Hem Tatil, Hem de Resim Çalıştayı

Bu kez Modern Seyyah’ın yolu Ege’ye düştü.

Gün batımını, ormanları ve yaşamın gülen yüzünü resmeden güzel sanatçıların çığlıkları ve renkli dünyaları, bu gezi yazıma esin kaynağı oldu…

Ege Denizi kararmadan ve dağlar uykuya dalmadan önce, Burhaniye ve Didim’de iki farklı resim çalıştayına katıldım. Yaygın orman yangınları ve doğayı katleden yağmalamalara karşın, sanat ve çevre duyarlılığı ile elinde fırça ile dünyayı gökkuşağına boyayan çocuklar ve farklı ülkelerden gelen sanatçıların yaşanılır temiz çevre, barış ve kardeşlik için yaptıkları resimler, tüm insanlığa ders veren örnek çalıştaylar olarak belleğimizde iz bırakmaktadır…

Aydın ili, Didim ilçesinde gerçekleşen; “10. WIA-CAMP Uluslararası Sanat ve Bilim Kampı Resim Çalıştayı” ile Balıkesir ili, Burhaniye ilçesi, Dutluca Köyü’nde; “Hülya Ilgaz Köy Çocukları Resim Çalıştayı” etkinlikleri kapsamında; yaz tatilini sanata ve yaşama dokunarak değerlendiren, bu örnek zaman değerlendirmesini izlemenin mutluluğu ve heyecanına tanklık etmek, bir faklı gezi yazısı ile siz değerli okurlarımı selamlıyorum, yeniden…

Bu Ege gezim kapsamında, Uzay Bilimci Prof. Dr. Osman Demircan ve Sanat Danışmanı Özcan Turan ile Mali Müşavir Erhan Karataş’ın Burhaniye’nin Dutluca Köyü’ndeki evinde konuk olduk. Erhan Karataş’ın bu köyde yaptığı ve yapacağı kültür ve sanat çalışmalarına tanıklık ettik. Bölge ile ilgili güzel projeleri olan Erhan Karataş ve sevgili eşi bize; Kaz Dağı ve Edremit Körfezi ufkunda gün batımı manzaralı zaman diliminde, Anadolu mutfağının ve Ege bölgesinin damak tadı nefis zeytinyağlı yemeklerini ikram ettiler. Bahçelerinde kendilerinin yetiştirdiği organik sebze ve meyveleri ellerimizle toplayıp, yemenin dayanılmaz hafifliğini yaşadık… Türk insanının bitmeyen zengin geleneki olan konukseverlik davranışına, bir kez daha tanık olduk…

Ormanlık alan içinde bulunan Burhaniye’nin Dutluca Köyü, deniz seviyesinden yaklaşık 250 metre yukarıda olup, Madra ve Kaz Dağı ile Ege Denizi manzaralı harika bir köydür. Köyün Burhaniye’ye uzaklığı 9 kilometredir. Deniz kıyısının ve Burhaniye’nın nemli ve sıcak havasına karşın, Dutluca serin ve her mevsim yaşanılacak bir yer olmakla bilinmektedir. Özellikle turistlerin uğrak yeri olan, köyün üstünde bulunan Taş Devri’nden günümüze ulaşan Delikli Kaya ve yanında bulunan manzaralı kafede, bir fincan kahve molası vermenin keyfini yaşayınız. Bu özelliğinden dolayı Dutluca Köyüne, İstanbul, Ankara ve başka kentlerden mevsimlik ve sürekli yaşamak için gelenlerin sayısında artış olması nedeniyle, buranın da bozulacağı endişesi içinde bulunan köylüler; köyde başlayan sanatsal çalışmaları önemsemekte ve desteklemekteler…

Bu bağlamda, Ankara’dan gelip Dutluca Köyü’ne yerleşen ressam Hülya Ilgaz ve eşinin; köy çocukları için başlattığı resim ve heykel çalıştayına, katılım ve destek giderek artmaktadır. Öğrenci velileri, çocuklarının yanlış ve kötü eğilimlere yönelmemesi ve sanatsal güzel bir uğraş edinmesi için, yaz tatili süresince çocukların bedelsiz gittikleri resim çalışmalarını desteklemekteler. Bedelsiz olarak bu resim çalıştayına katılan, çoğu kız olan ilk öğrenim çağındaki çocuklar; sokak duvarlarına, ev kapılarına ve çalıştay avlusu çevresindeki boş buldukları kayalara ve duvarlara resim yapmaktan oldukça mutlular… Kiminin elinde fırça ile resim yapmakta ve kiminin elinde de çamur ile heykel yapmaktalar… Çocuklar yaptığı işlerden mutluluğu gözlerinde şavkıyan ışıkla ve telaşla yansımasına tanık olduk… Anne ve babalarının iş ve düğün telaşına aldırmayan küçük ressamlar, tüm kötü alışkanlıklardan uzakta; bir işe yaradıkları bilinci ve sorumluluğu içinde, başarılı bir iş yapma karşılığında aldıkları ödülleri olan akide şekeri yerken de ağız dolusu gülmeyi asla unutmuyorlar… Elleri ve yüzleri boyalı ve çamurlu da olsa, dünyayı gökkuşağına boyamanın tadını çıkarıyorlar… Bu çocukların ufkunu aydınlatan Hülya Ilgaz ve eşi gibi idealist ve güzel sanatçıları, ayakta alkışlıyoruz…

Devamı haftaya...