Pandemi nedeni ile turizm sektöründe bu sezon büyük zararlar oldu. Gözler gelecek yıllara döndü. Ancak, bazı ülkelerde yaşanan krizin Türk turizmini de etkileyebileceği görülüyor. Bu ülkelerin başında da Rusya bulunuyor.

Hastalık nedeni ile ülkeler ekonomik kriz yaşıyor. Bunun için de önlemler alınıyor.

Koronavirüs kısıtlamaları kapsamında sınırların kapatılması, tüm dünyada olduğu gibi Rusya'da da uluslararası yolcu trafiğinde büyük düşüşe yol açtı. Rusya'dan çıkan ve ülkeye giren kişilerin sayısı geçen yıllara göre ne kadar azaldı.

Federal Güvenlik Servisi (FSB) verilerine göre, Rusya'dan 2016 yılında 33,83, 2017'de 41,99, 2018'de 44,55, 2019'da 48,07 milyon kişi yurt dışına çıktı. 2020'nin ilk yarısında bu rakam 8,02 milyon oldu.

Aynı yıllarda Rusya'ya giren kişilerin sayısı ise sırasıyla şöyle: 31,46 milyon, 32,03 milyon, 32,06 milyon, 32,87 milyon. Bu senenin ilk altı ayında ülkeye 5,99 milyon kişi giriş yaptı.

Rusya'nın bugün hava yolu ulaşımını tamamen açtığı ülkeler Türkiye, Büyük Britanya ve Abhazya. Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Maldivler ile uçak seferleri sınırlı olarak yapılıyor.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), karantina döneminde ülkeye giren kişilerin büyük bölümünü Tır şoförleri ile Rusya'da oturum izni sahibi ve çifte vatandaşlığı olan kişilerin oluşturduğunu tahmin ediyor.

Rusya'nın sınırları koronavirüs salgını sebebiyle mart-haziran döneminde giriş ve çıkışlara kapalıydı.

Asıl konuya geçelim:

Daha önce Rusya Hükümeti ve turizm sektörü yöneticileri yaptıkları açıklamalarda "Ruslar bu yıl tatillerini yurt içndegeçirme eğiliminde" demişlerdi.

Konu sadece bu yıl ile sınırlı da değil.

Nitekim, Rusya hükümeti, iç turizmi teşvik ederek 2030 yılına kadar vatandaşlarını yurt dışında tatilden vazgeçirmeyi planlıyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir brifing veren Başbakan Yardımcısı Dmitri Çernışenko, hazırlıkları tamamlanmak üzere olan Turizm Ulusal Projesi sayesinde önümüzdeki on yıl içerisinde iç turizmi üç kaç büyütmeyi amaçladıklarını söyledi.

Dmitri Çernışenko Turizm Ulusal Projesi'nin Kasım ayında hazır olacağını ve devlet başkanına arz edileceğini söyledi. Çernışenko'nun iddiasına göre proje "küresel turizmin çehresini değiştirecek"

İşin can alıcı noktasına gelelim:

Eğer Rusya iç turizmi geliştirir, Rusya'dan turist yurt dışına çıkış yapmazsa bundan en fazla zararı Türkiye görebilir.

Antalya'daki turizm beldeleri büyük darbe yer. Şimdiden bunun önlemlerinin alınması gerekiyor.

Hükümetin hedefi proje sayesinde turizm istihdamını iki kat arttırarak 6 milyona çıkarmak, sektörün ekonomiye katkısını ise üç kat büyümek şeklinde açıklanıyor. Projenin esasını, altyapı yatırımlarının ve otel inşaatlarının arttırılması oluşturuyor.

Konuyu haberleştiren Moskovskiy Komsomolets gazetesi ise uçuş yasağına rağmen hükümetin vatandaşları iç turizme yönlendirmekte güçlük çektiğini yazdı.

Hükümet cash Back (Nakit iade) tabir edilen bir program çerçevesinde ülke içinde 25 bin rublenin (2 bin 477 TL) üzerinde tur satın alan vatandaşlara 5 bin ruble nakit iadesi veriyor. Gazete programdan 3 milyon insanın yararlanması hedeflenirken, sayının 60 binde kaldığına dikkat çekiyor.

Sektörel uzmanlar mevcut haliyle cash back sisteminin cazip olmadığı düşüncesinde. Hükümet ise projeyi en azından yılsonuna kadar uzatmayı istiyor.

AB ülkelerinde durum nasıl gelişecek? Ne gibi önlemler alınacak? Bugünlerde bunun nasıl sonuçlandığını da söylemek kolay değil.

Öncelikle hastalıkla mücadelede başarılı olunması, daha sonra sınırların açılıp uçak seferlerinin normale dönmesi gerekiyor.