Suriye'nin kuzeyinde PKK devleti adım adım kurulurken ve sınırlarını genişletirken gerçekleşen "cunta kalkışmasına" dair 16 Temmuz'dan itibaren bir yığın senaryo dinliyoruz.

15 Temmuz'da, bölgedeki gelişmeleri ve tarihi köklerini ele aldığım yazımda, Ortadoğu'da bir Kürt devleti kurulmasının, İngilizler'in 1. Dünya Savaşı'nda yeltendiği ama yarım kalan bir işi olduğuna değinmiştik.

Evet, cunta girişiminin içerisinde Fethullah Gülen'in önderliğindeki cemaatin payı büyük. Ama bu kadarla sınırlı mı?

Ben, global güçleri görmezden gelen tüm komplo teorilerine de, senaryolara da kulak asmamayı tercih ediyorum. Size de bunu tavsiye ederim. Türkiye'de gerçekleşen tüm darbelerde ve darbe girişimlerinde ABD'nin, "derin NATO"nun izleri var çünkü. Her darbenin ardından şekillendirilen TSK'da NATO kökleşmiş, dolayısıyla artık komuta kademesinin "bağımsız" bir şekilde şekillenmesi imkansız hale gelmiştir. "NATO'ya sıradışı hizmetler" verdiği için madalya alanların bu hizmetlerinin neler olduğunu hangimiz biliyoruz?

* * *

Cunta kalkışmasında İncirlik Üssü'nün kullanılması, personelin 15 Temmuz'da mesaisi bitmeden saatler önce gönderilmesi, ABD'nin masum olmadığını bize anlatmak için yeter. ABD, Türkiye'de hızla yükselttiği Gülen'e bağlı "illegal" ekibe, NATO'ya bağlı başka güçlerin desteğini kanalize etmedi mi sizce?

Bugüne kadar televizyonlarda güvenlik uzmanı, analist vesaire sıfatlarla çıkan birçok kişiden çok farklı senaryolar duyduk. Detaya indikçe, hikayeler dakika dakika anlatıldıkça büyük fotoğrafı görmemiz de zorlaşıyor git gide. O yüzden detaylara boğulmak, gerçeği de görmemizi engelliyor.

Avrupa ve ABD'deki bir grup, darbe girişiminin senaryo olduğu iddiasını dillendiriyor ısrarla. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe girişimini tezgâhladığı iddiasına götürecek kadar ileri de gidiyorlar. Ama açıklayamadıkları o kadar çok şey var ki, bu iddiaları askıda kalıyor, ayakları yere basmıyor...

ABD'nin "gölge CIA" olarak adlandırılan düşünce kuruluşu Strafor, dün bir analiz yayınladı. Analizde, özetle "Türkiye'nin ordusunu kazanması yıllar alacak. Bu esnada bölge dizayn edilecek" deniliyor. Ordunun bölündüğünü, yıprandığını ve eski gücüne kavuşmasının uzun zaman alacağı gerçeğinden hareket ediyor Strafor.

Bir anlamda, benim "İngiltere'nin yarım kalan işi" diye tanımladığım Suriye ile Irak'ın kuzeyinde bağımsız Kürt devletlerinin önü de açılmış oluyor başarısız cunta girişimiyle.

* * *

Gölge CIA, geçtiğimiz yıl da Türkiye ile ilgili bir rapor yayınlamış, 2016'da tüm gözlerin Türkiye üzerinde olacağını belirterek muhtemel gelişmeler şöyle analiz edilmişti: "Suriye'ye Türkiye operasyon yapabilir, İran ile daha fazla rekabete girebilir. Rusya ile ilişkiler ise düzelmeyecek.

Strafor, Türkiye'nin 2016'da sınırı aşarak IŞİD'i temizlemek için Suriye'ye operasyon yapacağını, bu harekatla bölgesel Kürt güçlerinin yayılmasını da kontrol altında tutup, Suriyeli mületciler için "güvenli bölge" oluşturma çabasına gireceğini de öngörüyor bu raporunda. Raporda, Avrupa Birliği'nin 10 yıl içerisinde dağılacağı da öngörülüyordu.

ABD'de ve bu işler böyle yürür. Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgalinden önce, bazı ABD üniversitelerinde daha sora gerçeğe dönüşen bu senaryo tartışılıyor ve ardından atılacak adımlar "beyin fırtınası" diyebileceğimiz toplantılarda tartışılıyordu. İşte o tartışmalardan çıkan sonuç, Türkiye'de "Psikolojik Harp Dairesi"nin kurucusu olarak bilinen Prof.Dr. Ertuğrul Zekai Ökte tarafından Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a ulaştırılıyor, Özal da Körfez Savaşı sırasında "Saddam'ın bu çılgınlığı yapacağı konusunda Bush'u uyardım" diyerek koltuğunun altında taşıdığı bir dosyayı sallıyordu.

* * *

Strafor'un geçen yıl yayınladığı raporun, ABD, İngiltere, İsrail ve AB gibi ülkelerin Türkiye ve Ortadoğu stratejilerine büyük ışık tuttuğundan eminim. Buna göre stratejiler geliştirip, öngörülen gelişmelerin yaşanmaması için tedbir aldıklarından da... Siz ABD ve İngiltere'nin yerinde olsanız, Suriye'ye girip Kürt devleti kurulmasını engelleyecek ve IŞİD'e darbe indirecek bir ülkenin siyasi iktidarını mı devirirsiniz, ordusunu mu yerle bir edersiniz? Siyasilerden sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef aldığı açık olan ve benim "matruşka darbe" diye adlandırabileceğim planın her aşamasında yollar iç savaşa çıkıyordu. Oyunu bozan halk oldu. Sadece milli iradeye sahip çıkmadı halk. O sıcak saatlerde ortalığa yayılan ve iç savaşı tetikleyecek tüm haberlere itibar etmedi. Haberlerin kaynağına bakınca da hep aynı adrese çıktı yollar: BBC.

Bugün yaşadıklarımızın, Strafor'un geçen yıl yayınladığı rapordan, İngiltere'nin AB'den ayrılması, Kuzey Suriye'de devam eden Kürt yayılmacılığı gibi şeylerden bağımsız olduğunu düşünüyorsanız yanlış yoldasınız...

9 Mart 1971 cuntasını ihbar eden Mahir Kaynak, karanlık tüm olaylarla ilgili hep şu klişeyi söylerdi: Faili bulmak için en çok kimin işine yaradığına bakın...