Uzak doğu sporları ilk etapta şiddeti aklımıza getirse de savunma felsefesini ön plana çıkarırlar. Uzak doğu sporunu yapanlar savunma felsefesini değişilmez bir kural olarak görür, kötü amaçla kullanmayı reddeder. Bu hafta uzak doğu sporlarının felsefesini temsil eden diğer branşlara nazaran farklı bir tarzı olan “ Kibar Dövüş” sanatı Judo’dan bahsedeceğim.

Çocuk yaşta Galatasaray Spor Kulübünde lisanslı Judo yapmıştım. Judo felsefesi ile çocuk yaşta tanıştım. Bu nedenle gelişim çağımda ve sonrasında Judonun bende bir spor kültürü ve ahlakı oluşturduğunu yaşamım boyunca hissettiğimi söyleyebilirim.

1985-90 yılları arasında gittiğimiz Ortadoğu Spor ve Sağlık Merkezinde Judo eğitmenimiz 1975 Akdeniz oyunlarında gümüş madalya kazanan Ali Demir’di. 1967 yılında İstanbul Askeri Tıbbiye takımında Judoya başlamış.1970-78 yılları arasında Türkiye Şampiyonluğu elde etmiş bir isimdi. 1971 yılında Türkiye Judo tarihinin ilk uluslararası alandaki başarısına imza atmıştı. 1971 Akdeniz oyunlarında bronz madalya kazanarak tarihe geçmişti.

1978-80 yılları arasında Milli takım antrenörlüğü yapan Demir, 1980-85 yılları arasında Judo Milli takımında Teknik Direktörlük yaptı. 1987 yılında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Fakültesinde Judo Bilim dalını kurdu ve başkanı oldu. Judo ile ilgili master ve doktora yaptı.

1985 yılında Ali Demir hoca ile tanışmamız, kendisiyle çalışmamız bizim hem judo felsefesini çocuk yaşta benimsememizi sağlamış aynı zamanda spor kültürü almamızda çok etkili olmuştu.

Judo hepinizin bildiği üzere bir Japon dövüş sanatıdır. Judo kelimesi “ Kibar yol “ anlamına geliyor. Yani kendi gücünü kullanarak düşmanı etkisiz hale getirmek için yere sermeyi hedefleyen silahsız bir savaş sistemidir.

Dikkat edin düşmanı etkisiz hale getirmek için kullanılan bir savunma sisteminden bahsediyoruz. Kötü amaçlı kullanılmaması gerektiği, bu sporun felsefesinden kaynaklı olduğunu görüyoruz. İşte bu yüzden Judo sporunu yapanlar fiziksel, zihinsel ve duygusal gücü kapsayan teknikler kullanır. Bu sporu uygulayanlar bir spordan çok daha fazlası olduğunu iddia ederler. Bunun bir yaşam tarzı olduğunu söylerler.

Bende bu sporu çocuk yaşta yapan biri olarak şunları söyleyebilirim. Judo sporunu yaparken, tüm vücudunuz faydalanır, koordinasyonunuz, özgüveniniz ve odaklanmanız gelişir. Bu yüzden çocuk yaşta bu spora başlamak avantajlıdır ve gelişim sürecine ciddi katkılar sağlamaktadır.

Judo sporu sadece kendinize değil, başkalarına da saygı duyulmasını teşvik ettiğinden, farklı becerilere sahip olsalar bile her yaştan ve cinsiyetten insanın judo yapmasının faydalı olacağı görüşünü ortaya koymaktadır.

Judonun faydaları…

Judo bir spor branşı olduğu için ilk etapta fiziksel faydalarından bahsetmek isterim. Judo yapmak kalori yakmaya yardımcı olur. Kapsayıcı bir spor yapmak isteyenler için idealdir. Ayrıca metabolizmayı aktif hale getirdiği için kilo vermek ve fit kalmak için de mükemmel bir yoldur.

Doğru nefes almayı öğrettiği ve nefes alıp vermeye odakladığı için solunum sisteminize de fayda sağlar, kan dolaşımını düzenler. Vücut dengesini geliştirir, eklem esnekliğini artıran duruşlar içerir.

Zihinsel faydaları...

Judo sporunun kişisel gelişime katkısı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Judo, kendinize ve başkalarına saygı duymayı teşvik etmenin harika bir yoludur. Utangaçlığın üstesinden gelmek ve saldırganlığı yönetmek için mükemmel bir spordur.

Utangaç insanlar yabancılarla temasa geçme korkusunu yenebilir ve judo çalışarak kendilerini kendi bedenleriyle ifade etmeyi öğrenebilirler. Aynı zamanda kendi becerilerine olan güveni de arttırır.

Bütün negatif duygularınızdan kurtulmak için mükemmel bir yoldur. Judo yapıcı bir şekilde öfke toleransınızı arttırarak agresif davranışları düzeltmeyi öğretebilir. Judo öz güvenin gelişmesine yardımcı olur. Sık sık judo çalışmak aynı anda hem öz güvenin artmasını sağlar hem de daha pozitif bir bakış açısı sağlar ve daha iyi bir ruh hali içinde olmanızı sağlar.

Bu sporu yapan insanlar harekete geçmeden önce düşünmeye alışkın hale gelirler. Zor zamanlarda duygularına kapılmamayı başarabilirler. Judo vücudunuzu geliştirmek için faydalı beceriler geliştirir. Karakterinizi şekillendirir ve kendinizle ve başkalarıyla denge kurmanıza yardımcı olur.

Veliler gelişim çağında çocuklarını spora yazdırırken, genelde Basketbol ve Yüzme sporunu tercih ediyorlar. Çok doğru bir tercih kesinlikle destekliyorum ancak bununla birlikte alt branş olarak Judo’yu da tercih etmelerini öneririm. Basketbol ve yüzmenin de kendi içerisinde mutlaka bir felsefesi vardır.

Çocuk gelişime fiziksel ve zihinsel katkısı vardır. Spor’un her branşı kendi içerisinde bir felsefe taşır ve fiziksel ve zihinsel gelişim sağlar. Benim burada vurgulamak istediğim ailelerin uzak doğu sporlarına bir şiddet içeren spor gözüyle bakmamaları ve çocuklarını gönül rahatlığı ile bu spor dallarına yönlendirmeleridir. 

Sporla, ve sağlıklı günleriniz olsun kalın sağlıcakla…