Televizyon reklamlarında bu sloganı çok duymuşsunuzdur beyaz önlüklü İşviçreli bilim adamı ekranda görünür ve şu sloganı söyler. "Kalite Kontrol Altında" 

Biz tüketiciler bu sloganı duyduğumuzda güvenle o ürünü satın alabiliyoruz. Pazarlama dilinde satılan ürünün kalitesini ön plana çıkarmak önemlidir. Güvenilir bir marka olmak, satış oranlarını arttırmak için kalite kavramını kullanmak gerekiyor. Ürün ve hizmet sağlayıcılar bu sloganı kullanıyor ancak bunun doğruluğunu test etmek ve onaylamak konunun uzmanı bir üçüncü tarafa düşüyor. Üretici ile tüketici, tedarikçi ile hizmeti ya da ürünü satın alan arasındaki güven ilişkisini sağlayan üçüncü tarafa Uygunluk Değerlendirme kuruluşu adını veriyoruz.

Kalite altyapısının önemli unsurlarından biri olan Uygunluk Değerlendirme kavramı Test, Muayene, Gözetim, Belgelendirme olarak dört ana başlıkta ifade edilmektedir. Dünya'da 200 milyar doların üzerinde bir pazar payına sahip büyük bir sektörden bahsediyoruz. Türkiye'de ise 2,5 milyar dolar civarında bir pazarı olan bu büyük sektörü ne kadar tanıyoruz. 
Uygunluk Değerlendirme sektörü; Ürün tedarikçisi ve hizmet sağlayanın sürdürülebilir fayda elde etmesi, kârlılık ve marka değeri oluşturmasına katkı sağladığı gibi tüketicinin ya da hizmet alıcının kaliteli, güvenilir ürün ve hizmete ulaşmasında önemli rol üstlenmektedir. Bu bağlamda; Sanayi ve ticaretin her alanında ihtiyaç duyulan bu sektör bir ülkenin kalkınmasında, ekonomik büyümesinde önemli rol üstlenmektedir. 

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerin kuruluşları ve şirketleri Uygunluk Değerlendirme sektörüne yön vermektedir. Uygunluk Değerlendirme ülkemizde ilgili tarafların dışında pek bilinen bir sektör değil. Sanayi ve ticari kuruluşlar, Uygunluk Değerlendirme kavramına yabancı olmasa da kamuoyunda Uygunluk Değerlendirme sektörünün bilinirliğinin yeteri oranda olmadığını düşünüyorum. Kamu bürokrasisinde ilgili taraflar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili kuruluşu Türk Standardları Enstitüsü, Ticaret Bakanlığı sektörün daha etkin ve verimli hale gelmesi ve küresel pazarda payını arttırması için çalışmalar yürütüyorlar.

ICAS ( Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi Anonim Şirketi )

Türk Standardları Enstitüsü 2014 yılında küresel pazarda payını arttırmak, söz sahibi olmak için Uluslararası Uygunluk Değerlendirme şirketi kurdu. ICAS ( İnternational Conformity Assessment Service ınc. ) isimli şirket yurt içinde ve yurt dışında Uygunluk Değerlendirme alanında faaliyet gösteriyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TSE'nin yönetim kurulunda temsil edildiği şirket Avrasya coğrafyasında yer alan Moldova'da iki şirketiyle faaliyet gösteriyor. 

Moldova Devletinin özelleştirme ihalesine giren ICAS; Devletin Petrol analizlerini yapan laboratuvar, endüstriyel güvenlik gözetimi, personel belgelendirmesi, endüstriyel güvenlik alanında uzman ve teknik mühendis personeli sertifikalandırma v.b faaliyetlerde bulunan kuruluşu mevcut personelleri ile birlikte bünyesine katmış. 
ICAS'ın Moldova'da faaliyet gösteren şirketleri Sistem Belgelendirme, Helal Belgelendirme, Personel Belgelendirme faaliyetlerinin dışında yakın zamanda sektörle ilgili eğitim çalışmalarına da başlayacak.

ICAS Moldova'daki iştirakiyle ilk helal belgelendirmesini Kasım 2018'de MP KSS firmasına yaptı. Firma Moldova'nın en büyük şekerleme ürünü üreten firması. Bu belgelendirme çalışmasının ardından Moldova'nın büyük gıda şirketlerinden Helal Belgelendirmesi taleplerinin arttığı belirtiliyor. 

Moldova'nın Ukrayna'nın liman şehri Odessa'ya yakın olması yakında yeni bir pazara geçişin kapısını açabilir. Ayrıca Romanya'ya olan yakınlığında Avrupa kapısının aralanmasına vesile olabileceği konuşuluyor. Türkiye'nin Uygunluk Değerlendirme sektöründe aktif rol alması ve küresel pazarın etkin aktörlerinden olması bakımından Türk Standardları Enstitüsü kuruluşu olan ICAS şirketinin bu girişimlerini çok önemli buluyorum. Ayrıca ICAS Suudi Arabistan, Katar, Dubai ve Kuzey Afrika ülkelerinin de içerisinde yer aldığı İslam Coğrafyasında da faaliyet göstermek için girişimlerini sürdürüyor. ICAS'ın dünyanın en büyük ekonomik gücü ABD ile liderlik yarışında olan Çin Halk Cumhuriyetinde ise yakın zamanda milli ve yerli bir Türk şirketi olarak varlık göstermesi için çalışmalar devam ediyor. 

UDDER

28 Haziran 2006 yılında zamanın Dış Ticaret Müsteşarlığı önderliğinde kamu ve özel sektör kuruluşları, yüksek öğretim kurumları, ticaret ve meslek odaları, tüketici örgütleri ve diğer sivil toplum kuruluşları arasındaki koordinasyonu sağlamak amacıyla UDDER  (Uygunluk Değerlendirmesi Derneği) kurulmuş. Günümüzde ise Ticaret Bakanlığı önderliğinde faaliyetlerini sürdürüyor.  Dernek; uygunluk değerlendirmesinin ülkemizde gelişimini ve tanıtımını desteklemek, uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin bölgesel ve uluslararası düzeyde tanınmasını sağlamak için çalışmalar yürütüyor. 

UDDER'in misyonu ulusal uygunluk değerlendirme sisteminin etkinliğinin ve güvenilirliğinin arttırılmasına ve uluslararası gelişimine katkı sağlamak. Bu doğrultuda uygunluk değerlendirme alanında farkındalık ve yetkinlikleri arttırarak tüm paydaşlar arasındaki işbirliğini geliştirmek. Koordinasyonu sağlamak ve yasal düzenlemelerin tasarımı, uygulanması ve geliştirilmesi ile sektörün sorunlarına çözümler üretmektir. 

Uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin her boyutunda gerek yurtiçi gerekse yurtdışı paydaşlar için odak noktası ve ilk başvuru merkezi olmak ve bu konudaki çalışmalara öncülük etmek UDDER'in vizyonu olarak ön plana çıkmaktadır. UDDER yönetim kurulu başkanlığını uzun yıllar TSE'de Genel Sekreter Yardımcılığı olmak üzere üst düzey yöneticilik yapan şuanda TSE kuruluşu olan ICAS Genel Müdürlüğü görevini yürüten Hakan Ergin yapmaktadır.