Lefkoşa tarihi yerleri

Lüzinyan Sarayı

Lüzinyan Sarayı, Lüzinyanların Lefkoşa’da İnşa ettiği üçüncü saraydır. İkinci Lüzinyan Sarayı yağmalanmadan önce üçüncü Lüzinyan Sarayı, Kıbrıs Adası’nın emniyet müdürü Sir Hugh de la Baume’un evi olarak kullanılmış. 

1427 yılında Lüzinyan Kraliyet Sarayı olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Eskiden dük ya da vali burada ikamet edermiş. 1489 yılında Venediklilerin eline geçen saray, Venedik Valisi sarayına çevrilerek ismi Palazzo del Governo (Valinin Sarayı) olarak değiştirilmiştir. Osmanlılar Kıbrıs’a giriş yaptıktan sonra bu saray, Osmanlı valilerinin konağı olarak kullanılmaya başlanmış. 1878 yılında ise Britanya hakimiyeti altına giren saray devlet binası olarak kullanılmıştır. 1904 yılında harap bir halde olduğu gerekçesiyle yıkılarak yerine günümüzdeki Lefkoşa Mahkemesi inşa edilmiştir. 

Lefkoşa Tarihi

Lefkoşa gezilecek yerler listesine geçmeden bu güzel şehrin tarihinden kısaca bahsetmezsek olmaz. Çünkü Lefkoşa’da gezilecek yerlerin çoğu tarihi yerlerden oluşuyor. Bu güzel şehirde hüküm sürmüş medeniyetler buraya bir çok eser kazandırmış. Gezilecek yerlerin mantığını anlamak açısından bu şehrin geçmişini bilmek oldukça önemli.

Kıbrıs tarihine baktığımızda burada bir çok medeniyetin hüküm sürdüğünü görüyoruz. Günümüzde olduğu gibi eskiden de bulunduğu konum itibariyle Kıbrıs oldukça stratejik bir ada. Dolayısıyla Kıbrıs bir çok devletin hedefinde olmuş. Aşağıda tarihte Kıbrıs’ta hüküm sürmüş devletleri görebilirsiniz.

Kıbrıs Tarihi Kronolojik Sıra:

 M.Ö. 609- 525   Mısır Dönemi

M.Ö. 525 – 333  İran Pers Dönemi

M.Ö. 411 – 333  Pers ve Eski Yunan (Helen) Dönemi

M.Ö. 294 – 58    Ptolemiler Dönemi

M.Ö.58 – M.S. 395          Roma Dönemi

M.S. 395 – 1190 Bizans Dönemi

1190 – 1191       Haçlılar Dönemi (I.Richard)

1191 – 1489       Lüzinyan Dönemi

1489 – 1571        Venedik Dönemi

1571 – 1878       Osmanlı Türk Dönemi

1878 – 1960       İngiliz Dönemi

1960 – 1974       Kıbrıs Cumhuriyeti

1974     Kıbrıs Barış Harekatı

1974 – 1983       Kıbrıs Türk Federe Devleti

1983 – …             Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Gördüğünüz üzere bir çok medeniyet Kıbrıs’ta hüküm sürmüş. Adada özellikle Lefkoşa ve Gazimağusa’da bulunan tarihi yerler bu devletlerden kalma eserlerden oluşuyor. Genel olarak Kıbrıs tarihinin ana hatları bunlar. Çok derine girmeyelim ve Lefkoşa gezilecek yerler listeme geçelim. İlk durağımız en etkileyici yerlerden biri olan ve Kıbrıs’ın yakın tarihini çok güzel anlatan

Barbarlık Müzesi

Lefkoşa’da kaldığımız otelimizden çıktık ve yürüyerek ilk durağımız olan Barbarlık Müzesi’ne geldik. Burası gerçekten etkileyici bir yer. Özellikle Kıbrıs’ın yakın geçmişine şahit olmak istiyorsanız burayı muhakkak ziyaret etmelisiniz. Biz bu müzenin her köşesinden etkilendik ve çok duygusal anlar yaşadık.

İlk olarak şunu belirteyim Barbarlık Müzesi’nin bulunduğu bina gerçek bir olayın yaşandığı yer. Burası Binbaşı Nihat İlhan’ın evi ve bu ev silahlı Rumlar tarafından basılmış ve her noktası kurşuna dizilmiş. Müzede kurşun izleri işaretlenmiş ve her noktada bu izleri görebiliyorsunuz.

Müzenin girişinde Kıbrıs’ın tarihi fotoğraflarla anlatılıyor. Kıbrıs Harekatını ve Kıbrıs’ın tarihindeki önemli isimler olan Rauf Denktaş, Fazıl Küçük, Cengiz Topel gibi nice kahramanların hayatına şahit oluyorsunuz. Müzede Rum çetelerin Türklere karşı 1963’te yapmaya başladığı katliamlara da şahit oluyorsunuz. Özellikle kanlı Noel katliamı tam anlamıyla zalimce. Gerçekten insanın içi paramparça oluyor. Göz yaşlarınıza engel olamıyorsunuz.

Müzenin bize göre en çarpıcı yeri Nihat İlhan’ın ailesinin katledildiği banyo kısmı. Burası gerçekten insanın içini parçalıyor. 2 çocuk ve 1 anneye Rumların nasıl kıydığını görüyorsunuz. Buradaki canlandırma çok etkileyici. İnanılmaz duygu dolu anlar yaşıyorsunuz. Bence Kıbrıs’a gelecekseniz Barbarlık Müzesi’ni kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

 Devamı yarın…