Işığın Beşiği

Fethiye Eşek Çiftliğinde Kahvaltı Keyfi

Fethiye’nin Kargı Mahallesi’nde yaşayan Enver Yalçın, kurduğu eşek çiftliğinde; 6 yıldır eşek sütü satıyor. Astım ve bronşit başta olmak üzere, bazı hastalıklara iyi geldiği iddia edilen eşek sütüne yoğun talep görüyor. Fethiye’nin Kargı Köyündeki Yörük Müzesi’nin de sahibi olan Enver Yalçın, Türkiye’nin dört bir yanından talep görmesi üzerine kurduğu eşek çiftliğinde sağdığı eşek sütlerini Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkelere de göndermeye başladı. İnsan ana sütüne yakın kıvam ve özellikte olan bu eşeklerden sağdıkları sütleri, bozulmasın diye buzlarla birlikte özel termoslara koyan Yalçın ve eşi, daha sonra istenilen adreslere kargo ile gönderiyor.

Kahvaltıda Neler Vardı?

Enver Ağanın Yörük Çiftliğindeki sabah kahvaltısında, bir kuşun sütü eksikti… Sıcak ve taze eşek sütü eşliğinde; eşek sütünden yapılan peynir, lor, tulum, kaymak, tereyağı, yoğurt ve organik besinler sunulmaktadır… Gezen tavuk yumurtası ve deve etinden yapılan sucukta ikram edilmektedir… Yeliş yöre otları ve taze mantar eşliğinde, zeytinyağlı Ege yemekleri yanı sıra; Yörük yiyecekleri de kahvaltı sofrasının bir başka zengin menüsü olarak masada yer almaktadır… Sıcak köy yufka ekmeği, bazlama, gözleme ve ot böreklerinin tadı damağımda kaldı… Kahvaltı öncesi ve sonrası ise, eşek sütünden yapılan sabun ile elinizi yıkamayı unutmayınız… Yörük ağası Ali Beyin çiftliğinde konaklamanız da mümkün… Çiftliği’nin hemen üstündeki terasa kurulu kahvaltı sofrası başında, bir de  özgün müzik vardı: Eşekler anırıyor ve tavuklar koro halinde şarkı söylüyordu… Ve çok uzaklardan da Sezen Aksu bizi çağırıyordu: “Gönlüm Ege’de kaldı” diyerek… Ve rehber arkadaşım Reyhan hanım, ağız dolusu gülerek, eşeklerle bir hatıra fotoğrafı çektirmek istediğini söyledi… Daha sonra ise, Enver Ağa’nın Etnografik Yörük Müzesi’ni gezdik.

Doğal meralarda ve çiftlik ahırında beslenen bereketli süt veren bu eşeklerin, günümüzde altın kadar değerlendiğini söyleyen Yalçın, “Eşeğin sütünden de kılından da yararlanılıyor” diyor. Günde her eşekten 3 litreye yakın süt sağdığını ve kilosunu 100 liradan sattıklarını ifade eden Enver Yalçın, “Eşek sütüne yurt içi ve yurt dışından çok talep var” dedi.

Eşek Sütünün Hazırlanışı ve Faydaları

Bu çiftlik aynı zamanda, Yörük etnografyasının sergilendiği zengin bir müze, aynı zamanda… Çiftliğinde 1000 sağılır eşeği bulunan Fethiyeli Yörük Ali; “Türkiye’de yer alan en büyük eşek çiftliklerinden birisiyiz. Aracı bir kurum olmadan, çiftliğimizden direk sizlere satış yapmaktayız. Sütlerimiz el değmeden ve hijyenik bir biçimde ambalajlanmaktadır. Özel soğutucu cihazlarımız ile bozulmadan saklanmaktadır ve sizlere taze olarak gönderilmektedir. Kesinlikle saf süttür ve herhangi bir katkı maddesi yoktur. Çiftliğimizde beslediğimiz hayvanlar tamamen organik bir şekilde beslenmektedir. Antalya’da yüksek rakımlı birbirinden şifalı bitkilerin yer aldığı çayırlık vadide otlatılmaktadır. Galeri sayfamızı ziyaret ederek çiftliğimiz ve otlaklık alanlarımız hakkında fikir edinebilirsiniz. Bünyemizde yer alan uzman veteriner hekimimiz tarafından sık aralıklarla sağlık kontrolleri yapılmaktadır. Ana prensibimiz sağlık ve hijyen olduğu için tüm detayları profesyonel bir şekilde yürütmekteyiz. Çiftliğimiz siz değerli ziyaretçilerimize her zaman açıktır…”

Eşek Sütünün Temel Özellikleri:

Prof. Dr. Öner, konuyla ilgili şöyle diyor: “Eşek sütü üretimi Avrupa’da da yaygınlaşmaya başladı. Bizim ülkemizde de kıymete bindi. Bunun en önemli nedeni anne sütüne çok yakın özellik göstermesi.Şeker ve protein açısından anne sütüne çok benziyor. Eşek sütünde lizozim ve laktozi dediğimiz maddeler var. Bu maddeler vücudun savunma sistemini güçlendiriyor dolayısıyla vücutta tümör oluşumunu engelleyici faktör olduğu da yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuş durumda. En önemli özelliği kuru madde açısından anne sütüne yakın olmasıdır. Protein değeri anne sütüne yakın. Yağ değeri anne sütünden daha düşük. Eşek sütünde çoklu doymuş yağ asitlerinin daha fazla olduğunu görüyoruz.” Eşek sütünün kolesterolü düşürdüğünü iddia eden Prof. Dr. Öner, “Ayrıca, probiyotik özelliği var. Bu bakımdan eşek sütü daha çok bilimsel çalışması yapılması gereken yeni bir konu bizim için” diye konuştu.

NOT: Eşek sütü ile ilgili tüm haber, bilgi, açıklama ve yorumlar, yalnızca iddia olarak algılamanızı salık veririm (DÖ).

Son…