Dünya mutfağında çok popüler bir tatlı olan Churros tarifiyle karşınızdayım. Bu tatlının iki farklı hikayesi var. İlki; Portekizli denizcilerin Kuzey Çin'de gördükleri ‘YouTiao’ adlı tuzlu mayasız kızarmış hamur çubuğunun tatlısını yapmışlar.

Hamura bir uçtan geçirilerek yıldız şekli verilmiş. Diğer hikayede ise İspanyol çobanların bunu icat ettiğini söyleniyor. Sürülerini dağlarda otlatan çobanlar, açık ateşte yanlarına aldıkları tavalarda pişirmeleri kolay olan tatlı bir yapar. Navajo-Churro ırkından olan koyunların boynuzları da yaptıkları tatlıya benzediğinden churros adını vermişler.

Portekizli denizciler ya da İspanyol çobanların icat ettiği söylenen Churros, 16. yüzyılda İspanyol kaşifler aracılığıyla dünyanın her limanına taşınır. Bu yüzden birçok ülke Churros'u kendilerine ait olduğunu söyler. Günümüzde, İspanyol usulü koyu kıvamda hazırlanan sıcak çikolata sosu hâlâ en sevilen Churro eşlikçisidir. Farklı şekillerde de olsa, üzerine tarçın ve şeker serpilmiş ya da serpilmemiş de olsa çikolataya batırılmış ya da batırılmamış da olsa tüm çeşitleriyle yaz aylarının favori tatlısıdır. Evde kolayca yapabileceğiniz en güzel churros tarifiyle sizleri baş başa bırakıyorum.

MALZEMELER

Su 100 gr

Un 100 gr

Tereyağı 50 gr

Yumurta 2 adet

Toz yarım çay kaşığı

Şeker 1 çay kaşığı

Yağ kızartmak için 300 gr

Üzeri için

Toz şeker 50 gr

Tarçın 1 tatlı kaşığı

YAPILIŞI

İspanyol tatlısı churros, tatlı choux hamur işlerinden yapılır, ardından derin yağda kızartılır veya fırında pişirilir.

Ağızda eriyen bu çörekler at nalı, halka veya yıldız kesitli uzun çubuklar şeklinde yapılabilir. İspanyollar churros’un yapılışının çok basit olduğunu iddia ediyor. Hadi test edelim?

Churros’u yapmaya hamuruyla başlıyoruz. Su, tereyağı, tuz ve şekeri bir tencerede orta ateşte karıştıralım.

Su kaynama noktasına geldiğinde ocaktan alalım. İçerisine unu eleyerek ekleyelim. Unu iyice yedirene kadar hızlıca karıştıralım. Bu şekilde hamurunuz toplanacak. Kısık ateşte 2-3 dakika daha karıştırarak devam edelim. Sonra ocaktan alarak 5 dakika soğumaya bırakalım.

Bir kapta yumurtayı blender ile karıştıralım. Hamuru karıştırarak yumurtayı azar azar ekleyelim.

Hamur, spatuladan akarken pürüzsüz ve akışkan olmalıdır.

Rafine ayçiçeği yağını geniş bir tencereye dökelim ve iyice ısıtalım. İçine tahta bir çubuk sokarak yağın sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Çubuğun etrafında küçük kabarcıklar oluşuyorsa yağ sıcaktır.

Tatlıları sıkmak için ucu çentikli bir krema poşeti kullanalım. Yıldız şeklinde bir uç kullandım. Choux hamurunu sıkma torbasına aktaralım.

Hamurları yağın içine yaklaşık 7-8 cm uzunluğunda çubuk şeklinde bırakalım. Hamur çubuklarını makasla kesmeniz daha uygun olur. Ayrıca hamuru pişirme kağıdına bastırabilir, boşlukları dondurup daha sonra pişirebilirsiniz.

Tatlıları orta ateşte yaklaşık 4-5 dakika, sık sık bir yandan diğer yana çevirerek kızartalım. Churros hacmi büyüyecek ve güzel bir altın rengi alacak.

Fazla yağı emmek için pişmiş tatlıları kağıt havluların üzerine koyalım. Hamuru bitirene kadar bu şekilde tatlıları hazırlayalım.

Tatlıların üzerine bolca şeker ve tarçın karışımı serpelim.

Ve İspanyol churros tatlısı hazır!

Tatlıların üzerine tercihinize göre eritilmiş bitter çikolata dökebilir, reçel veya vanilya kreması sürebilirsiniz.

Afiyet olsun…

 HAYATIMIZ TASARRUF

Günümüzde en çok yakındığımız konuların başında pahalılık geliyor. Bununla mücadelenin en etkili yolu da tasarruftur. Öncelikle gereksiz harcamalardan uzak durmalıyız. Günlük hayatınızda tasarruf etme konusunda zorluk yaşıyorsanız, tek başınıza bunu başaramıyorsanız ya da nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız bunun da kolay bir yolu var.

Türkiye’de finansal okuryazarlık hareketini başlatan isim olan Özlem Denizmen’in yılların tecrübesiyle hizmete sunduğu ücretsiz mobil uygulama Monay’ı önerebilirim. Monay ile belirli davranışları alışkanlık haline getirerek finansal durumunuzu düzeltebilirsiniz. Akıllı harcama yapma konusunda yardım alabileceğiniz Monay, “Nasıl birikim yapılır”, “Para yönetimi nasıl yapılır” gibi sorularınıza da yanıt verir. Bütün bunlar için tek yapmanız gereken Monay uygulamasını telefonunuza indirmek.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...