Sevgili yolcu;

Yolculuğumuzun hemen ilk adımlarında sana sorsam ‘’Kendini gerçekten tanıyor musun?’’ diye. Bu soruya doğru yanıt verebiliyor musun? Kendini yanlış tanıdığını düşündüğün oldu mu hiç?

Bu yolculuğumuzda sana kendini tanıma yollarından bahsetmek istiyorum.

Kendini tanıyan insan neye ihtiyacı olduğunu, nerede durduğunu ve neye ihtiyacı olmadığını iyi bilir. İhtiyaçlarını karşıladığını düşündüğün şeyler sana iyi gelmeyebilir. Tıpkı yanlış ilaç kullanılması gibi… Eğer kendini tanımıyorsan, problemin nereden kaynaklandığını anlamazsın. Bir hayal kurarsın, bir hedef olabilir, bir iş, eş ya da radikal bir karar ve ‘’tamam, işte bu’’ diye düşünerek hayatının merkezine koyduğun şey… Sonra bir bakarsın ki, çok mutsuzsun. Yanlışın nerede olduğunu ararsın da bulamazsın bir türlü. Çünkü kendini tanımıyorsun, bilmiyorsun.

‘’Sen kimsin?’ sorusuna doğru cevap verebilmek bu nedenle çok önemli. Tam olarak ne kadar tanıyoruz kendimizi?

Yakın çevremizden birisini tanıyabilmek, kendimizi tanıyabilmeye kıyasla daha kolay olabiliyor. Çünkü ne kadar yakından bakmaya çalışırsak bir o kadar zorluk derecesi artabiliyor. Ne yapabiliriz bu durumda? Kendimize dışarıdan bakmayı deneyebiliriz. Sanki kendin başkasıymışsın gibi, ona birtakım sorular soracağız. Tabi ki bu uzun bir yolculuk olacak. Kendini gerçekleştirme yolculuğu

Soracağım soruları, yalnız başına kaldığında kendine sormanı istiyorum. Hatta bu soruları bir deftere yazıp; içtenlikle düşünerek, odaklanarak altına cevabını yazabilirsin. Sonrasında onu okuduğunda sana etkili bir geribildirim ve farkındalık kazandıracaktır.

Hangi durumda zamanı keyifle geçiriyorsun? O kadar çok keyif alıyorsun ki, zaman nasıl geçmiş fark edemiyorsun. Hangi işi yaparken böylesin?

Geçmişinde keyifsiz olduğun, moralinin bozuk olduğu bir anı hatırlamanı istiyorum. Bu düşük moddayken, neyi yapmaktan keyif alırsın? Ne sana o an iyi gelir?

Birisi sana istemediğin bir şeyi yaptırıyor. Hayır diyemiyorsun. Böyle durumda ne hissedersin?

İşinden hiç memnun değilsin diyelim. Hem memnun değilsin hem de işi bırakamıyorsun. Seni bu işten ayrılmaktan alıkoyan duygular nelerdir?

Sahip olduğun tüm kişilik özelliklerini uzun bir liste şeklinde sıralamanı istiyorum. Olumlu olumsuz tüm kişilik özelliklerini yazarken, kendine karşı dürüst ol olur mu? Kötü olduğunu düşündüğün bir kişilik özelliğini lütfen yok sayma. Sonra onları bir oku ve üzerinde tek tek düşün. Hangisi çok zararlı senin için? Hangi özellik aslında sana hizmet etmiyor?

Seni tanıyan insanlara sorsaydın ‘’ Ben nasıl insanım?’’ diye. İyi kötü ne söylerdi bu insanlar senin için?

Bu sorulara yazılı olarak cevap vermen, çok daha işine yarayacaktır. Aradan zaman geçtikten sonra, tekrar okuma şansın olacak. Ayrıca yeniden farkındalık kazandıracak.

Haydi bakalım neyi bekliyoruz öyleyse? Yüzleş hadi kendinle...!

Bu konuda örneklerin, varsa fikirlerin yorum kısmında paylaşabilirsin. Beni dinlediğin için teşekkür ediyorum. Haydi kal sağlıcakla.

Demet DURUKAN

İYİ YAŞAM KOÇU, EĞİTMEN

    

  #demetdurukan