Sudan'da Yabanıl Yaşam ve Ulusal Park

Öte yandan fauna ve flora cenneti olan Sudan'ın başkenti Hartum'un kuzeyinde kalan tüm topraklar, Nil Vadisi dışında baştan başa çöllerle kaplı. Güneye doğru inildikçe yağmur oranı ve toprağın verimliği artar. Güney Sudan'da yaklaşık 8 ay yağış görülür. Nisan ayından Kasım ayına kadar yağışlı mevsimdir. Bu bölge tropik yağmur ormanları, fundalık ve savanlarla kaplıdır. Güney doğu Sudan'da 10 500 kilometre kare alan içinde bulunan Etiyopya sınırındaki Dinnar Doğal Hayvanat Parkı ve öteli alanlarda fil, aslan, pars, zürafa, antilop, deve kuşu, maymun türleri, ceylan, yaban domuzu timsah, yılan, yaban tavuğu ve çeşitli kuş türleri yaşar. Özel güvenlik karakolları ile korunan bu yabanıl hayvanlar, Birleşmiş Milletler gözetiminde. Sudan'da yaşam, renkli ve sıcak. Ülke nüfusunun çoğunluğu çiftçi ve köylüdür. Köylüler, kamış ve otlardan ya da kerpiçten yaptıkları silindirik tek odalı evlerde yaşıyor.

Toprak renginde akan Beyaz ve Mavi Nil ile türkuvaz rengindeki Kızıldeniz, önemli bir balıkçılık kaynağı. Ülkenin iç ve güney kesimlerinde yaşayan Dinkalar, mızrakla balık avlarlar. Güneyde yetişen ambaç ağacından (hafifliği nedeniyle) oyma kayık ve hediyelik eşya yapılır. Bataklık alanda hint darısı yetiştiren Silluklar ve Dinkalar,  evlerini setler üzerine kurar. Geleneksel hörgüçlü öküz yetiştiren bu halklar, Jabel Marrah Dağı göçerlerinin yetiştirdiği tek hörgüçlü beyaz deve ve beyaz eşeklerin yanı sıra, susam, pamuk ve hayvancılık önemli geçim kaynağıdır. Sudan'da İslamiyet, geleneksel dinler, hristiyanlık ve diğerleri bulunuyor. Kabileler, yüzlerindeki işaretlerle tanınıyor. Kişi başına düşen ulusal gelir: 900 $. Para birimi: Sudan Dinarı. 1$= 260 SD. Enflasyon oranı= % 8. Sudan, sudan sebepten geri kalmayacak.

Afrika'nın rengi Sudan, suyun rengi Osmanlı

1172 yılında Selahattin Eyyubi'nin kardeşi Turan Şah ve 1260'da Baybars bu günkü Sudan topraklarına birer sefer düzenlediler. Sonra, Yavuz Sultan Selim tarafından 1517'de Osmanlı Devleti'nin Mısır'ı fethetmesi, Sudan da etkisini gösterdi. Esas olarak, 1821 yılında Osmanlı'nın Mısır Valisi olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın Sudan'ı ele geçirmesi ile başlayan ilişkiler, tarihi olarak Sudan-Osmanlı tanışıklığına neden oldu. İlk kez Hartum şehrini başkent yapan Osmanlı Valisi M.Ali Paşa, 60 yıl Sudan'dan vergi aldı. Ta ki, Sudan ulusal kahramanlarından Ahmet El-Mehdi'nin yürüttüğü "Ensar Harekatı" ne adını veren direnişle, 1881'de Osmanlı'nın Sudan'daki yönetimi son buldu. Sonra, 1899'da İngilizlerin Sudan topraklarına girmeleriyle başlayan sömürgecilik ve köle ticareti, en acımasız bir şekilde 1 Ocak 1956'ya kadar sürdü. Hatta İngiliz sömürgeciler, yerli Afrika kabilelerini sınıflandırarak yüzlerine "belirti" işaretleri yapmalarını zorunlu kılmıştı. Bu gün bile Sudan'daki tüm etnik gruplar, yüzlerindeki işaretlerle tanınıyor. Oysa bu gün, petrol, altın, susam, pamuk, hayvancılık ve öteki doğal zenginlik kaynaklarının yanı sıra; 32 milyon nüfusu ve 2.5 milyon kilometre kare yüzölçümü ile Sudan, Afrika kıtasının en büyük ülkesi.

 

Devamı yarın…