Pasifik renk cenneti

İstanbul’un Levent semtinde bulunan Malezya Turizm Ofisinin katkılarıyla, Malezya Turizm Bakanlığı’nın davetlisi olarak 2. kez gittiğim ve bir dünya cenneti olan Malezya’da; Pasifik renkleri ile dans etmenin dayanılmaz hafifliğini yaşamanın ayrıcalığını tattım. Malezya, Güney Doğu Asya’nın kalbinde bulunan oldukça renkli ve çekici bir ülke. Bozulmamış etkileyici plajları, egzotik adaları, zengin bir etnik kültürel mirası, nadide fauna ve flora zenginliği ile birlikte; dünya klasmanında modern turizm ve tatil seçenekleri ile harmanlandığı nadir ülkelerden biri.

Yıl boyunca tropikal iklime sahip olan Malezya, Güney Doğu Asya’nın en çok turist ziyareti alan ülkelerinin de başında geliyor. Türkiye’den de oldukça fazla turist çeken Malezya, İstanbul Uluslararası Emith Turizm Fuarı’nda da yer almaktadır.

Yüksek teknoloji kullanımı ve Jaguar otomobili ile marka olan Malezya; ABD, AB, IMF ve Dünya Bankası ile ilişkilerini donduran, Ulusalcı bir yol izleyen ve “Asya İttifakı” na girdiklerini açıklayan Malezya Sultanı Terengganu, Başbakan Ahmet Dato ve Türk asıllı (Kaşkarlı Mahmut’un torunu olduğunu söyleyen) Turizm Bakanı Adnan Tengku’nun çağrılısı olarak gittiğim başkent Kuala Lumpur, Kamerun bölgesi, adalar ve öteki yaşam ve turistik alanlarında; Pasifik renklerinin gizemli kuytusunda, zikir eder gibi dans etmenin dayanılmaz hafifliğini iki kez yaşadım... Renklerin dansı ya da keşfi de denebilir bu geziye...

 “Selamat Datang!”  “Hoş Geldiniz!” diye sizi güler yüzle karşılayan, hareketli görüntüler sunan Malezyalı Aborjinler, Kelle avcıları, Malaylar, Hindular ve Çinliler başta olmak üzere, onlarca etnik zenginliklere ve Müslüman, Hindu, Budist ve Hıristiyan gibi dinlere inanan Malezyalılar; çok renkli ve zengin etnik farklılıklarına karşın; barış ve huzur içinde birlikte yaşama kültürünü sevgiyi sebil ederek, mucizevi bir örneğini sergiliyorlar... Halkının büyük çoğunluğu Müslüman Malay, Hint, Çin, Aborjin, Urdu ve diğer etnik gruplardan oluşan çok renkliliğin dışında Malezya; her yıl milyonlarca turist çeken, nefes kesici deniz ve tropikal yeşilliklerle süslü alternatif ve endemik doğa, orman ve deniz manzaralarına sahip ilginç bir ülke. Bir dünya cenneti Malezya... Malezya’da, ilk çağlarda oluşan ve 130 milyon yıl boyunca balta girmeyen yağmur ormanları, çok sayıda bitki ve yabanıl hayvana ev sahipliği yapıyor. Malezya yarımadasının hem doğu, hem de batı sahilleri ile Sabah ve Sarawak eyaletleri, uçsuz bucaksız kumsallara sahiptir. Tüm bunların yanı sıra, başta başkent Kuala Lumpur olmak üzere, şehirlerde modern teknolojinin izlerini ve Monoray denilen hızlı tren, ileri telekomünikasyon, bilişim sistemi ve otomotiv sanayinin gelişmişliğini her yerde görmek mümkün. Dağlarda odun ateşi gölgesindeki ahşap evler, derelerde balık avlayan çocukları, çay toplayan güzelleri ve yabani hayatın ortasında golf yapanları görürseniz şaşırmayın... Çamurlu kavşak anlamına gelen Kuala Lumpur, federal başkent olmanın yanı sıra; ülkenin ticaret, siyaset, kültür, eğlence ve uluslar arası etkinlikler merkezidir. Kuala Lumpur’da Ulusal Müze, Ulusal Cami, İkiz Kule, Ticaret Merkezi, Golden Horses Sarayı, Sultan Abdul Samat Sarayı, Milli Bilim Merkezi, Çin Sokağı, Çilek ve Orkide Bahçesi ve Pazar Yeri mutlaka gezilmeli. Tavuk ayağı yemeği hariç, böcekli yılan çorbası dahil, Güney Asya yemek kültürünün gastronomi hazlarını tadın. Tayland’ın güneyinde bulunan Perlis’te; Kelumpang Kelebek ve Çiçek Serası, Kireçtaşı Mağarası, Yılan Çiftliği ve deniz ürünleri ile meşhur yerel mutfağın yemekleri sizi büyüleyecektir. Kedah’ta ise; Zahir Cami, Dodol Tatlısı Lokantası, Kartal Meydanı, Timsah Çiftliği, Hamile Bakire Adası’nda deniz keyfini çıkarın... Balayınızı geçirmek ya da sevdiğinizle serüven dolu bir tatilin tadını çıkarmak istiyorsanız; yağmur ormanlarının arasında ya da bozulmamış yabanıl doğanın içinde, her türlü konforun bulunduğu çok yıldızlı oteller ve keşfetme duygunuzu kışkırtan renklerin dansı sizi bekliyor... Balta girmemiş ormanda, özgürlüğün tadını çıkarmanın tam zamanı... Nazım Usta’nın şu dizeleri, sanki Malezya için yazılmış: “Yaşamak bir ağaç gibi / Tek ve hür / Ve bir orman gibi / Kardeşçesine...”

Pasifik Okyanusu’nun pastel rengi batik boyalı kıyılarında, uçsuz bucaksız altın kumsallarla öpüşen turkuaz rengi denizin keyfini çıkarmak için, Malezya’yı seçin... Kota Kinabalu, Borneo adasının kuzey batı kıyısında yer alır ve eyalet Sabah’ın (Doğu Malezya’nın iki eyaletinden biri) başkentidir. Mount Kinabalu, dünyanın en büyük dağ sıralarından biridir. Burası Sabah’ın en büyük kenti ve aynı zamanda Borneo’nun ana kapısıdır. Malezya’nın bir bütünü oldukça muhafazakardır. Vatandaşlar çoğunlukla Endonezya ve Filipinler’den gelen Brunei Malezya, Bajau, Çin, Kadazandusun ve göçmenlerden oluşuyor. Adada kullanılan diller: Malay, Mandarin, Kantonca, İngilizce ve Hakka lehçesi konuşulmaktadır...

Devamı haftaya...