Tunuslu El Kaine ile İmazigen Dansı

Dünyanın pek çok yeraltı ve yerüstü zenginlik kaynaklarının olduğu bereketli coğrafyalarda, batılı ve kuzeyli emperyalist güçlerin terör ve savaş oyunları sürüyor. Orda Doğu ve Kuzey Afrika topraklarında da benzer oyunlar ve senaryolar uygulanıyor. Dünyanın mazlum halkları, bu kirli oyunu bozabilir. Savaşlar ve terör nedeniyle, turizm ve insanların seyahat özgürlüğü engellenmektedir. Turizmin yaşatılması ve farklı zengin kültürlerin tanıtılması için, terör ve savaşa dur demek şart.. Kemal Atatürk’ün şu veciz sözünü anımsayalım, yeniden: “Yurtta Barış, Dünyada Barış!..”

Kuzey Afrika’da süren olayların ardından, “Türkiye Modeli” önerildi. Model doğru. Adres: 1912 MEŞALESİ, KOLAĞASI MUSTAFA KEMAL ve EL KAİNE ile “İMAZİGEN DANSI” zamanı…

Üçüncü kez Tunus topraklarındayım. Douz, Tozar, Hamamet ve başkent Tunus tüm konukseverliğini gösteriyor, yeniden… Bir Kuzey Afrika ülkesi olan Tunus doğal, kültürel ve tarihi dokusunun yanı sıra; tüm alt yapı hızmetleri ve deneyimli seçkin elemanlarıyla her mevsim alternatif turizmden para kazanıyor. Deniz, sahra, dağcılık, golf ve kongre turizmi sahalarında, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, pek çok ülkenin bu iş kolundaki tüm gereksinimlerini karşılıyor. Kara Afrika Kıtası’nın ve Akdeniz ülkelerinin turizm potansiyeli bakımından konaklama, alt yapı, ve insan potansiyeli en ileri ülkelerin başında hiç kuşkusuz Tunus geliyor. Tunus, 307 yıl Osmanlı yönetimi altında kalmış olup, hala mimarisinden yemeklerine dek, Osmanlı izlerini korumaktadır. Bu bağlamda başkent Tunus’un dışında, başta Hammamet olmak üzere, turizm potansiyeli en yüksek yerlerin başında Jerba Adası geliyor.

Tunus’dan Jerba’ya gitmek için, kameraman arkadaşım Süleyman Özden ve geveze rehberimiz Kerim ile birlikte, uzun bir gezi yolu takıp ettik. 6 gün süren 2 bin 500 km. lik bu yol üzerinde farklı iklim ve coğrafi özelliklere sahip yerlerden geçtik. İkinci kez gittiğim bu cennet ülkenin tanıtımı için; Tunuslu gazeteci dostum, Türk-Arap Bilim, Kültür ve Sanat Derneği (TASCA) Başkanı Muhammed Adel, Tunus Büyükelçiliği, Tunus Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bize sağladığı bu olanak ile Tunus’u kuzeyden güneye arşınladık. Sizin için uzun ve yorucu çalışmanın ardından, bu gezi-araştırma dosyasını hazırladım. Kara Afrika’nın gerçek sahibi lacivert derili-çöl aslanı Tuareglar ve kara kıl çadırlarda-yeraltı mazgallarında ilkel yaşayan Berberiler ve de kaybolan kültürlerinden kesitleri sizin için belgeledim. Çağdaş ile geleneksel yaşamın birlikte soluklandığı Tunus mozayiğini görüntüledim, ikinci kez…

Tunus’taki önemli günler ve tatiller

1 Ocak Yeni Yıl / 14 Ocak Devrim ve Gençlik Günü / 20 Mart, Mart Ekinoksu / 20 Mart Bağımsızlık Günü / 9 Nisan Şehitler Günü / 1 Mayıs İşçi Bayramı / 20 Haziran, Haziran Gündönümü / Ramazan Bayramı / Kurban Bayramı / 25 Temmuz Cumhuriyet Bayramı / 13 Ağustos Kadınlar ve Aile Günü / 22 Eylül, Eylül Ekinoksu / 3 Ekim Muharrem / 12 Aralık Hz. Muhammed’in Doğum Günü / 21 Aralık, Aralık Gündönümüdür…

Tunus’un sosyal dokusu

Tunus’un nüfusu yaklaşık 10 milyon olup, yüzölçümü ise 163 610 km2.dir. Nüfusun %53’ü şehirde yaşamakta olup, nüfusun %40’ı 14 yaşın altındaki çocuklardan meydana geliyor. Halkın %96’sını Berberi ve Araplar oluşturuyor. Ülkedeki Müslümanların oranı %98, Hıristiyanlar %1 ve Yahudiler %1 dir. Müslümanların bir kısmı Harici-Ibadi, kalanı ise Sunnidir. Sunnilerin çoğunluğu Maliki, az bir kısmı da Hanefi meshebindendir.

Tunus’ta Osmanlı kalıntısı ailelerde bulunmaktadır. Özellikle, Barboros Hayrettin (Kızıl Sakal) ve Turgut Reis’in izleri var. Ama daha çok Fransa’nın izlerini ve kültürünü görmek olanaklı. Resmi dili Arapça olmasına karşın, Fransızca günlük yaşamda sürekli konuşuluyor. İspanyolca, İtalyanca ve İngilizce de konuşulan diller arasında.

20 Mart 1956’dan beri Cumhuriyet’le yönetilen Tunus’da, Eski Başkan Habib Burgiba’nın sayesinde, laik ve çağdaş bir yol izleniyor. Yeni Cumhurbaşkanı Ben Ali, ülkesini demokratikleşme yolunda daha ileriye taşıyor. 163 sandalyalı Meclis’in, 142’ni alan iktidardaki Demokratik Anayasal Birlik Partisi hükümet ediyor. Öteki 5 siyasi parti ise muhalefet görevini yerine getiriyor. Tunus Zeytune Medresesi çevresinde örgütlenen kökten dinci eğilimlere izin verilmiyor. Laiklik ilkesi temel alınıyor. Tunus’da 123 il ve 246 ilçeden oluşan idari yapılanmada, yarel yönetimlerin önemli yetkileri bulunuyor. Yeni yapılanmaların olduğu bölgeler dışında, eski mimari doku ve tarihi yapılar korunuyor. Tunus, Hammamet, Douz ve Jerba gibi turizm bölgelerinde ise, 5 yıldızlı oteller ve tatil köyleri planlı imar ediliyor. Tüm Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi, yapılarda hakim renk beyaz olup, kapı ve pencere çerçevelerinde mavi renk hakim. Evler genelde az katlı inşaa ediliyor. Turistik tesisleri, resmi ve sivil gönüllü çevre müfettişleri sürekli kontrol ediyor. Turizm bölgelerinde Sivil Toplum Örgütleri’nin sağlık, gıda, deniz ve çevre kontrolleri dikkati çekiyor.

Devamı haftaya…