Gezilip görülecek yerler

Urumçi, Turfan, Kaşkar, Pekin, Şiyan ve Şankay başta olmak üzere, Çinde gezilip görülecek çok kent var. Özellikle Sincan Uygur Özerk Bölgesinde bulunan Turfan Karız Cenneti mutlaka görülmelidir. Bu bölgede bulunan, 6 bin yıl önce Uygur Türkleri yapılan; Taklamakan Çölü'nün 120 metre altında ve toplam 5 bin 100 km. uzunluğundaki, bir uygarlık ve mühendislik harikası ya da "Yeraltındaki Çin Seddi" denen yeraltı su kanalları sistemi olan Karız su kanallarını ve buna bağlı olarak, ileri ziraat ve yerleşik kent yaşamına bağlı birlikte yaşama kültürünün izlerini mutlaka görün.

Özellikle, Şiyan yakınlarında bulunan 8 bin seramik asker müzesini ve benim gibi siz de uzaydan görülebilen Türk Piramidini görmelisiniz. Asya'nın finans ve borsa merkezi olan Şankay'daki gökdelenleri selamlayan 254 metre yüksekliğindeki kulede döne döne akşam yemeği eşliğinde "YILILA OJIAO" adındaki 52 derecelik Karız Rakısını sek içip, kendinizden geçmenin dayanılmaz hafifliğini yaşayın. Güler yüzlü güzel Çinli kızlarla, dans etmenin farkına varın. Efsane, masal ve düş diyarında; alışveriş ve kültürel zenginliğin etkisinde kalıp, Çin Seddi'nin son kulesinde sabahlamayın. Tarih, sanat ve doğa güzelliği, sizi zaten büyüsü ile kuşatacaktır.

Panda ve bisiklet sevdalısı emekçilerin kolektif üretim kervanına sizde katılabilirsiniz ve sabahları parklardaki müzikli ve danslı jimnastiklerle, güne zinde başlayabilirsiniz, yeniden... Akşamları ise, Devrim Meydanı'nda sevişen ve öpüşen gençler kervanına eşlik etmek ve Enternasyonel Şarkısını özgürce söylemek de sizin tercihinizdir. Yeter ki, kimseyi rahatsız etmeyin. Güneşi ve ayı uykusundan uyandırmayın. Masal kuşu Anka'nın yuvası ve gücün simgesi Ejderha'nın evi Çin Seddi'ne zarar vermeyin.

Uzak Doğu'nun bu masal ülkesinin Çin Seddi dışında, pek çok ilginç yerleri olduğu şüphesiz. İnsanlık tarihinin tüm kalıntı ve izlerini görmek heyecan veriyor insana. Dünyanın en kalabalık ve en zengin insan, doğa, tarih ve kültür dokusunun bulunduğu Çin, gezginlerin gündeminde mutlaka olması gerekli bir ülke. Uçsuz bucaksız steplerden, başı dumanlı yüce dağlara ve tarihin binlerce yıllık izlerini taşıyan kentlere dek, hemen her yerde "Kültür Devrimi"nin etkisi görülüyor.

Konfüçyus Felsefesi; tek tip elbise giyen buruşuk şapkalı işçiden, yaylalardaki köylülere ve Tiananmen Meydanı'ndaki "Batı" özentili öğrenciden, kızıl yıldızlı kasketiyle "uygun adım" nöbet tutan askere, bilgisayar başında odaklanan bilim adamından, sokak satıcılarına dek, hemen herkesin bilge esprilerini süslüyor. Şanghay'daki dev kulenin mimarının, bir ilkokul öğrencisinden etkilenmesi de bunun kanıtı değil mi?

Dünya Turizm Örgütü (WTO)'ne göre, Çin dünyada en çok görülmek istenen ülkelerin başında geliyor. Yüze yakın kültürün yaşadığı Çin'de, hemen her şey insanların ilgisini çekiyor.

Başkent Pekin (Beyjing), İpek Yolu'nun ana uğrak yeri Şian, Şanghay ve Guilin bölgelerinin akıl almaz güzelliği bize Büyük Kanal, ipek, çay, porselen, Çin mutfağı, Çin yazısı ve Çin resmini öğretti. Başkent Pekin'de Tiananmen Meydanı, Ming İmparatorlar Mezarı, Yazlık Saray, Büyük Çin Setti, Yasak Kent, Lama ve Konfüçyus Tapınakları, Gök Tapınağı ve Öküz Caddesi'nde bulunan Camiyi gezmeyi unutmayın. Şian (Xian)'da ise, Davul ve Çan Kuleleri, Büyük ve Küçük Yaban Kazı Pagodaları, İmam Yunusi tarafından yaptırılan Ulu Cami, kent kenarındaki Banpo adlı neolitik köy, Huacing kaplıcaları ve Çömlek Askerler Ordusu gibi çağın en önemli jeolojik buluntularını gezerken, geçmişe yolculuk edeceksiniz. Öte yandan, Yu Bahçesi, Yeşim Buda Tapınağı, Çocuk Sarayı, Beş Keçi Heykeli, Altı Banyan Tapınağı, Hz. Muhammed Camisi ve pazar yerleri gezilmeye değer. Daoizm, Atalara Tapma, Ataizm, Şamanizm, Budizm, Müslümanlık, Hıristiyanlık ve Konfüçyus Felsefesi gibi inançlara sahip Çinliler, 56 değişik etnik dil konuşuyor.

Devamı haftaya…