Taşın dile geldiği yer

Zinciriye Medresesi

İsa Bey Medresesi ve Sultan İsa Medresesi olarak da bilinen medrese 1385 yılında Artuklu Beyliği Sultanı İsa bin Muzaffer Davud bin El Melik Salih tarafından yaptırılmış. Selçuklu mimarisinin en iyi örneklerinden biri olan medrese bir kaleye benzeyen görüntüsüyle dikkat çekiyor. Bünyesinde bir camiyi de barındıran medrese günümüzde kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Mardin tarihine yakından bakmak için geçmişte önce medrese, daha sonra rasathane, hapishane ve müze olarak kullanılmış bu yapıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Deyrüzzeferan Manastırı

Deyrüzzeferan Manastırı adıyla da anılan yapı 5. yüzyılda inşa edilmiş. Süryaniler için önemli bir dini merkez olan manastırın içinde Azizler Evi (Beth Kadişe), Güneş Tapınağı, Kubbeli Kilise (Mor Hananyo Kilisesi) ve Meryem Ana Kilisesi bulunuyor. Manastır, adını çevresinde yetişen safranlardan alıyor ve Safran Manastırı anlamına geliyor. Mardin'de görülecek yerler arasında yer alan, şehir için önemli bir kültürel miras kabul edilen manastırın mimarisine hayran kalacaksınız. Ayrıca manastırda sergilenen tarihi küpler ve eski at arabaları gibi değerli eserleri de inceleme fırsatı bulacaksınız.

Mardin Müzesi

1895 yılında inşa edilen Süryani Katolik Patrikhanesi ilerleyen yıllarda askeri karargâh, polis karakolu ve sağlık ocağı gibi birçok farklı amaç için merkez olarak kullanıldı. 2000 yılında restore edildikten sonra Mardin Müzesi buraya taşındı. 1947 yılında kurulan Mardin Müzesi daha önce Zinciriye Medresesi'nde yer alıyordu. Müzenin koleksiyonu Yontma Taş Devri'nden 19. yüzyıla kadar geçen süre içinde bulunan Mardin'deki tarihi eserlerden oluşuyor. Mardin Müzesi'ndeki mozaikler, heykeller, takılar ve mobilyalar göz kamaştırıyor.

Kasımiye Medresesi

Hâlâ Mardin'de nerede gezilir diye düşünüyorsanız bir sonraki durağınız Kasımiye Medresesi olabilir. Mardin Kasımiye Medresesi de tıpkı Zinciriye Medresesi gibi Artuklular zamanında inşa edilmiş. Hatta mimarının da aynı kişi olduğu düşünülüyor. Ancak medresenin inşası Timur'un düzenlediği Moğol saldırıları nedeniyle yarım kalmış.

Akkoyunlular zamanında inşası tamamlanan medrese bölgede önemli bir eğitim merkezi rolü üstlenmiş. Medresenin bir avlusu ve çeşmesi bulunuyor. Kasımiye Çeşmesi'nin doğumla ölüm arasındaki akışı ve ölümden sonrasını simgelediği söyleniyor. Mardin gezisi sırasında şehrin en büyük yapılarından biri olan Kasımiye Medresesi'ne uğrayın ve hikâyesini yerinde öğrenin deriz.

Devamı haftaya…