listedeki ilk 20 şirketin 15'i Çin'e ait... Çin'in toplam şirket sayısı ise 81. Çinli şirketler hemen hemen dünyanın her tarafına dağılmış durumda.

ASO Başkanı Seyit Ardıç, iş hacimlerinin düşüklüğü nedeniyle dünya sıralamasında ilk 30 firma arasında sadece bir Türk müteahhitlik firması yer bulabildiğine işaret ederek, "Önümüzdeki dönemde hedefimiz iş hacmimizi büyütmek olmalı" dedi. Ancak Rönesans Holding, ENR dergisinin 'Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi'nde 2022'de 24. sıradaydı, geçen yıl 38. sıraya geriledi. Yani ilk 30'da Türk şirketi bulunmuyor.

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES) işbirliğiyle Ankara'da "Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Müteahhitliğin Sorunları ve Geleceği Çalıştayı" düzenlendi.

 ASO Başkanı Seyit Ardıç, çalıştayda yaptığı konuşmada, inşaat sektörünün Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında çok önemli rol oynadığını belirterek, diğer sektörler üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri dikkate alındığında, inşaatın ülke ekonomisindeki payının yüzde 30'lara ulaştığını bildirdi. Ardıç, konu hakkında şunları söyledi:

 "Müteahhitlik ise bu sektörün olmazsa olmazı. Müteahhitlik mesleğinin sağlıklı büyümesi, geniş anlamda inşaat sektörünün çok sağlıklı büyümesi anlamını taşıyor" ifadelerini kullandı. Türk müteahhitliği markasının sadece Orta Doğu ve Körfez ülkelerinde değil diğer bölgelerde de giderek daha fazla konumlandığını bildiren Ardıç, şunları kaydetti: "Ancak iş hacmimizin düşüklüğü nedeniyle dünya sıralamasında ilk 30 firma arasında sadece bir Türk firması (2022 verilerine göre) yer bulabiliyor. Önümüzdeki dönemde hedefimiz iş hacmimizi büyütmek olmalı. Bunun için ise tüm parametrelerin ve tüm kesimlerin görüşleri dikkate alınarak sektörün masaya yatırılması ve yeni vizyon belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum."

İNTES Başkanı Celal Koloğlu da Türk müteahhitliğinin kimlik sorunun uzun yıllardır çözüme kavuşturulmadığını belirterek, "Müteahhitlik sıradan bir ticari faaliyet olarak yapılmaya devam ediyor. Bizler gücümüzü mühendislikten alıyor, kaliteden ödün verilmemesi için çalışıyoruz. Müteahhitliği her aklına gelenin yapabileceği bir iş olmaktan çıkarmak zorundayız" ifadesini kullandı.

ENR dergisinin '2023-Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi'ne girmeyi başaran 40 Türk müteahhitlik firması bulunuyor. Listedeki ilk 20 şirketin 15'i Çin'e ait... Çin'in toplam şirket sayısı ise 81... Türkiye'den Rönesans Holding listede 38., Limak ise 50., ENKA 53., Yapı Merkezi 58., Ant Yapı 66. sırada yer aldı.

 Türk firmalarının faaliyetleri ağırlıklı olarak Avrupa - Rusya dahil - (9.2 milyar dolar), Orta Doğu (4.3 milyar dolar), Afrika (3.1 milyar dolar) ve Asya (1.9 milyar dolar) bölgelerinde yoğunlaştı.