İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne büyük risk alarak Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu aday gösteren CHP'de, ilçelerle ilgili çok ince hesaplar yapılıyor. Özellikle CHP'nin elindeki belediyelerde hangi adayların değiştirileceği konusunda Seyit Torun, Oğuz Kaan Salıcı ve Erdoğan Toprak yoğun çalışma içerisinde. Fakat Kılıçdaroğlu ve bu üçlü, bazı belediye başkanları için farklı düşüncelere sahip. Sonunda elbette Kemal Bey'in dediği olacak ve PM'ye bu isimler sunulacak ama yine de kıyasıya bir kulis çalışması yürütülüyor.

Beylikdüzü'nden vazgeçerek büyükşehir için zorlu bir mücadeleyi göze almak zorunda kalan Ekrem İmamoğlu'nun, özellikle 14 belediye başkanlığı için tercih şansı yok. CHP'de "Kesin kazanırız" gözüyle bakılan yerlerde İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na bile nezaketen söz hakkı tanınıyor. Son sözü, Kemal Bey ve muhteşem üçlü söyleyecek. 

5 yıl önce yapılan seçimlerde Mustafa Sarıgül kontenjanından Beşiktaş Belediye Başkanı olan Murat Hazinedar'ın pek sesi çıkmasa da ortaya saçılanlar kendisini zaman zaman gündeme getiriyor. Hazinedar, sadece kendisini değil CHP'yi de hayli yıprattı Beşiktaş'ta. Ancak iktidar partisinin Kadıköy ve Şişli gibi Beşiktaş'ı almaya umudu olmadığı için CHP burayı yine çantada keklik görüyor. Eğer iktidarın bu üç ilçeyi alma umudu olsa Cumhurbaşkanı Erdoğan "Çankaya, Beşiktaş, Kadıköy ve Şişli seçmeni Türkiye'nin kaymağını yiyen kesim" diyerek onları karşısına alır mıydı?

Neyse, sözü fazla uzatmadan CHP'nin Beşiktaş'ı bir kadına teslim edeceği bilgisini aktaralım. Aklınıza hemen, birçok köşe yazarı adını dillendirdi diye Gülay Yedekçi gelmesin. Daha önce Maltepe, Şişli ve Beylikdüzü Belediyelerinde görev yapan ve Murat Hazinedar'ın görevden alınmasının ardından Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Leyla Ünver bugün adaylığını ilan edecek. Leyla Ünver'e müjdeyi Oğuz Kaan Salıcı verdi ve aynı zamanda meclis üyelerine de "Leyla Hanım'ı destekleyin" talimatı ulaştırıldı. Ancak Leyla Ünver'in Nurettin Sözen'in operasyonuyla adaylığı kaptığını da belirtelim.

* * *

"Kadın aday gösterme" ilkesini böylelikle Beşiktaş'ta uygulamış olacak CHP. Marmara Bölgesi'nin tek kadın belediye başkanı olan Handan Toprak Benli'nin adaylığı, tüm kulislerine ve çabalarına rağmen sürekli veto yiyor. Erdoğan Toprak'ın gücü de yetmiyor Handan Toprak'ın bir dönem daha vize almasına. Çünkü, 4,5 yıllık süreyi hiç iyi değerlendiremedi. En pahalı çöp temizliğinin ve konserlerin dışında pek dişe dokunur icraatı olmadı Toprak'ın. Mustafa Değirmenci'den kaba inşaatını devraldığı Kız Öğrenci Yurdu binası ile Yaşlılar Evi binasını dahi bitiremedi. Kız Öğrenci Yurdu inşaatı da tartışmalı bir şekilde bitirilerek hizmete açıldı. "Tartışma" bölümü, yurt işletmesinin özel bir şirkete devredildiği, inşaatı da onlar tarafından bitirildiğiyle ilgili. Konu, kulağına gittiği için "ertelemeli" yapılan açılışa katılmamış Genel Başkan Kılıçdaroğlu. Aynı günlerde İstanbul'da olmasına rağmen hem de... Kılıçdaroğlu'nun Beylikdüzü'ne, Bakırköy'e falan uğradığı halde Avcılar'a ayak basmaması da Handan Toprak'ın 4,5 yıllık "gülümseme" ve "parti teşkilatıyla bile kavgalı olma"sından kaynaklanıyormuş. 

Seçimler yaklaşınca, yıllarca kavga ettiklerine "pahalı" zeytin dalları uzatmayı tercih etse de Handan Toprak'ın aday yapılmayacağını Avcılar da kabul etti. Levent Üzümcü'nün konuk olduğu Barış Manço Kültür Merkezi'ndeki programa katılımın düşük olması, parti teşkilatından kimsenin yanında olmamasıyla Handan Toprak da pes etme noktasına geldi. 
Ak Parti Avcılar ilçe teşkilatının dışında Handan Toprak'ın bir dönem daha aday olmasını isteyen yok. "Keşke yeniden aday olsa da yıllardır alamadığımız Avcılar'ı alsak" beklentisi var Ak Parti'de.

* * *

Ekrem İmamoğlu'nun, CHP'nin İstanbul İl Başkanlığı'ndaki basın toplantısı çok önemli mesajlar içeriyordu. İmamoğlu, adeta parti teşkilatını nazik bir şekilde seçim döneminde kullanılacak dil ve üslup konusunda uyardı. Beylikdüzü'nü kaybederken, İBB adayı olarak omuzlarına çok ağır bir yük aldı İmamoğlu. Önündeki çıta belli. Sarıgül'ün bir önceki seçimde aldığı yüzde 40... Alınacak daha az oy oranı, hem Kılıçdaroğlu ve ekibini, hem de İmamoğlu'nu sıkıntıya sokar.

İl Başkanlığı'ndaki basın toplantısında, "koltuğu kaybetme" kaygısı taşıyanlar da İmamoğlu'nun yanında yer aldı. Hemen kürsünün arka tarafında yer alan Hasan Akgün ile Ali Kılıç'ı kastetmiyorum. 

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile Handan Toprak, daha önce pek muhabbetleri olmadığı halde İmamoğlu'nun arkasında saf tutmuştu. Ancak İmamoğlu'nun kimseye şefaatçi olacak durumu yok.
İmamoğlu'nun yerinde kalmasını istediği 3 kişi arasında bulunan Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç'ın yerine Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün aday gösterileceği duyuldu önceki gün. 

Erdem Gül adının erkenden duyurulması, İmamoğlu'na da net bir mesaj. İmamoğlu'nun "kalmalı" dediği Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'nun durumu da kritik. Her ne kadar Karadeniz grubu ile geniş çevresi Nuhoğlu için bastırsa da kongre için imza toplandığı dönemdeki açık tavrı Nuhoğlu için risk oluşturuyor hâlâ.

Şükrü Genç'in de "bankamatik elemanlar" ile başı çok ağrıyacak. Detaylarını da yazacağız elbet...