Marmara Adası, Marmara Denizi’nin güneybatısında bulunan Marmara Adaları’nın en büyüğü ve Balıkesir’e bağlı olan bir adadır. Marmara Adası, İstanbul’a deniz otobüsüyle 2,5 saat, gemiyle 5 saat; Tekirdağ’dan 1 saat, Bandırma ve Erdek’ten ise, gemiyle 1 saat 45 dakika uzaklıktadır.

Yunancada “Marmaro” yani “Mermer” anlamına gelen, Marmara Denizi’nin içinde bulunan Marmara Adası, Antik çağlarda yapılan birçok tapınak ve saray gibi yapıların mermerlerini karşılamış. Özellikle İstanbul ve öteki tarihi kentlerdeki pek çok kilise, cami, saray, kışla, anıt, kemer ve tarihi yapılar; Marmara Adası’ndan getiriler mermerler ile yapıldığı bilinmektedir. Türkiye’nin Gökçeada’dan sonra ikinci büyük adası olan Marmara Adası’nı, gelin daha yakından tanıyalım... Tarihi ve turistik yerleri ile Marmara Adası, özellikle geleneksel köy yaşantısını, doğayı ve denizi keşfetmekten hoşlananlar için pek çok alternatife sahip Marmara Adası’nın gezilecek yerlerinden bazılarını sizler için derledik... İşte birbirinden güzel köyleri, plajları, doğası ve tertemiz denizi ile Marmara Adası...

Marmara Adası, Marmara Denizi’nin güneybatısında bulunan Marmara Adaları’nın en büyüğü ve Balıkesir’e bağlı olan bir adadır. Gökçeada’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük adası olup İstanbul’a deniz otobüsüyle 2,5 saat, gemiyle 5 saat; Erdek’e ise gemiyle 1 saat 45 dakika uzaklıktadır. Nüfus yazın artar ve birçok otel, hotel, pansiyona ev sahipliği yapmaktadır. Adanın merkezinden başka, köyleri de turizm amaçlı hizmet verir. 2014 yılında Balıkesir’in büyükşehir olması ile birlikte Marmara Adası’na bağlanan diğer ada ve köyler; Avşa Adası, Ekinlik Adası ve Yiğitler Köyü’dür. Marmara Adası’na yaz sezonunda İstanbul’dan her gün 2 ya da 3 deniz otobusü ve İDO’ya ait gemi tarifeli sefer yapmaktadır, haftasonları ek seferler de konulmaktadır.

Adadaki ilk yerleşme Antik Çağda Miletoslularca kuruldu. Bir deniz ticaret kolonisi olarak kurulan Prokonnesos (Προκόννησος) kenti, adaya da adını verdi. Birçok kez yağmalanan Prokonnesos, Roma Döneminde Hıristiyanların sürgün yeriydi. Bizans Döneminde keşişlerin yerleştiği adaya, Osmanlı topraklarına katıldıktan sonra 15. yüzyıldan başlayarak Türkler de yerleştirildi. Ada halkının çoğunluğunu oluşturan Rumlar yüzyıllarca Türklerle yan yana yaşadı. Günümüzde Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi tarihi eserleri adada kısmen mevcuttur. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen birçok mermer eser Roma ve Bizans Dönemlerinde adanın mermerleri ile yapılmıştır.

Devamı yarın…