Irak'ta seçimler bitti ama özellikle Kerkük'te çıkan sonuçlara itirazlar sürüyor. Yıllardır Kerkük üzerinde oynanmakta olan oyunlara öyle görünüyor ki yenileri eklenecek. Bunda dış güçlerin varlığı görmezden gelemeyiz.

Kerkük'ten yardım ve destek çığlıkları yükseliyor. Seçimlerin kesin olarak hile yapıldığı ifade ediliyor. Bu konuda Türkiye'nin sessiz kalmasına da bir anlam verilemediği dile getiriliyor.

Kerkük'te Türkmenler ve Arap siyasetçiler, yaptıkları ortak basın açıklamasında, "seçimlere hile karıştırıldığı" iddiasıyla oy pusulalarının elle sayılmasını istedi.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi, Kerkük'teki Türkmen ve Arapların seçimlere hile karıştırılmasına ilişkin tepkilerinin giderek büyüdüğüne işaret ederek, "Hileli seçimlerdeki Türkmen oyunu kolay kolay kimseye kaptırmayacağız. Bugün oyunu kaptıran, yarın iradesini ve memleketini (Kerkük) kaptıracaktır . Kerküklülerin iradesinin yok sayılmasına sessiz kalmayacağız. Sandıktaki, bir milletin hür iradesidir. Bu değerli milletin temsilcileri olarak bize verdikleri güven ve oylar emanettir. Emanete sahip çıkmak zorundayız" açıklamasında bulundu.

Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Hasan Turan da oyların normal bir şekilde yani elle sayılmasının sonucunda çıkan her türlü sonuca saygı duyacaklarını belirterek, "Türkmen ve Arapların şaibeli seçimle ilgili tek talebi oy pusulalarının sayımının, normal şekilde yani elle yapılmasıdır." ifadelerini kullandı.

Arap milletvekili Muhammet Timim ise teröre ve zulümlere karşı direnen Kerküklülerin oylarının çalınmasına asla izin vermeyeceklerinin altını çizerek, "Taleplerimiz yerine getirilmediği takdirde kentte sivil itaatsizliğe kadar gideceğiz." dedi.

Irak'ın Kerkük kentindeki Türkmenler, ülkede dün yapılan genel seçimlerin ardından yoğun olarak bulundukları bölgelerde kullandıkları oyların Kürt partilerine kaydırıldığını ileri sürerek gösteriler düzenlemişti.

Kerkük neden bu kadar önemlidir? Bu topraklarda neden böylesine oyunlar oynanıyor? Irak'ın işgalinden sonra Barzani'nin bölgede Türkmen nüfusu üzerinde oynadığı oyunlar biliniyor. Ne acıdır ki Kerkük adım adım bugün tam bir çıkmaza sürüklenmek üzeredir.

İsmet Özçelik, son yazılarından birini Kerkük'e ayırmış. "Kerkük" başlığı ile kaleme aldığı yazısında bu sorulara da yanıt veriyor. "Kerkük'te olup bitenlere hükümet neden sessiz?" diye de soruyor. Yazımızı ilgilendirdiği için Özçelik bu yazısından kısa bir alıntı yaptık:

"Kudüs'te yaşananlarla eş zamanlı olarak bir başka şehirde daha operasyon yapılıyor. Kerkük'te. Irak seçimlerinde Kerkük'te her türlü oyun oynandı. Sandıklarda oylar değiştirildi.

Araplar ve Türkmenlerin oyları çalındı. Birileri Kerkük'ün demografik yapısını değiştirilme peşinde. Kerkük 2. İsrail toprağı haline getirilmeye çalışılıyor.

Kudüs'te yaşananlarla, Kerkük'de yaşananlar benzer.

İkisinin de arkasında ABD ve İsrail var.

Kerkük'te olanlar kabul edilir gibi değil. Araplar ve Türkmenler isyanda. Bölgeyi yakından tanıyan uzmanlar, oldubittiler konusunda Türkiye'yi uyarıyor. Uzmanlar, bağımsızlık referandumunda yenilen ABD, İsrail ve Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin, yeni hesaplar içinde olduklarını vurguluyorlar.

Ancak hükümetten hiç ses çıkmıyor.

Bölgede İngiliz planları malum. Bir yandan Irak'ın kuzeyi, diğer yandan Suriye, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz...

Erdoğan İngiltere'deydi. Kıbrıs ve Kerkük de konuşuldu mu bilmiyorum. Ama bu sessizlik hayra alamet değil."

Zengin petrol yataklarına ev sahipliği yapan Kerkük'ün bugünkü durumu karşısında özellikle Türkiye'nin sessiz kalmaması ve bazı konularda devreye girip müdahale etmesi gerektiği görüşündeyiz.