YEŞİL CAMİ

İznik’in sembolü olan cami, ismini yeşil çinili ve tuğlalı minaresinden almıştır. Yapımına 1378 yılında Çandarlı Hayrettin Paşa başlamış ölümü üzerine oğlu Ali paşa tarafından1392 yılında tamamlamıştır. Görülmesi gereken muhteşem bir yapıdır.

HACI ÖZBEK CAMİİ

Osmanlı devletinin ilk camii olan 734 (1333-34) yılında inşa ettirilen yapı, kitabesi mevcut en eski Osmanlı eseri olma özelliğini taşımaktadır.

MAHMUT ÇELEBİ CAMİİ

1442–1443 yılında Sadrazam Çandarlı İbrahim Paşa’nın oğlu Mahmut Çelebi tarafından yaptırılan Mahmut Çelebi Camii, Yeşil Cami’nin küçük bir örneğidir. Yüksek kubbesi, tek şerefeli minaresi, mavi ve yeşil renkte sırlı tuğla şeritleri ile süslenmiş görülmeye değer tarihi eserler arasında yer almaktadır.

Camileri gezişte Kırgızlar Türbesini ziyaret etmeden dönülmez. Yenişehir Kapısı yakınlarında yer alan. Hangi yıl ve kim tarafından yapıldığı bilinmese de 14. yüzyılda Orhan Gazi döneminde yapıldığı söylenir. Camasa, Kırkkızlar, Reyhan, Hacı Camadan ve Yedi Kardeşler isimleriyle de bilinen bir türbe.

NIKIA ANTİK KENTİ

Nikaia Antik kenti İlkçağ döneminde kurulmuştur ve İ.Ö. 4. yüzyılda yıkılmış bir kenttir.

İsmini Lysimakho’un eşinden almıştır fakat Roma döneminde Helenlermiş, halkı bu ismi tanrılara bağlamıştır.

Her köşesinden tarih fışkıran İznik’te hatırı sayılır düzeyde han ve hamam da yer alır. Meydan Hamamı, İsmail Bey Hamamı, Rüstem Paşa Hanı ve Hacı Hamza Hamamı en bilinenleri arasında gelir.

İznik’in birkaç gün gezmekle bitmeyecek tarihi değerleri arasında; surlar, Senatüs (Bizans Sarayı), tiyatro, Dörttepeler Tümülüs’ü, Hipotez ve Böcek Ayazma yer alır. Buraları da muhakkak görmenizi öneririz.

Ayrıca buraya gelmişken Peygamber efendimizin sancağını, İslam ordusunun önünde taşıyan, bu yüzden kendisine Sancaktar Abdul Vahap Dede denilen muhterem zatın kabrini de ziyaret edebilirsiniz. Kabrin boyu 6,5 metredir. İznik Gölü manzaralı bu kabrin oldukça fazla ziyaretçileri bulunmaktadır.

Abdul Vahap Gazi, Emeviler döneminde yaşamış ve İslam kuvvetleriyle Anadolu seferine katılmış ünlü bir ordu komutanıdır. Doğum tarihi belli değildir. Tabiri ve İnil Kesir, Abdul Vahap Gazi 2Gazi’nin H.113(M.731) yılında şehit düştüğünü belirtir. Abdul Vahap Gazi, Battal Gazi’nin ve Ahmet Turan Gazi’nin silah arkadaşıdır. Abdulvahap Gazi’nin İznik’ten başka Sivas, Elazığ ve Bayburt’ta da türbe ve makamları bulunmaktadır. Menkıbelere göre Abdul Vahap Gazi, Hz. Peygamber’in sancaktarıdır. Onun duası ile uzun bir ömür yaşamıştır. Hz. Peygambere ait mübarek emanetleri yıllarca sonra Malatya’ya gidip Battal Gazi’ye teslim etmiştir. Daha sonra Battal Gazi ve Ahmet Turan Gazi, Anadolu’yu İslamlaştırmak için birlikte hareket etmişlerdir. Abdul Vahap Gazi, Soğuk Çermik yakınlarındaki bir savaş sırasında Ahmet Turan Gazi ile birlikte şehit düşmüş; sel sularına kapılan mübarek vücudu uzun müddet Yukarı Tekke kayalıklarının altından akan ırmakta kalmış, görülen bir rüyadan sonra mübarek cesedi buradan alınarak, Yukarı Tekke’deki kabrine nakledilmiştir.

Devamı yarın...