Roma’da genel olarak gezilip gürülecek yerler

 Trajan Forumu

 İmparator Trajan tarafından yaptırılan bu forum, son zamanların popüler çekim merkezleri arasında yer alıyor. Roma İmparatorluğu’nda inşa edilen en son ve en büyük imparatorluk forumu olan Trajan Forumu, Şamlı ünlü mimar Apollodorus tarafından tasarlanmış ve MS 107 yılında yapıldığı biliniyor.

Basilica di Santa Maria in Ara coeli

Ara Coeli‘deki Santa Maria Bazilikası (diğer adıyla Cennet Altarı Aziz Mary Bazilikası), İtalya’da gördüğüm en etkileyici kiliselerden biri diyebilirim. Capitoline Tepesi‘nde yer alan bu dini yapının içerisinde, çarpıcı ahşap tavandan kırma döşemeye, kilisenin her tarafına düzensiz olarak döşenen mermerden (biri Donatello ve diğeri Michelangelo tarafından tasarlanmıştır) mezarlara kadar bir kral sarayının tüm ihtişamı var. Görkemli yapısı ve iç süslemeleriyle dikkat çeken bazilika, şehirdeki birçok dini yapının aksine çok daha sakin.

Via dei Coronari

Roma’nın en güzel ve en dikkat çeken caddelerinden biri olan Via dei Coronari, Roma’da gizli kalmış, çok bilinmeyen cazibe merkezlerinden. Batıda Piazza dei Coronari ile doğuda Piazza di Tor Sanguigna arasında yer alır. Cadde, eski antik Roma döneminden kalma. Deri dükkanları, zanaatkarlar ve kafeler arasında, güzel rönesans binaları da yer alır.

Vittorio Emanuele II Abidesi

Victor Emmanuel II’ye saygı göstermek için 1911’de açılan Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II (Altare della Patria – Vittorio Emanuele II Abidesi), Piazza Venezia’da kolay ulaşabilir bir konumda bulunuyor. Abidenin bulunduğu yere Roma gezilecek yerler listesindeki popüler cazibe merkezlerinin büyük bir bölümünden yürüyerek gidebiliyorsunuz. Binanın içinde İtalyan Risorgimento Tarihi Enstitüsü ve Risorgimento Merkez Müzesi yer alıyor. 1921’den beri Victor Emmanuel Anıtı, ebedi alevin parladığı ve her zaman iki asker tarafından korunan bir yer olan meçhul askerin mezarını da barındırıyor. 135 metre genişliğinde ve 70 metre yüksekliğindeki devasa anıt, tümü beyaz mermerden oyulmuş çok sayıda görkemli Korint sütunu ve sonsuz merdivenlerden oluşuyor. Üst kısım, Victor Emmanuel’in bronz dökümden atlı bir heykeli ve tanrıça Victoria tarafından kullanılan iki savaş arabası ile taçlandırılmış.

Capitol Tepesi (Campidoglio)

Capitol Tepesi, Palatine Tepesi ile birlikte Romalıların erken yerleşim yeridir. 7 tepenin belki de en küçüğü olsa da, tarihin büyük izler bıraktığı bir yer. Ayrıca tepede 1538 yılında Michelangelo tarafından tasarlanmış muhteşem bir meydan da bulunuyor. Vittorio Emanuele II Abidesi’ne oldukça yakın bir konumda bulunan tepe, ayrıca manzarasıyla ziyaretçilerini büyülüyor.

Harita Galerisi

Harita Galerisi, Vatikan’daki Belvedere Avlusu’nun batısında, friar ve coğrafyacı Ignazio Danti’nin çizimlerine dayanan bir dizi boyalı topografik harita içeren bir galeri. Galerinin içerisi özellikle yüksek sezonda ciddi anlamda kalabalık oluyor, fakat Vatikan’a kadar gelmişken göz atmanızı tavsiye edebileceğim bir yer. Sanata merakınız varsa bu galeri de listeye eklenebilir.

Roma’da alternatif noktalar

28 çekim merkezinden sonra hala Roma’da zamanınız varsa, aşağıdaki alternatif Roma rotamıza da göz atabilirsiniz. Bu çekim merkezleri bir Pantheon veya Kolezyum kadar ünlü ve turistik olmasa da, yine de göz atmaya değer popüler çekim merkezleri arasında yer alıyor.

Devamı haftaya…