2019 yılı turizm sektörü açısından iyi giderken kötü bir haber ile sarsıldı. Seneyi 50 milyon turist ile kapatarak rekor kırmaya hazırlanırken, 178 yıllık tarihiyle dünyanın en eski seyahat acentesi Thomas Cook’un iflas etmesi her şeyi alt üst etti. Türk şirketlerinin iflas eden seyahat acentesinden alacaklarının birkaç yüz milyon pound’a ulaşabileceği konuşuluyor. Türk şirketlerinin alacaklarını kısa vadede tahsil edebilme ihtimalinin olmadığı bununda 2020 yılında sektörde ciddi bir krizi beraberinde getireceği tahmin ediliyor.

Hükümet Türkiye’deki turizm işletmecilerinin bu durumdan olabildiğince az etkilenmesi için bir önlem paketi hazırlıyor. Bu bağlamda; alacakları tehlike altında olan işletmelere 50 milyon Euro kredi desteği sağlanacağı belirtiliyor. İngiliz seyahat acentesinin iflası turizm sektörüyle birlikte paydaşlarını da olumsuz etkileyecek. Otellerin ödeme alamaması ve bunun sonucunda da gıda, ulaşım ve yer hizmetleri gibi 54 sektörün bu durumda olumsuz etkilenmesi söz konusu.

İşsizlik oranının yükseldiği, genel ekonomi verilerinin iyi olmadığı bu dönemde turizm sektörü tutunacağımız önemli bir daldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM açılışında vurgu yaptığı 2019 yılında turizmde rekor bekliyoruz açıklaması gelen verilere göre beklenen bir durumdu ancak Thomas Cook hesapta değildi.

Bacasız fabrikamız bu afetin yarasını nasıl saracak.

Turizm sektörü üretim olmayan ülkemizde her zaman lokomotif sektör görevi üstlenmiştir. Dünyanın en büyük turizm acentesinin iflası tüm dünyadaki turizmcileri olumsuz etkiledi. Bu durum sektörde bir deprem etkisi oluşturdu ve bu afetin etkisinin ülkemizde en az üç sene hissedilebileceği konuşuluyor. Dünya çapında 6.000 otel işletmesinin bu iflastan zarar göreceği söyleniyor. Thomas Cook’un 2018 faaliyet raporuna göre Türkiye’de 29 oteli bulunuyordu. 2018 yılı Türkiye gelirleri yüzde 70 artışla 347 milyon pound olarak gösteriliyordu. Şirket 2018 yılında Türkiye’ye toplam 1 milyon 155 bin turist getirdi. Yani Türkiye’ye gelen turistlerin yaklaşık %3’ü Thomas Cook üzerinden gelmişti. Bu gelen turistlerin 620 bini Almanya’dan, 435 bini ise İngiltere’dendi.

Güneş görmeyen ülkelerin vatandaşları tatil tercihlerini ülkemizin Akdeniz bölgesinde yer alan otellerden yana kullanıyor. 1 Milyon 155 turistin ülkemize tatil organizasyonu bu olay ile birlikte zorunlu mecra değişikliğine gidecek. İnsanların alışkanlıklarından vaz geçmesi biraz zaman alıyor bu bağlamda; yeni acenteler ile uyumun kısa sürede sağlanması önem arz ediyor. İflasın yaz tatili sezonunun sonunda gelmesi sektöre biraz zaman kazandırabilir. 2020 yaz sezonuna kadar oluşacak boşluk diğer firmalar tarafından doldurulabilir.

Bu bağlamda; Diğer büyük acentelere yönelik tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ağırlık verilmesi, salda gölü gibi yeni turizm alanları oluşturularak yerli ve yabancı turistlerin bu bölgelere çekilmesi krizin en az hasarla atlatılmasına vesile olabilir.  Devletimiz Thomas Cook iflasıyla ilgili gerekli tedbirlerin alındığını, kredi desteği çerçevesinde durumun kontrol altında olduğunu söylüyor, umarım bu tedbirler bir işe yarar. 54 ayrı sektörü aynı anda etkileyen bu afet durumu genel ekonomik verilerin gidişatına da tesir edebilir. Bacasız fabrika olarak adlandırılan turizm sektörünün bu durumdan en kısa sürede en az hasarla çıkması temennimiz.