İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, toplu ulaşımlara getirdiği yüzde 35’lik zam ve aktarmalar arasındaki “gizli zam” için vatandaştan özür diledi. Zammın gerekçesi akaryakıta gelen zamlardı. Sanki Türkiye’de başka hiç bir şehirde akaryakıta zam gelmiyormuş gibi… Oysa Elazığ depreminden sonra gittiği Tunceli Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu’ndan biraz feyz alması gerekirdi. Zira İmamoğlu da kendisini komünist başkan gibi “solcu” sanıyor. Ne yapmıştı Fatih Maçoğlu… Göreve gelir gelmez ulaşımda indirim…

Kıyaslama yanlış

Geçen hafta da yazdığım, “hatırlattığım” gibi ulaşıma yapılan zam, İstanbullular’ın en fazla belini bükecek durum. Sosyal medya başta olmak üzere birçok vatandaş, önceki İBB yönetimiyle veya iktidarlar kıyaslama yapıyor ki bence çok yanlış. İmamoğlu, “sosyal demokrat, halkçı” vs. diye seçildi. Önceki yönetimlerle kıyaslamak için değil. “Öncekiler yaparken ses çıkarmadınız” tarzında kıyaslama ancak fanatik bir “sosyal demokrat ve CHP’li” tavrı olur ki bu siyaseten kabul edilebilecek bir şey değil. Nedeni ise İmamoğlu’nu seçenler zaten önceki yönetimden memnun olmadıkları için sandık başında “Evet” dediler.

8 liradan 10 liraya çıktı

Asıl şimdi sorgulanması gereken İBB’nin yeni başkanının ulaşıma yaptığı zamlar. Hani vatandaşın hayatı kolaylaşacaktı, hani her şey çok güzel olacaktı… Maalesef köprüyü geçene kadarmış… Şimdi UKOME de elinden gitti. En büyük gelir kaynaklarından biri kesildi. Seçimden önce vadettiği “İSPARK’ı kaldıracağım” sözü de rafa kalktı. Hatta öyle ki bu arada “çaktırmadan” İSPARK’a zam geldi. Yaklaşık 2 ay önce 8 lira olan İSPARK ücretinin saati 10 liraya çıktı. Duyduğuma göre vatandaş zamlara “65 yaş üzeri ücretsiz kart ve öğrenci Akbil’leriyle” tepki veriyor. Bir İETT otobüs şoförü, “Görüyoruz ama ses çıkartamıyoruz. Ne yapalım çok zamlandı” diye konuşuyor.

Teşkilatlar rahatsız

Konserlere, kültürel etkinliklere, “sarılma” çadırı gibi saçma sapan bir faaliyete dünyanın parasını bulan İBB, vatandaşa gelince sadece “özür dilemekle” kalıyor. İmamoğlu, başta CHP teşkilatları olmak üzere, oy veren birçok insanın tepkisini görmüyor. “Ben yaptım oldu” diyerek 16 milyonluk İstanbul’u yönetmeye çalışıyor. Üstelik önceki dönemden kalan müdürlerle, şeflerle vs. Vatandaş ve daha da vahimi partili CHP’liler belediyelerdeki işlerini yine AKP Meclis Üyeleriyle çözmeye çalışıyor. Çünkü karşısında “likayat sahibi, tecrübeli bir CHP’li belediyeci” bulamıyor. Fazla uzağa gitmeye gerek yok, Fatih Maçoğlu’ndan feyz alamayan İmamoğlu’na Mansur Yavaş’ı örnek göstermek suya yazı yazmaktan başka bir şey gibi gelmiyor.