Yüce Ata'mız Anadolu Basınını, "Fazilet adaları" olarak tanımlamıştı. Anadolu'da öyle gazete ve dergiler yayınlanıyor ki, yerel sınırların dışında,  dijital katkılarla ulusal ve uluslararası alanda sesleri ve nefesleri duyuluyor, aydınlıkları yansıyor. 

Onlardan biri "Hatay Güney Rüzgarı" dergisi. Mehmet Ali Solak tarafından Aralık 1996'dan itibaren düzenli bir şekilde yayın hayatını sürdürüyor. Antakya ve çevresinin sorunlarını dile getirdiği gibi çevrenin kültür, sanat, folklor, turizm değerlerini dünyaya tanıtıcı birbirinden değerli ve kapsamlı dosyalar, belgeler yayınlıyor. Nitekim, pek çok ödülün sahibi oldu. Bunların arasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile Konrad Adenauer Stiftung'un (KAS) Yerel Medya Ödülleri de bulunuyordu. 

Ayrıca geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu yıl da Erdemli Kızkalesi Yerel Medya Ödülleri kapsamında En İyi Yerel Dergi Söyleşisi ödülünü Aydın Ilgaz'la yapılan "Samandağ'ın Yokluk Yılları" söyleşisi ile kazandı. 
Geriye doğru birkaç sayısını inceledim. 

Hatay Güney Rüzgârı Dergisi'nin Eylül sayısı, "Yerel yöneticiler neden sessiz kalıyor?" dosyasını ele alıyor ve "Toz" sorununu inceliyor. 
Her sayısı zengin bir içerikle yayın hayatını sürdüren Güney Rüzgarı, Eylül kapak konusunu son günlerde kentlerdeki onarım, bakım ve yenileme adı altında sürdürülen inşaatlardan çıkan tozların insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine ayırmış. 
Dergiyi omuzlayan Gazeteci Mehmet Ali Solak ise, "Kaybettik, kaybettim demekten daha kötü" başlıklı makalesinde her kesimde kaybedeni olan bir ortamda kaybettik dememek için harekete geçilmesine işaret ediyor. 
Hatay'da 22 yıldır aylık olarak yayın hayatını sürdüren Güney Rüzgarı, Ekim kapak konusunu son günlerde ülkemizde yaşanan önemli konu başlıklarını hatırlatmak amacıyla, Hüseyin Evcil'in hazırladığı analiz-eleştiri türündeki "Tüneldeki Tren" başlıklı dosyaya ayırmış. 
1980 öncesi ve sonrasında ülkemizde yaşanan gerçeklerin farkında olup olmadığımızın hatırlatıldığı dosya, günümüzde yaşadıklarımıza da ışık tutması açısından dikkat çekici. 'Cumhuriyet Sen Çok Yaşa' başlıklı yazı ise, ülkemizin kanla ve canla var ettiği Türkiye Cumhuriyeti'nin yıldönümü açısından da güncel bir konu. 
 Hatay Güney Rüzgarı Dergisi'nin Kasım sayısı zengin bir içerikle okurlarıyla buluştu. Kapak konusu, ülkemizde sayıları 3,9 milyonu bulan Suriyeli sığınmacılardı. Suriyelilerin "Geçici Koruma" statüsü içerisinde değerlendirildiğini konu alan dergi, 600 yerel basın mensubunun davet edildiği Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları sunumlarına yer vermiş.

"Atam, ilkelerinin bekçisiyiz" dosyasında ise, ülkemizin kurucusu ve kurtarıcı ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün anma törenleri yer alıyor. Yazar Hüseyin Evcil ise, güncel olan "Algı oluşturmak" başlıklı analizi ile günümüze ışık tutuyor. Derginin sahibi  Mehmet Ali Solak ise, "Yürüyen atın başına vurulmaz" başlıklı makalesiyle Hatay'da yapılan ve yapılacak çalışmalara gönderme yapıyor. Ülkemizin tanınmış sanatçılarından Erkan Oğur'la yapılan söyleşi de ise, "Antakya'nın kıymeti bilinmeli" vurgusu dikkat çekiyor.
 Selman Büyükaşık, her sayı kitap tanıtımları yapıyor. Bu ay ki kitap değerlendirmesinde, "Dünya çöplüğe döndü ama çoğumuz görmek istemiyor" yer alırken, Süheyl Budak "Gastronomiyi markalaştırmak", Yahya Aksoy "Cumhuriyet Felsefesi", Mustafa Solak "Lozan'ı güncelletmek yerine Lozan'a sahip çıkalım" ve Hilmi Haşal'ın "Sabahattin YALKIN ve su burcunda yazılmış sayılı sözler" makaleleri de okunmaya değer

 Dergideki öykülere gelince... Antakya Öyküleriyle tanınan Dr. Necdet Özkaya, Teopolis=Tanrı'nın Kenti Serisi'nde "Güzelim ben, ama kilo vermem gerek", Av. İbrahim Ersuz, "At Arabası", Hulusi Atahan "TİNİ" ve Dr. Muhsin Boz da "Taşınırken" konulu öyküleri yer alıyor. Sabahattin Yalkın ise "Yaslı Ana" başlıklı şiiriyle katkı sunmuş.

A.Kadir Paksoy'un Günlerin Terkisinden başlıklı dikkatle izlenen günlük, sağlıklı beslenme konusunda Diyetisyen Sedef Yeral'ın "Beslenmenin psikolojiye etkisi" yazısı ve sporda Hatay'ın elde ettiği başarılar da derginin içeriğini zenginleştiren konu başlıkları. Hatay'da gelişen olaylar ve Nurhan Sağlar'ın pasta ve yemek tarifleri de dergide yer alan yazılar arasında.