Milli Takım arası bitti ve yeniden dedemizin ligine döndük. Süper Lig'de "heyecansız" dönem, bu hafta sonu oynanacak maçlarla devam edecek. Pandemi koşulları, futbolun seyir zevkini ve heyecanını kaçırdığı gibi, kulüpleri de ekonomik olarak derinden etkiliyor. Tribün gelirleri olmayınca sıcak paraya da ulaşma şansı kalmıyor.

Beşiktaş, her ne kadar "borç" açısından Fenerbahçe ve Galatasaray'ın ardından gelse de, geçmiş dönemde atılan "temlik"ler nedeniyle futbolcularına güçlükle lisans çıkardı. Hatta bunun için Başkan Ahmet Nur Çebi'nin ailesine ait 4 evi ipotek ettirerek kredi çektiği konuşuluyor.

Beşiktaş, transfer sezonunda en hareketsiz takım olarak kayıtlara geçse de, devasa borcuyla çıkış arıyor. Bunda, geçmiş yönetimlerin yaptığı mali hataların ve yanlış trensferlerin etkisi büyük.

FEDA KİME YARADI?

Yıldırım Demirören döneminde batık hale gelen Beşiktaş, "feda" diyerek taraftarının desteğini almak için seferberlik başlatmıştı. Taraftar kulübüne sahip çıktı ve hem Süper Lig'deki başarısız sonuçlara katlandı, hem de elini cebine atarak Beşiktaş'a sahip çıktı.

Fikret Orman, asgari ücretle geçinme savaşı veren taraftarların oluşturduğu havuz sayesinde başkanlığını sürdürdü. Şenol Güneş yönetimindeki Beşiktaş, 2 şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi'ndeki başarılarıyla da kasasında bir rahatlama sağladı. Sportif başarı taraftarı coştururken, ekonomik getirisi de kulübü düze çıkma yoluna sokmuştu.

Vodafone Arena'nın inşaatı tamamlandı ve Beşiktaş yine "batık" hale geldi nasıl olduysa. Bunda, Fikret Orman yönetiminin plansız harcamaları yanında Şenol Güneş'i takımdan göndermek için kapalı kapılar ardında çevirdiği dolaplar da yatıyor. Motivasyonunu kaybeden takımın, sportif başarıya ulaşması da mümkün olmuyor haliyle.

KAZIĞIN BÜYÜĞÜ LJACİC

Fikret Orman, geçen yıl Mayıs ayında Adem Ljacic'i takım kadrosuna kattı. Ljacic 6,5 milyon bonservis ve kiralama bedeli yanında 2,25 garanti parayla 8,75 milyon Euro ile kulübün en pahalı futbolcusu oldu. Peki verilen bu paraya değdi mi? Elbette hayır... Peki bu tarz "faydasız" ama pahalı transferler yapılırken kulüp ne sattı?

2019 yılında Beşiktaş'ın ihracat defterinde 2 milyon euroluk bonservis bedeliyle Bologna'ya gönderilen Gary Medel dışında oyuncu yoktu.

Bu tablonun tek sorumlusu olan Fikret Orman, aniden seçim kararı alarak mücadele etmek yerine kaçmayı tercih etti.

Orman yönetiminde uzun yıllar hizmet veren Ahmet Nur Çebi, mali tabloyu bile bile elini taşın altına koydu. Evet, cebinden para da koydu kulübün kasasına, kısmen destek de buldu. Fakat kulübün tüm gelirleri temlik altında olduğu için futbolcularına maaşlarını ödeyemez bir kulüp haline geldi Beşiktaş.

Ahmet Nur Çebi'nin en büyük vaadi, kulübün son 10 yıllık harcamalarını bağımsız bir denetim kurumuna inceletmek ve bunu kamuoyu ile paylaşmaktı. Bugün, ne geçmişin hesabı soruluyor, ne de geleceğe umutla bakacak bir tablo için formül konuluyor ortaya.

Dedemizin liginde bu hafta Denizlispor ile karşılaşacak Beşiktaş. Milli arada Sergen Yalçın'ın takımı ne kadar toparlayabildiğini bu karşılaşmada göreceğiz. Ahmet Nur Çebi, Sergen hocaya sahip çıkarken, bugünkü tablonun sorumlusu Fikret Orman için söz verdiği adımları bir an önce atmalı. Aksi taktirde, taraftarın açtığı kredi tamamen tükenecek.