Küba Seyahatine çıkmadan önce bilinmesi gerekenler:

Küba, Türkiye saatine göre 8 saat geridir.

Resmi ve konuşulan dil İspanyolcadır. İngilizce konuşanda çoktur.

Yıllık ortalama sıcaklık 28 derecedir.

Küba gün boyunca sıcak olduğu için, yazlık kıyafetler kullanılır, fakat bazı restoran ve mekanlara gece giderken, erkeklerin kot pantolon veya şort dışında kumaş pantolon ve gömlek, bayanların da şık kıyafetler giymeleri beklenir.

Küba’da CADECA adı verilen devlet tarafından işletin döviz bürolarında, Dolar ve EURO bozdurmak, otel resepsiyonundan daha avantajlıdır.

Amerikan Doları getirmeniz tavsiye edilmez, komisyonu çok yüksektir.

Euro’dan Peso Convertible (veya CUC )’e para bozdurmanız gereklidir. 1 € =1.20/30 CUC.

Turkcell veya AVEA hattınızla Türkiye ile konuşabilirsiniz ama çok pahalıdır. (1dk = 7 TL civarıdır).

Alışveriş merkezlerinde, restoranlarda ve otellerde VISA/Master Kart geçerlidir.

Kredi kartı kullanımlarında yüksek komisyon bedellerinden dolayı kullanmanızı tavsiye etmemekteyiz. (% 12).

Küba’dan Türkiye’yi sabit hatlardan aramak için 0090 alan kodu kullanılmalı, Türkiye’den Havana’yı aramak için ise yerel aramalarda 00 537 alan kodu kullanılmalıdır.

Havana’daki havalimanı çıkış vergisi olan 25 CUC bireysel olarak nakit ödenmelidir. Çıkışta göstermeniz için boarding kartınıza pul olarak yapıştırılır.

Elektrik, 110 Volt olup, genelde otellerde 220 Volt mevcuttur.

Faturasız puro almanızı tavsiye etmiyoruz. Ancak 2 kutu faturasız puro gümrükten geçer, fazlasına gümrükte el koyabilirler.

Faturalı purolarda ise, Casa del Habano’dan veya fabrika satış dükkanlarından kişi başı 2000 €’ya kadar alışveriş yapabilirsiniz. Yüklü miktarda puro almanız durumunda Havaalanından çıkarken, Faturayı yanınızda bulundurmalısınız, muhakkak kontrol edilecektir.

Yanınızda dizüstü bilgisayar getirmenize gerek yoktur, çünkü kalacağınız otellerde bilgisayar ortamı ve internet mevcuttur. Yanınızda bulundurmanız durumunda seyahatiniz süresince bekleme ve aktarmalarda size gereksiz yük olacaktır.

Küba turizm yapmak için güvenli bir ülkedir, suç oranı çok düşüktür. Yine de hırsızlık olaylarına karşı dikkatli olunmalıdır. Bulaşıcı hastalıklar çok ender görülür veya yoktur. Çünkü Küba, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre; koruyucu hekimlikte birinci, HIV ve Kanser aşısı başta olmak üzere, pek çok tıp dalında da ön sıralardadır. Küba vatandaşları için sağlık hizmetleri, eğitimde olduğu gibi ücretsizdir. Türkiye’nin pek çok sağlık alanında kullanılan bebek ve sedef aşıları, Küba’dan temin edilmektedir.

İklim, ılımlı tropikal bir iklimi vardır. Yılda iki mevsim yaşanan kısa kış dönemlerinde, kuzeyden gelen soğuk rüzgarla serinler, fakat bu rüzgarlar uzun süreli değildirler ve sıcaklık 20 derecenin altına düşmemektedir. Gece ve gündüz sıcaklıkları sahillerde iç kısımlara oranla daha az değişiklik gösterirler. Ülkenin doğusu, batısına kıyaslandığında, daha sıcak bir iklim sergilemektedir.

Endemik bitki ve hayvanlar vatanı olan Küba’da, bulunan bitki örtüsü çok zengin ve çeşitlidir. Yaklaşık sekiz bin tür bitki bulunmaktadır. Milli ağaç sayılan palmiye ağacını, Küba’nın genelinde görmek mümkündür. Küba’nın özelliklerinden bir taneside, zehirli veya insan sağlığına zarar verebilecek hayvan türlerinin olmamasıdır. Adayı çevreleyen sularda çoğu yenilebilir yaklaşık 900 balık türü ve deniz ürünleri yaşar.

Şehir turunda rahat ve eğlenceli Cocotaxileri ya da Bisitaxileri kullanabilirsiniz.

Devamı yarın...