Başlığa bakıp gerçekten ne iş yaptığını bilmediğimizi sanmayın. Bizimki elbette ironi... Ve fakat 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda bu kurumların görev tanımı kısaca özetlemek gerekirse şöyle: Kentin altyapısıyla ilgilenir, su, kanalizasyon, şehiriçi yollar, doğalgaz dağıtımı, çöp toplama, temizlik, itfaiye, zabıta hizmetleri, halk sağlığını koruma, imar ile ilgili izin ve belgeler, fiyat ve ücret tespit etme, haller açma, pazar yerleri kurma, okul öncesi eğitim verme, mesleki eğitim kursları düzenleme ve kütüphane açma, sağlık hizmetleri, dini görevler, nikah işleri, tarihi eserleri koruma, kültür merkezi açma, spor alanları yaratma, tiyatro müze ve sinema salonları açma gibi aslında birçok görevi bulunuyor. Peki ilçe belediyeleri bunlardan kaçını gerçekleştiriyor. Yeşil alanın parmakla sayıldığı, sinema ve tiyatro salonlarının tek tek kapandığı, semt pazarlarının bile giderek azaldığı İstanbul gibi bir metropolde özellikle ilçe belediyeleri ne iş yapıyor? Gözlemlediğimiz kadarıyla sadece çöp topluyor ve mevsimine göre çiçek ekiyor.

CHP'li belediye maaş ödemiyor

Ama tüm bu "işlere" rağmen özellikle CHP'li belediyelerin hiç borcu bitmiyor, bitmediği gibi de katlanarak büyüyor. Hatta belediyeler ekonomik anlamda o kadar çıkmaza giriyor ki, personeline maaş ödemeyemediği gibi eleman almaya da devam ediyor. Belediyelerde ne iş yaptığı tam olarak anlaşılmayan binlerce memur ve işçi çalışıyor. Oysa ilçe belediyeleri sadece çöp topluyor -ki o da özelleştirildi- sokak süpürüyor ve betonların arasına sıkışmış birkaç küçük parka çiçek ekiyor. Binalarda oturan memurlar ise günde birkaç dürüst vatandaşın uğradığı belediyelerde vergi topluyor. Tüm bunları alt alta sıraladığımızda personel maaşları dışında milyonlarca liranın nereye gittiği ne için harcandığı yine ortaya çıkmıyor. 

Matbuu işlere milyonlar

Kültür-sanat merkezi, doğru dürüst spor salonu açmayan, sağlık hizmetlerinde her şeyi devletten bekleyen, tarihi eserleri koruma konusunda kılını kıpırdatmayan ve topu büyükşehir belediyesine atan ilçe belediyeleri, personeline maaş ödeyemez durumdayken matbuu işlere astronomik paralar harcıyor. Dijital çağı yaşadığımız şu günlerde belediyeden "haberler" konusunda internet gibi sınırsız bir mecrayı kullanmak yerine saçma sapan hiçbir amaca hizmet etmeyen, saygınlığı ve uzmanlığı tartışılan birçok kitap, dergi hatta gazete çıkarıyor. Üstelik bu işleri de konusunda ehil olmayan kişilere yaptırıyor. Tüm bu matbuu işlerinin geri dönüşümü ise belediyelerde binlerce ne iş yaptığı belli olmayan çoğu "hemşehricilik" kontenjanından işe alınmış kişilere bile maaş ödeyememekle sonuçlanıyor.

İktidar belediyeleri şanslı!

Hatta bazı CHP'li belediye başkanları o kadar ileri gidiyor ki aylardır maaş alamayan elemanlarına para istedikleri sırada ağıza alınmayan küfürler edip hemen kapıyı gösteriyor. Bir başka CHP'li belediye ise iki aydır maaş vermediği elemanlarının parasını bir pop şarkıcısına verip, hatta stopajını bile ödeyip ilçesindeki birkaç kişiyi eğlendiriyor. CHP'li belediyeler üzerinden örnekleri çoğaltmak mümkün... Peki iktidar belediyeleri ne yapıyor? Onlar da CHP'li belediyelerden farksız değil, çöp topluyor, çiçek ekiyor. Peki harcamalar, borçlar, maaşlar... İktidar belediyelerinde kaynak aktarma sorunu olmadığı için maaşlar da tıkır tıkır ödeniyor. Bankamatik elemanlarına bile...