İnsanoğlu gerçekten garip. Ciğeri beş para etmez birine ilahi nitelikler yakıştırıp göklere çıkarır. Hiç yararı olmayan bir nesneyi ne yapacağını şaşırır. Evinin vücudunun en nadide köşesine saklar, böbürlene böbürlene teşhir eder. Ama on parmağında on marifet bulunan bir birini, bir nesneyi de hakaretlerinin aşağılamaların nişangâhı yapar.  Geliniz bir örnek vereyim:

O ki, günlük ihtiyacınız olan birçok vitamini içerir. Tek birinde Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Folik Asit, Vitamin C, Kalsiyum, Demir, Mağnezyum, Fosfor, Potasyum ve Çinko içerir.  Bu kadar mı? Hayır. Okumaya devam ediniz:

Öğleden sonra yorgunluk mu hissettiniz? Kahveyi, çayı, soğuk içecekleri bir taraf bırakın ve ondan afiyetle bir adet yiyin. İyi bir B vitamini ve karbonhidrat kaynağı olduğu için saatler sürecek yorgunluğunuzu kısa bir sürede ortadan kaldırır.

İşte bir marifeti daha: banyo veya duştan sonra aynanızın buğulanmasından şikâyetçi misiniz? Bir dilimini alıp aynayı ovun. Hem buğulanma yok olacak,  hem de pırıldayan bir aynaya ve nefis bir kokuya sahip olacaksınız.

Aklınıza, muz, portakal, mandalina, elma mı geliyor. Hele acele etmeyin bakalım. Biraz daha marifetini sıralayalım:

Haşereler bahçenize veya saksı bitkilerinize zarar mı veriyor?  Bahçeniz için bir alüminyum tabağa ya da alüminyum folyoya dilimlerini koyup, ortada bir yere yerleştirin. Saksılarınıza ise birkaç dilimi toprağın üzerine yine alüminyum tabak veya folyo ile yerleştirin. Bütün mevsim haşerelerden kurtulacaksınız. Çünkü ondaki kimyasallar alüminyum ile etkileşerek insanların algılayamadığı ama haşereleri deli eden bir koku yayar ve onların ortadan kaybolmalarına neden olur.

Bir marifeti daha var ki bayanlar ona bayılıyorlar: Sokağa çıkmadan önce veya denize havuza girmeden önce bir süreliğine selüloitlerinizden kurtulmak ister misiniz? Sorunlu bölgelerinizi birkaç dakika süreyle onun dilimleriyle ovun. Ondaki bazı kimyasallar derinizdeki kollajenlerin gerilmesini sağlar, dış tabakayı sıkılaştırarak selüloitlerin görüntüsünü azaltır. Aynı şekilde özellikle göz civarındaki kırışıklıklara da iyi gelir.

Erkekler ve kadınlara ortak bir marifetini de yazayım: “Akşamdan kalma” sorununuzdan veya kötü bir baş ağrısından kurtulmak ister misiniz? Yatağa girmeden önce birkaç dilim yiyin ve ertesi sabah dipdiri, baş ağrısız kalkın. O, vücudun kaybetmiş olduğu gerekli besinleri takviye edici yeterli miktarda şeker, B vitaminleri ve elektrolitleri ihtiva ettiği için yediğiniz birkaç dilim sorunlarınızı hemen yok eder.

Bu kadar yeter mi? Hayır, daha altı marifetten söz ettim. Hiç olmazsa sayısını on iki, on üçe çıkaralım:

Diyet yapanlar, açlık dürtünüzü ortadan kaldırmak mı istiyorsunuz? Onu yiyin.

Evinizde ayakkabı boyanız mı kalmadı? Birini taze taze kesip ayakkabınızı ovalayın. İçerdiği kimyasallar ayakkabınıza hem harika görünen bir parlaklık verir hem de deriyi su geçirmez hale getirir. Evinizde bir kapı, pencere ya da benzer bir şey gıcırtı mı yapıyor?  Bir dilim alıp gıcırtı yapan yerlere sürtün gıcırtı gidecektir.

Özellikle ders çalışan öğrenciler, yeni bebek sahibi olmuş anneler ve diğer herkes Kendinizi gergin mi hissediyorsunuz? Bir tas kaynar suyun içine bir bütünü ince dilimler halinde keserek koyun. Tası da bulunduğunuz odada uygun bir yere koyun. Ondaki kimyasallar ve diğer besinler kaynar suyun içine girince tepki gösterirler ve suyun buharı ile birlikte bulunduğunuz odaya yayılarak nefis bir aroma yayarlar. Bu hoş koku sizlerin tüm gerginliğinizi alarak sakin kişiliğinize dönmenizi sağlayacaktır.

Örneğin kebap benzeri yemek yediniz. Ağzınızdan kötü koku yayıyorsunuz. Bir dilimini alıp dilinizle damağınıza yerleştirin ve en az 30 saniye öyle tutun. Ağzınızda kötü kokulara neden olan bakterilerin fotokimyasallar sayesinde ölmesi nedeniyle bu sorundan kurtulmuş olacaksınız.

Evyelerinizi, lavabolarınızı çevreye zarar vermeyecek bir şekilde temizlemek ister misiniz? Bir dilimini alıp temizlemek istediğiniz yeri ovun. Sadece yılların birikimi lekeleri kirleri temizlemekle kalmaz, ayrıca güzel bir parlaklık verir temizlediğiniz yere. Bunun yanında elleriniz de o temizlik malzemelerin verdiği zararlardan kurtulmuş olur.

Kalemle yazarken bir hata yaptınız ve hatayı silmek istiyorsunuz. Onun kabuğunu alıp yavaş ve nazikçe silmek istediğiniz yazıya sürtün. Boya kalemlerinde ve keçe kalem yazılarında da oldukça yararlı. Bilirsiniz bazen çocuklarımız duvarlara yazılar yazar, resimler yaparlar. Onlarda da deneyebilirsiniz.

Bilmeyenler yarınki yazımı beklesin.