Pasifik renk cenneti

Pratik Bilgiler

Tropikal iklime sahip olduğundan yağış ve nem oranı yüksektir. Şemsiye veya yağmurluğunuzu yanınızdan ayırmamanız gerekir. Malezya’da trafik soldan akıyor ve hız limit 110 kilometre. Sürücüler yayalara çok saygılı. Seyahat çekleri dahil, ülkeye giriş yaparken yabancı döviz miktarı olarak, üzerinde 10,000 RM’nin bulunanlar bunu deklare etmelidir. Yerler, eşyalar ya da kişiler gösterilirken sağ işaret parmağı kullanılmaz. Bunun yerine, sağ elin baş parmağı yukarıda, diğer dört parmak avuca doğru kıvrık şekil tercih edilmelidir. Bir Malezya evine, tapınak veya cami gibi ibadet yerlerine girerken ayakkabılar çıkarılmalıdır. Bazı camilerde kadınlara örtünmeleri için eşarp ve kıyafet verilir. Yemek yerken ve bir şey alıp verirken her zaman sağ el kullanılır. Malezya saat farkı olarak Türkiye’den 5 saat ileridedir. Güneş bizen 11 saat önce Malezya’nın Pasifik renklerini ilk önce öpmektedir...

Malezya Vizesi

Türk vatandaşları her bir yıl için 90 günü aşmamak koşuluyla Malezya’da vizesiz kalabiliyor. Kara veya havayolu ile giriş yapılırken Malezya vizesi kapıdan kolaylıkla alınabiliyor.

Hava Durumu

Ekvator çizgisine yakın olan Malezya’da tropikal iklim bulunuyor. Kuru sezon ve yağışlı sezon olmak üzere 2 mevsim egemen. Hava sıcaklığı 26-32 derece arasında seyrediyor. Ülke coğrafik yapı olarak kuzey güney yönüne uzandığından ve Borneo Adası üzerinde de topraklara sahip olduğundan gidilecek yerler aynı tarihte farklı hava şartlarına sahip olabiliyor. Kuala Lumpur ve batı kıyıları tüm yıl boyunca tatil yapmaya elverişli bir iklime sahip. Malezya tatili için en uygun mevsimler ise Aralık-Mart arasındaki aylardır. Bu dönemlerde görülen ara yağmurlar havayı serinletir. Kasım-Şubat arası Malezya Yarımadası kuzeydoğu kıyıları boyunca yoğun muson yağmurları görülür. Bu dönem bu kıyılar için uygun mevsim değildir. Deniz çoğunlukla aşırı yüksek dalgalar görüldüğünden deniz ulaşımının çoğu iptal edilir. Mart ve Ekim arası dönem Malezya tatili için en uygun mevsimlerdir.

Nasıl Gidilir

Türk Havayolları, Malaysia Airlines ve Etihad Airways’in İstanbul-Kuala Lumpur arası direkt seferleri bulunuyor. İstanbul-Kuala Lumpur arasında uçakla direk yolculuk yaklaşık 11 saat sürüyor. Singapur Airlines ile Singapur aktarmalı, Emirates’in İstanbul-Dubai, Malaysia Airlines’ın Dubai-Kuala Lumpur ortak seferleri de tercih edilebilir. Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı, Kuala Lumpur’a 50 km mesafede Sepang’da, şehir merkezine yaklaşık bir saatlik bir mesafede bulunuyor. Subang’daki Sultan Abdul Aziz Shah Havalanı ise yurt içi uçuşlar için bölgesel havayolları tarafından kullanılıyor. Diğer önemli havaalanları Penang, Kuching, Kota Kinabalu ve Langkawi’dedir. Tayland ve Singapur ile kara ve demiryolu ile iyi bir bağlantısı vardır. Havalimanından KL şehir merkezine ulaşmanın en uygun yollarından birisi, 15 dakika arayla kalkan ve 28 dakikalık bir yolculukla Kuala Lumpur Merkez İstasyonu’na bırakan KLIA Ekspres’tir. KLIA Ekspres, sabah 05.00 ile gece 01.00 saatleri arasında çalışıyor. Yine C Blok kapısındaki kapalı otoparkın içinde bulunan otobüs durağındaki ekspres otobüslerle de şehre ulaşılabilir.

Malezya Otelleri

Dileyene dünya klasmanında lüks veya iyi hizmeti sunan otel ve resortlarda konaklama fırsatı sunarken aynı zamanda düşük bütçeli gezginler için çok uygun konaklama avantajları sunan oldukça çok hostel ve guest house fırsatı sunuyor. Genellikler seyahat masraflarının büyük bir bölümünü kapsayan konaklama masrafları açısından, ülke çok zengin ekonomik seçenekler sunuyor. Oda fiyatları 40-60 Ringgit arasında değişiyor. Hostel paylaşımlı odalarda kalmak isteyenler için ise konaklama masrafı ortalama 20-30 Ringit civarında. Dileyen lüks resort tatili yapabiliyor, dileyen ucuz konaklama seçeneği sunan guest house veya hostellerden faydalanabiliyor.

Gezi Bütçesi

Malezya, eğlenceli, ekonomik ve keyifli bir tatil fırsatı sunuyor. Hem de bunun için çok fazla bir harcama bütçesi ayırmak da gerekmiyor. Sunduğu kalite ve fiyat oranına bakıldığında Güney Asya’nın en iyi gezilecek ülkelerinden birisi. Yeme içme aynı şekilde Türkiye’ye kıyasla çok daha ucuz. Günlük 30 Ringgit’e 3 öğün karın doyurmak mümkün. Ulaşım masrafları kabul edilebilir düzeyde. Ülkede çok iyi bir ulaşım ağı bulunuyor. Bütçe dostu seyahat imkanı sunan Malezya’da, sırtçantalı gezginler günlük ortalama 70-100 dolar ile konaklama, ulaşım ve yeme içme masraflarını karşılayabilirler.

Gezi Süresi

Malezya tatilini çok yer görmek üzerine planlayanlar, gezilecek yerlerin birçoğu için en az 2 gün ayırmaları gerekir. Kuala Lumpur, Melaka 1, Tioman Adası, Langkawi, Penang, Perhentian Adası olmak üzere, gezi planı yapılabilir. Bazı yerleri daha yakından tanımak için daha uzun süre ayırmak gerekebilir. Çok yer görmektense gidilen yeri daha iyi tanıyacak şekilde vakit ayırılmasından yana taraftarım. Dünyanın 99 haline tanıklık ettiğim, benim son Asya turu gezim; Malezya gezisi 15 gün sürdü. Ana yarımada da 7 gün, Borneo Adası, Sarawak ve Sabah’ta 8 gün sürdü. Merakla, hayatı keşfetmenin ve faklı doğa ve insan manzaralarını belgelemenin keyfini çıkarıyorum, yeniden...

Devamı haftaya...