Kış mevsiminin en güzel yanı şüphesiz ki yazın yaşayamadığımız kar zevki. Doğanın bize sunduğu bembeyaz şölen, ilikleri üşüten soğuk ve tertemiz hava. Bir de kışı sevenlerdenseniz ve benim gibi kış sizin içinde tüm bu güzelliklerin yanı sıra kayak yapmak anlamına da geliyorsa bu güzel mevsimin yeri apayrı bir hal alıyor.

Bugün sizlere Türkiye'deki ve bize en yakın yurtdışı kayak merkezlerinden Bansko'yu anlatacağım. İstanbul'da yaşayan bir kayak sever iseniz hem gerekli kayak/board malzemelerini bulmak açısından hem de Kartepe, Kartalkaya ve Uludağ'a yakın olmak açısından daha bir şanslısınız demektir.

En Yakınlar'da Kartepe

Dağa çıkarken yaşayacağınız kar sürüşü nedeniyle İstanbul'dan ortalama 1,5-2 saat uzaklıkta olan Kartepe, Kocaeli'ye bağlı. Merkezden 15 dakika daha gittikten sonra dağa çıkmaya başlıyorsunuz. İster kendi aracınızla isterseniz merkeze gelen şehirler arası otobüslerden sonra servis kullanarak kayak merkezine varabiliyorsunuz. Kartepe'ye yaklaştıkça board ve kayak için gerekli ekipmanları/kıyafetleri kiralayabileceğiniz dükkanlar ile karşılaşabilirsiniz. Burada acele etmeyin. Ürünleri inceleyin, kayak ya da board tercihinize, ayak ölçünüze göre kiralamanızı yaptıktan sonra yaklaşık 15 dakikaya Kartepe'nin muhteşem manzarası, temiz havası ve hem yeni başlayanlar hem de profesyoneller için olan pistlerinde olabilirsiniz. Yeni başlayan bir kayak meraklısı iseniz merkezden bir öğretmen bulabilir, onunla geçirdiğiniz birkaç saatten ve temel kuralları öğrendikten sonra kendi kendinize kayma denemeleri yapabilecek düzeye gelebilirsiniz.

Kayak merkezlerinde genellikle bu ekstrem spor ile uğraşanlar birbirlerie çok yardımcı oluyor. Acemiliğiniz on kilometre öteden bile belli olacağından yardımsever spordaşlar her an yanınıza gelerek birkaç tavsiyede bulunabilir, sakın şaşırmayın.

Bir Diğer Durak Kartalkaya

İstanbul'dan ulaşımın kolay olması nedeniyle biraz uykusuzluğa dayanabilenlerin günübirlik dahi gidebileceği Kartalkaya hem pistleri ile hem de otel seçenekleri ile daha büyük bir kayak merkezi. Günübirlik gitmeyi tercih ediyorsanız İstanbul'un çeşitli noktalarından kalkan araçları kullanabilirsiniz. Sabaha karşı beşte duraklarda spora hazır bulunan insanları görünce şaşırabilirsiniz. Örneğin biz genellikle Kadıköy'den otobüse binmeyi tercih ediyoruz. Havanın ve karın durumuna bağlı olarak sabah 9:30 civarında kayak merkezinde bulunabilirsiniz. Otobüste kahvaltı yapma imkanı da olduğundan  iner inmez otellerin günübirlik kayakçılar için tahsis ettiği odalarda hazırlanabilir ve kaymaya hemen başlayabilirsiniz.

Öğlen kar zevkini başka bir boyuta çıkaran ve benim için vazgeçilmez olan sucuk-ekmek ve sıcak şarap ile bir mola verebilirsiniz. Molalarınızın birinde şömine başında kitap okurken sıcak çikolata keyfi yapmayı da unutmayın.

Dorukkaya, Grand Kartal gibi otel seçenekleri arasında hafta içi daha uygun şartlarda konaklama imkanı bulabileceğinizi unutmayın. Hafta sonu, tatil günleri ve sömestre ise fiyatlar normal zamanlara göre oldukça artıyor.

Kar Kalitesiyle Palandöken

Türkiye'nin ve dünyanın önemli kış sporları merkezlerinden biri olan Palandöken'de yılın beş ayı kayak yapabilir ve Erzurum'un köklü kültürünü keşfedebilirsiniz.

Uluslararası Kayak Federasyonu'nun dünyanın en büyük ikinci kayak merkezi olarak belirlediği Palandöken'de yapılacak en ideal aktivite elbette kayak ve kış sporları. 2200 m ile 3200 m arasında değişen kayak pistleri ile Palandöken hem kayak tutkunları hem de kayağa yeni başlayacak olanlar için oldukça ideal bir yer.

Kayak, snowboard, kızakla bembeyaz karlar üzerinde kayabilir, ATV ile doğa turlarına çıkabilir, rehber eşliğinde doğa yürüyüşleri yapabilir, telesiyej ile Palandöken'in güzelliklerine yukarıdan bakabilir, gördüğünüz bu güzellikleri fotoğraflayarak ölümsüzleştirebilirsiniz.

Palandöken kış aylarında olduğu kadar bahar ve yaz aylarında da ziyaretçisinin bol olduğu bir yer. Yayları ile de ünlü olan Palandöken'de eğer bahar ve yaz aylarında bulunursanız mutlaka bu eşsiz doğa güzelliğine sahip yaylalara çıkın.

Palandöken, Erzurum şehir merkezine çok yakın mesafede bulunmaktadır. Palandöken'e kadar gelmişken Erzurum'un kültürünü ve tarihini de keşfedebilirsiniz. Yakutiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese, Erzurum Atatürk Evi, Aziziye Tabyaları, Tortum Şelalesi ve Tortum Gölü, Çobandede Köprüsü, Narman Peri Bacaları gezebileceğiniz yerler arasında.

Türk Filmlerinden Kalma Uludağ

Uludağ Kayak Merkezi, Bursa’nın meşhur turistik yerlerinin başında gelmektedir. 2543 metre yüksekliğe sahip olan Uludağ, 1933 yılından beri kayak yapılan bir merkez olup 1961 yılında milli park ilan edilmiştir. Ekim ve nisan ayları arasında sürekli karlar altına olan bölge, bu özelliği sebebiyle yılın yarısında kış sporlarına ve turizmine elverişli bir durumdadır. Fatintepe ve Kuşaklıkaya tepelerinin üzerine kurulan, Türkiye’nin kış turizmi açısından en çok tercih edilen noktalarından biri olan Uludağ Kayak Merkezi; yaşam alanı açısından 2 bölgeden oluşmaktadır. 1.bölgesinde toplam 36 konaklama ve dinlenme tesisi bulunmakta olup bu tesislerin 19’u özel, 17’si kamuya aittir. 4 otelin yer aldığı 2.bölge ise 1986 yılında turizm merkezi ilan edilmiştir.

Kayak merkezinde, kuzey ve alp disiplinleri gibi birçok kayak disiplini ve bütün kayak sporları için uygun pistler yer almaktadır. Bünyesinde 13 ana pist ve 15 mekanik tesis bulunan Uludağ Kayak Merkezi’nde kayak dışında, snowboard, buz pateni, big foot ve kar motosikleti gezileri yapılmaktadır. Bölgede yapılan helikopterli kayak ve tur kayağı ise bu eşsiz mekanın ziyaretçilerine sunduğu ayrıcalıklardan bir diğeridir.

Bölgenin; en yüksek tepesi olan Uludağ Tepe’nin yanı sıra Zirvetepe, Çobankaya ve Bakacak Tepe gibi yükseltileri bulunmaktadır. Uludağ’ın meşhur teleferiği ise Bursa-Kadıyayla ve Kadıyayla-Sarılan mesafeleri arasında keyifli bir yolculuk imkanı sağlamaktadır.

Kayak Malzeme Listesi
Kayağa yeni başlayanlardansanız önce bu sporu sevip sevmeyeceğinizi anlamak için birkaç deneme yapmanızı öneririm. Bir arkadaşınızdan ya da kiralama merkezlerinden edinebileceğiniz malzemelerle size en uygun malzemeleri daha sonra sezon sonu indirimlerinden edinebilirsiniz.

Önce board mu kayak mı ona karar vermelisiniz. Fakat yine de kayak tatiline giderken benim olmazsa olmazlarımı sizinle paylaşıyorum.

Board ekipmanım; board ayakkabısı, board çantam ve boardum. Mutlaka kullanmanız gereken kask ve bilek kısmı destekli eldivenler.

Kayak pantolonu, tercihen ama bence şart olan termal içlik alt-üst, polar, kayak montu, boyunluk, buff, tozluk, kayak gözlüğü ve güneş gözlüğü yanınızda bulunması gerekli olanlardan.

Islanmasına karşı birkaç yedek tişört ve çorap.

Molalarda okumak için kitap, soğukta telefon şarjı daha çabuk bittiğinden yedek pil, dudak koruyucu, açık tenliyseniz güneş kremi, kas ağrılarınız için merhem ve kas gevşetici yanınızda mutlaka bulundurmanız gerekenlerden.