Türk Borçlar Kanunu’nda Konut veya işyeri gereksinimi ya da inşa ve imarı gerekliliği sebepleriyle kira sözleşmesinin kiraya veren tarafından sona erdirilebileceği düzenlenmiştir. Kiraya verenin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü oduğu kişilerin konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kiralanan yeri kullanma zorunluluğu varsa kira sözleşmesi fesih için öngörülen sürede açılacak bir dava ile sona erdirilebilir.

Gereksinim sebebiyle taşınmazı satın almış olan yeni malik de açacağı dava ile sözleşmeyi sona erdirebilir. Bu hakkını kullanmak isteyen yeni malikin, durumu kiracıya edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde bildirmesi ve süresi içinde dava açması gerekmektedir. Kira sözleşmesinin sona ermesinden sonra da süresi içinde bu hakkın kullanılması mümkündür. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı bir onarım, genişletme veya değiştirme gibi işlerin yapılması gerekiyor ve bu işler esnasında kiralananın kullanımı imkansız ise yine fesih dönemi için öngörülen sürelere uyularak sözleşmenin sona erdirilmesi mümkündür.

Kira sözleşmesinin gereksinima veya inşa sebebiyle sona erdirilmesi halinde haklı bir sebep yoksa 3 yıl başkasına kiralama yasağı bulunmaktadır. Eğer kiraya verenin bu süre içerisinde kendi gereksinimi ortadan kalkmış veya inşa tamamlanmış ya da yapılamamış ise, eski kiracının yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır. Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz.

Eski kiracıya yazılı bildirim yapılmaksızın, taşınmazın başka bir kiracıya kiralanması halinde eski kiracının tazminat hakkı bulunmaktadır. Kiraya veren, belirtmiş olduğumuz hükümlere aykırı davranması halinde ’son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere’tazminat ödemekle karşı karşıya kalabilir. Yargıtay 6. Hukuk Dairesinin 04/04/2016 tarihli kararında belirtmiş olduğumuz kanun hükümlerine istinaden “Davalı kiralananı yeniden kiralamadan önce davacıya yazılı bildirim ile kiralama konusunda öncelik tanımadığından eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminata hükmetmek gerekir.” şeklinde karar vermiştir.

Hukuki konulardaki sorularınızı bize
yazın. Av. Fatma Tuğçe Bilgin cevaplasın