İbni Batuta ve Kaptan Cousteau'nun mola verdiği köy

1330'da Kuzey batı Afrika'dan yola çıkan ve 1335'de İznik'te Orhan Gazi ile buluşan ünlü İslami misyoner olan coğrafyacı, gezgin olan İbni Batuta; Hartum ve Port Sudan'dan sonra, Suakin ve Sahaab Rumi'yi ziyaret ettikten sonra, karşı kıyıda bulunan Cidde'ye gittiği, tarihi kaynaklarda yer almaktadır.

Sudan'ı dalış turizmine kazandıran çok tanıdık bir isim. Modern dalışın babası, ünlü araştırmacı dalgıç Jaques Cousteau, 1963 yılında "Conshelf II" adını verdiği sualtı köyünü, Port Sudan açıklarında Shaab Rum-i adı verilen bir mercan resifinde gerçekleştirdi. Amacı su altında yaşam alanları kurmaktı. Deney sırasında sekiz dalgıç toplam bir ay boyunca su altında yaşadı. Shaab Rum-i'de dalış yapan dalgıçlar, Conshelf II'yi ziyaret edip Jaques Cousteau'yu anabilirler. Shaab Rum-i, dünyanın önde gelen üç dalış noktasından biri bugün. Deneyimli dalgıçlar, derinlerde çok nadir görülen 'çekiçbaş' (hammerhead) türü köpek balığı sürüleri içinde yüzebilirler. Resifin 20 metre derinliğinde, bara kuda ve 'sarı tatlı dudak' sürülerinin endamlı gösterisini izleyebilirler.

Resifin üzerinde Kızıldeniz'de sıkça rastlanan yumuşak kırmızı mercan tarlalarının seyrine doyum olmaz. Tehlikeli olarak adlandırılan köpekbalığı türlerine Sudan'da rastlanmıyor. Mercan resiflerinin yüzeye yakın kısımları, sert mercanların en harika örnekleriyle kaplı. Bu eşsiz mercanların arasında melek, orkinos, küt kafa papağan, kırmızı mercan, sincap gibi ilginç balık türlerini ile deniz kaplumbağalarını görebilirsiniz. Shaab Rum-i o kadar büyüleyici bir dalış noktasıdır ki, ben ve teknedeki tüm dalgıçlar, kaldığımız dört gün süresince sabah akşam bıkmadan usanmadan aynı yere dalış yaptık.

Umbria'nın sırdaş öyküsü

Port Sudan açıklarındaki önemli dalış noktalarından birisi de Umbria batığı. 1912 yılında şilep olarak yapılan Umbria gemisi, İkinci Dünya Savaşı'nda İtalyanlar tarafından kullanılmış. 25 metre derinlikte cephanesiyle birlikte batan gemi yan yattığı için, lumbozlarından sızan güneş ışığı derinlerde dalgıçlara muhteşem ışık oyunları sunuyor. Sudan'ın diğer önemli dalış noktası ise Sanganep. Burası Port Sudan açıklarında bulunan önemli bir resif. Sanganep'te gelen geçen gemilerin resife çarpmaması için bir deniz feneri inşa edilmiş. Sudan'a dalış yapmak için gelen turistler dalış teknelerinde konaklar. Genellikle 10-12 kamaralı teknelerde konaklamanın önemli avantajları var. Ortalama bir hafta süren dalış turlarında, karada hava ne kadar sıcak olursa olsun, konuklar bunaltıcı sıcağı hissetmez. Dalış turları, Shaab Rum-i ve Sanganep'te üçer gün ve Umbria batığına bir gün olmak üzere tamamlanır. Çoğunlukla Avrupalı deneyimli dalgıçlar tarafından işletilen dalış tekneleri, dünyanın hemen her yerinden dalgıç ağırlar. Son yıllarda Türk dalgıçların da ziyaret etmeye başladığı bölge, en çok İtalyanlar tarafından ilgi görüyor. Bunların dışında Fasima Suedi de ilginç bir dalış noktası. Özellikle gece dalışlarında mercanlarda yaşayan çeşitli karides türleri de eşsiz görüntüler sergiliyor.

Kızıldeniz'de Umbria Batığı

Koşullar: Akıntı ve hava koşulları dalışı etkileyebilir. Derinlik: Ortalama 20 metre, maksimum 40 metre. Görüş: Ortalama 20 metre. Bu kadar güzel resiflerin yanı sıra Sudan'da bir de dalıcılar tarafından fazla ziyaret edilmemiş bir batık olan Umbria bulunuyor. Her seviyeden dalıcının dalabileceği bir noktada bulunan Umbria, 1940 yılında batmış. Batık üzerinde oluşan küçük sualtı canlıları yaşamı makro fotoğrafçılık için de ideal.

 

Devamı yarın…