Sevgili yolcu;

Birçok şey yapmak istiyorsun. Pek çok hayalin var. Sahip olduğun potansiyelin de farkındasın fakat bir yerde tıkanıp kalıyorsun. İşte o tıkanıklık aslında ‘’motivasyonsuzluk’’.  Bu yolculuğumuzda sana motivasyon tekniklerinden bahsetmek istiyorum.

İlk adım olarak bir hedef lazım bize; zihninde, kalbinde tamamen seni yansıtacak bir hedef. Bu hedef senin tutkularına karşılık gelmeli, yaptığın zaman sana keyif vermeli. O nedenle hedefini belirlerken önceliklerine dikkat edebilirsin.

 ‘’Çok para kazanacağım.’’ ‘’Çok başarılı olacağım.’’ Şeklinde değil de… Ne yaparak başarılı olacaksın? Tüm detayı ile düşünülmüş bir hedef lazım bize. Çünkü az önce verdiğim örmekler bir hedef değil bir sonuç. Sahip olduğunda dahi çok kısa bir süre sonra bunlar senin üzerindeki motivasyon etkisini kaybedebilir. Değerini yitirebilir. Tam olarak bu yüzden, seçtiğin hedef ne derece içinden geliyorsa ne derece içsel bir motivasyona sahipse hedefine ulaşma dürtün o denli kuvvetli olacaktır.

Potansiyelin çok fazla, yeteneklerinin farkındasın, almış olduğun eğitimlerin ve sahip olduğunun bir vizyonun var. Yaşamında birçok şey var yapmak istediğin. Ve hepsini aynı anda yapmak istiyorsun. O da olsun. Bu da olsun. Bunu da deniyim… Önce bir dur! Bunlar üzerine düşüncenden sıyrıl ve sadece dur ve derin bir nefes al sevgili yolcu. Neden biliyor musun? Eğer aynı anda birçok şeyi yapmak istersen, sonuç olarak seni hayal kırıklığı bekliyor olur. Bu yüzden yüksek motivasyon sağlamak adına yapacağımız en önemli ilk adım, sadece bir hedefe yoğunlaşmak olacaktır. Bir işe odaklanmak ve tüm yoğunluğu, dikkati o işe vermek…

Aynı anda birçok işe yöneldiğimiz zaman aynı anda birçok işte başarısız olmak kaçınılmaz bir son olacaktır. Hedeflerimizi sıraya koymak ve en acili en önemlisi hangisi ise ona yoğunlaşmak; adım adım gerçekleştirmek, aşamalı, yavaş yavaş, sindirerek hedefi gerçekleştirmek motivasyonumuzu sabit tutmamızı sağlayacak.

Hedeflerimize ulaşmayı yüz metre koşusu gibi değil; bir maraton koşusu gibi düşünmemiz gerekir. Kilometresi fark etmez. Tempomuzu adım adım arttırmamız lazım. Sonrasında ihtiyacımız olan enerjiyi en başında harcarsak sonrası için motivasyon kaybı yaşayacağız. Adım adım arttırılan tempoda motivasyon sabit kalacaktır.

Yaptığın şeyin mükemmel olmasına ya da mükemmel olduğu için bir şeyi yapmış olmak, enerjini gereksiz yere harcamana neden olur. Sen sadece ‘’yap!’’.  Hata yapmaktan korktuğumuzda yol alamayız. Hata da yapabiliriz ayrıca. Önemli olan bu hata sana ne kattı? Neyi öğretti? Hataya, aslında bir kazanım olarak baktığımızda, hata yapmaktan korkmamayı öğrenebiliriz.

Hedefine yönelik çalışmalarını planlamalısın. Planlı olmak, hangi aralıkta çalışacağını hangi aralıkta dinleneceğini sana sağlar. Çalışırken araya bir sürü dikkat dağıtıcı unsur sokarsan, dinlenirken yeterince verimli çalışmadığına dair vicdan azabı duymana neden olabilirsin. O nedenle hangi işi yapıyorsak o an sadece ona odaklanmalıyız. Çalışırken sadece çalışmak, dinlenirken sadece dinlenmek şeklinde.

Yeterince çalıştığına canı yürekten inanıyorsan ve hedefine yönelik güzel geri bildirimler alıyorsan, kendini ödüllendirmelisin. Motivasyonunu yüksek tutacaktır. Ödüllerini çeşitlendirebilirsin. Arkadaşlarınla, sevdiklerinle vakit geçirebilirsin. Sosyal iletişim sana mutluluk hormonu sağlayacak ve mutlu olmak sana enerji verecektir. Önemli olan verimli çalışmaktır. Yani aslında nicelik değil nitelik önemlidir. 

Hedefine giden yolda, seninle benzer hedefi olan kişilere destek olmak; onların başarılarında manevi paya sahip olmak da senin motivasyonunu sağlayacaktır. O destek sana hep hedefini hatırlatacaktır ve bu uğurda seni dinç tutacaktır.

Sen motivasyonunu nasıl sağlıyorsun? Hangi durumda gelgitler yaşıyorsun?

Bu konuda örneklerin, önerilerin varsa yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Beni dinlediğin için teşekkür ediyorum. Sağlıcakla kalın.

 #demetlemotivasyon