36. Tüyap kitap fuarına bu yıl ilgi geçmiş yıllara oranla oldukça yoğundu. O kadar yoğundu ki insanlar kitap satın almak ve yazarına imzalatmak için birbirini ezdi. Resmen bu yıl Kitap fuarı " Kitap Çılgınlığına" dönüştü. Kitap çılgınlığı tabiri kulağa pek hoş gelmiyor belki ama yaşanan izdihamı başka bir şekilde anlatmam mümkün değildi. TÜİK verilerine göre Türkiye'de kişi başına 8.4 kitap düşüyor, kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada yer alıyor. Türk Milleti olarak kitap okumaya ayırdığımız süre günde ortalama sadece 1 dakika.

TÜİK verilerine bakıldığında 36. TÜYAP Kitap fuarındaki izdiham görüntüleri biraz şaşırtıcı değil mi? İzdiham, popüler isimlerden imza almak için mi yoksa onların yazdıklarını okumak için mi?  

Neyse biz yine de olumlu düşünelim. Amerika Birleşik Devletleri'nde bir bilgisayar oyunu, yeni satışa çıktığında ABD'liler saatlerce kuyrukta bekleyip o ürünü almak için birbirini ezerken, en azından bizim milletimiz kitap fuarında izdihama neden oluyor. Bardağın dolu tarafını görelim imzasını aldıkları yazarların kitaplarını okuyup anladıklarını düşünelim.

Tarihimizi Aydınlatan Belgeler...

Okuyan nesil yetiştirmeliyiz, bunun için kitap fuarlarını, yazarları ve kitapları sürekli gündemde tutmalıyız. Bu bağlamda; Türk tarihini, farklı bir bakış açısıyla anlatan  Necdet Bayraktaroğlu'nun " Tarihimizi Aydınlatan Belgeler" isimli kitabını bu hafta sizlerle buluşturmak istiyorum. Yazar Orhun Kitabeleri'nden, Ata Vasiyetlerine, Türk Milleti'nin İslam dini ile şereflenmesi ve Kuran-ı anlamak ve yaşamak konusuna kadar derinlemesine bir tarih kitabını bizlerle buluşturmuş. Ayrıca Ahilik- Ahi Evren - Ahilik Nizamnamesi ve Türklerde Standard ve Kaliteye verilen önem ile Türk tarihinde ticari hayatın önemine vurgu yapılmış.

465 sayfadan oluşan kitabın tüm konularını size tek tek anlatma niyetinde değilim ancak "Standard Yolunda" isimli köşemden yola çıkarak, " Türklerde Standard ve Kalite" konusuna biraz değinmek isterim. Bildiğiniz üzere Türkiye'de Standard hazırlayıp yayınlayan tek yetkili kuruluş Türk Standardları Enstitüsüdür. TSE'nin hazırladığı ve yayınladığı Standard Türk Standardıdır da diyebiliriz. 

Standard ve Kalite dediğimizde aklımıza ilk TSE geliyor bu arada bilmeyenler için dünya üzerindeki ilk Standard Türk Standardıdır. Nasıl mı cevabını, bu kitapta bulabilirsiniz. 1502 senesinde Bursa'da Sultan II. BAYEZID, Bursa'daki üretim ve piyasa standardlarını belirlemek için KANUNNAME-İ İHTİSABI BURSA fermanını yayınlamıştır. Bu ferman dünya tarihinin ilk standardını Türklerin yayınladığının kanıtıdır.

Standard, belirli ölçülere, kurallara, yasaya ve kullanıma uygun olan kalite derecesidir. İhtiyaçları karşılayacak üretimin, belirli bir hizmetin, ekonomiye ve teknik amaçlara uygun şekilde üretmek için özelliklerini belirleme ve teknik biçime sokma işlemidir. Gıda sektörünü ele aldığımızda imal edilen ürünlerde gıda güvenliğinin ve kalite güvencesinin sağlanması tüketici ve toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Standard, alıcıların fiyat ve kalite yönünden aldanmalarını önler ve ucuzluğa yol açar. Yani bir ürünün etiketi ne kadar pahalı ise o kadar kalitelidir anlayışı doğru değildir, kaliteli ürün Standardlara uygun üretilendir. Standard tüketicilerin can ve mal güvenliğini korur. Tüketicinin çıkarlarını koruyan tatmin edici mal üretilmesini sağlar.

Kalite bir ürünün tüketici ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi, müşterinin beğenisini kazanacak şekilde ürünün olmasıdır. Hatasız, beklenen, uygun ve mükemmel olmalıdır. Kalite müşteri tatminidir, kaliteyi müşteri belirler ilkesi doğrultusunda hareket edilerek üretilene kalite sağlayan bir anlayıştır.

Sonuç olarak her ülkenin olduğu gibi Türk Milletinin de kültürünü ve medeniyetini meydana getiren ve dünya mirasına katkıda bulunan çeşitli değerleri vardır. İşte bu değerlerden biri de dünyanın ilk standardı olarak bilinen, ürünlerin fiyatlandırıldığı, kalitenin sürdürülebilirliğini sağlamak için gerekli cezaların bulunduğu KANUNNAME-İ İHTİSAB-I BURSA'NIN Türkler tarafından ortaya konulup uygulanmasıdır. Bu ferman ile vatandaşların günlük yaşayış ve geçimi ile ilgisi bulunan bu kanun, her hâkimlik bölgesinde ayrı ayrı ve doğrudan doğruya halkın ihtiyaç ve isteklerinden alınan ilhama dayanarak yayınlanmıştır. Yazar Necdet Bayraktaroğlu " Türklerde Standard ve Kalite " konusunu 1502 SULTAN II. BAYEZID KANUNNAME-İ İHTİSAB-I BURSA fermanı ile çok güzel anlaşılır bir dille özetlemiş. " Tarihimizi Aydınlatan Belgeler" kitabını okumanızı tavsiye ediyorum...

Günümüze bakarak umutsuzluğa kapılmayalım tarihimize bakıp ecdadımızın yaptıklarından güç alıp geleceğe emin adımlarla ilerleyelim. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ÜN dediği gibi " Türk çocuğu, ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır."