Pasifik renk cenneti

Genel Öneriler

Malezya genelde rahat ve rahat bir ülkedir. Ülkeye gelen ziyaretçilerin bazı gelenek ve göreneklere saygılı olması kültürel dokuyu daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Geleneksel bağlamda bir Müslüman ülkesi olduğu için, özellikle kırsal bölgelerde giyiminize dikkat etmeniz önemlidir. Şort yerine pantolon ya da sarung giymeniz, kadınların da sırtlarını açıkta bırakmayan giysilerle dolaşması gerekli olmasa da önerilir. Diğer yandan, Kuala Lumpur, Johor Bahru, Penang ve Ipoh gibi büyük şehirlerde ya da Sabah ve Sarawak gibi Güney Malezya eyaletlerinde Müslüman nüfus çok fazla olmadığından, giyim konusunda daha rahat olabilirsiniz. Bir ziyaretçi olarak ülkedeki siyasi durumu ya da Malezya kraliyet aileleriyle ilgili olumsuz eleştiriler yapmaktan uzak durun. Mevcut Malezya hükumetini eleştiren bir Malezyalı gördüğünüzde onun tarafını tutmak yerine kendi ülkenizin hükumetiyle ilgili düşüncelerinizi paylaşmanız daha yerinde bir davranış olur.

Dikkat: Bir eve ya da ibadethaneye girerken, ayakkabılarınızı çıkarın. Sol elinizle yemek yemekten ya da hediye vermekten kaçının. İşaret parmağınızla ya da ayağınızla bir şeyi göstermek ya da bir kişinin başına dokunmak pek uygun bir davranış olarak karşılanmaz.

Güvenlik

Turistlere yönelik suçlar kapkaç, yankesicilik ve adi hırsızlık olaylarıyla sınırlıdır. Değerli eşyalarınızı her zaman gözetim altında tutmayı unutmayın. Özellikle pazarlar ve toplu taşım araçları gibi kalabalık yerlerde bu tür suçların işlenme olasılığı daha yüksektir. Her zaman olduğu gibi, ıssız bölgelerde tek başınıza dolaşmazsanız, gece yarısından önce kaldığınız yere geri dönerseniz başınızın derde girme olasılığını epey azaltırsınız. Kredi kartı sahtekarlığı dünyanın her yerinde olduğu gibi giderek artan bir sorun. Kartınızı yalnızca tanınan mağazalarda ve güvenilen yerlerde kullanın. Seyahat belgelerinizi e değerli eşyalarınızı otelde kasada saklamanız iyi bir davranış olur.

Sigara Yasağı

1980’lerde başlayan toplu yaşam alanlarında sigara içilmesiyle ilgili yasaklar, Malezya’da kesintisiz olarak uygulanmaktadır. Hastaneler/klinikler, havaalanları, ortak asansör ve tuvaletler, havalandırmalı lokantalar, toplu taşım araçları, devlet daireleri, eğitim tesisleri, benzin istasyonları, internet kafeler, alışveriş merkezleri ve ortak havalandırmaya sahip özel ofislerde sigara içilmesi kesinlikle yasaktır. Yasağa uymayanlara 10.000 MYR para cezası ya da 2 yıl hapis cezası verilebiliyor.

Trafik

Ülkede trafiğin soldan akması dolayısıyla, araçlara binişlerde ve inişlerde doğru yönden binilmesine dikkat edilmesi gereklidir. Ayrıca karşıdan karşıya geçerken de alışılan düzenin tersi olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır. Yaya kaldırımlarında geçişler sırasında ışıklara kadar araçların yönüne de dikkat edilmesi gereklidir.

Dikkat!

Malezya uyuşturucu madde kaçakçılığı ve kullanımının çok ciddi suç olarak kabul edildiği bir ülkedir. Uyuşturucu kaçakçılığı yaparken yakalananlar ölüm cezasına çarptırılır. Yasadışı uyuşturucu madde kullanımı da aynı şekilde yüksek hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

İklim

Malezya’da tropikal iklim görülür, her mevsim bol yağmur yağar. Muson rüzgârlarının tesiriyle de özellikle ocak ve mayıs ayları arasındaki sürekli yağışlar, ülkenin nem miktarının %80 civarına kadar yükselmesine neden olur. Yıllık yağış ortalaması bölgelere göre büyük farklılık gösterir.

Coğrafya

Batı Malezya adı da verilen Malezya yarımadası, Tayland ile Singapur arasındaki tüm yarımada bölgesini kaplamaktadır. Malezya nüfusunun büyük çoğunluğu burada yaşamakta ve başkent Kuala Lumpur bu bölgede bulunmaktadır. Genel olarak ülkenin ekonomik anlamda daha gelişmiş olan bölümüdür. Malezya yarımadasında, Batı Sahili daha gelişmiş ve şehirleşmiştir; Titiwangsa dağ sırasıyla da daha kırsal olan Doğu Sahili’nden ayrılmaktadır. Doğuya doğru 800 km gidildiğinde, Borneo Adası’nın, Endonezya ve küçük Brunei Sultanlığı ile paylaştığı kuzey üçte birlik bölümü olan Doğu Malezya’ya ulaşılır. Bir kısmı kelle avcılarının dolaştığı girilmez sık ormanlarla kaplı olan Doğu Malezya doğal kaynaklar açısından zengindir. Coğrafi yapı tepe ve dağlara doğru yükselen kıyı düzlüklerinden oluşmaktadır.

Doğa Tarihi

Malezya, sahip olduğu yüksek endemik türleri ve dolayısıyla çok çeşitli bir coğrafyadır. Dünyadaki toplam hayvan türünün %20’si burada yaşamaktadır. Ülkede yaklaşık 210 memeli türü bulunmaktadır. Malezya yarımadasında 620’den fazla kuş türünün kayıt altına alındığı bilinmektedir. 150 tanesi yılan, 80 tanesi de kertenkele olmak üzere, toplam 230 sürüngen türünün varlığı kayıt altına alınmıştır. Sipadan Adası çevresindeki sular biyolojik açıdan en çok çeşitliliğe sahip denizdir. Başlıca özellikleri sıcaklık, rutubet ve nem olan iklimi sebebiyle, oldukça gür ve ülkenin %70?ini kaplayan tropikal ormanlara sahiptir. Ormanlardaki mevcut 15.000 tür bitkinin 6000 türünü çeşitli ağaç cinsleri meydana getirir. Bu ağaçlardan bazıları 45 m yüksekliğe kadar büyüyebilir. Bambu gibi kerestesi makbul ağaçlar ve kauçuk ağaçlarından başka 800’ü aşkın tür orkide ve oldukça fazla miktarda amber bitkisi yetişir.

Sonuç

Güneşi ilk öpen Pasifik renkleriyle dans eden doğa, tarih, inanç, sosyal yaşam, kültür, sanat ve (güneş-kum-deniz) başta olmak üzere; alternatif turizmin zengin potansiyeli ile yeni konuklarını bekleyen Malezya’ya yeniden gitmeniz için, pek çok neden bulunmaktadır... Yoleri gezgin derviş bir başka gezisinde, farklı kültürleri ve coğrafyaları tanıtmayı sürdürecektir. Hayatı merakla keşfetmek ve belgelemek için bizi izleyiniz, yeniden...

Şiir

Gökkuşağı tarlası Malezya

“Salamat datang” kınalı melek

güneşi ilk öpen, turuncu yelek

o meyvelerin kraliçesi, mango

her dansı, ananaslı son tango

ah! yitik medeniyet atlantis, mu

pasifik renkleri malezya bu mu?

Güneş ay ile dansta, allı bayrak

aborjin otağı sabah ile sarawak

orkide, kelebek, kuş ve maymun

sevgi demi, çay molası kamerun

malay, çin, hindu hepimiz kardeş

her yaşam evi, kuala lumpur’a eş

tapınak ve camide, ilahi bir kudret

işaret parmağı ayıp, sağ el sünnet

yemek, içmek helal, ne istersen al

dudak alı her gülüş, mum ışığı-bal

ak asya incisi, göğü öpen ikiz kule

ve penang, belum, malaka’ya güle

buda ile ruhların zikiri, o içsel dansı

langkawi’de maviyi, ilk öpmek şansı

egzotik flora, fauna, ak mercan kaya

türkuvaz balayı deniz, inci dişli maya

elmas şifon, şal, fal, bir demet gül ağı

nehir ve maden güzeli, çamur kavşağı

bir sevda şarkısını cennete taşır, ringgit

mescidi jamek, mağara batu caves’a git

savaş tanrısı murugan’a takılı, kanlı zincir

dayan dayan, 272 dik basamak çık, bir bir

baş üstünde sütlü küp, şişli-düşlü bereket

kınalı, sürmeli güzel, dünya cenneti buket

ah! asya vatan, pasifik can, sarawak canan

gökkuşağı tarlası malezya’ya canım kurban

Dursun Özden