İstanbul belediyeleri seçimden sonra çalışmalara hızlı başladı. Bunlardan biri de Fatih Belediyesi... Turist yoğunluğu fazla olan ilçede başlatılan uygulama aslında tüm Türkiye'ye örnek olacak nitelikte. Fatih Belediyesi, yazı İstanbul'da geçiren öğrencilerin hem önünü açacak, hem de turistlere yardımcı olacak güzel bir projeye imza attı. Yüzlerce yabancı dil bilen genç belediye kapsamında "gönüllü" olarak Fatih'te turistlerin en yoğun olduğu cadde ve sokaklarda İstanbul'un en güzel yerlerini görmeye ve öğrenmeye gelen yabancı misafirlere yardımcı oluyor. Geçen gün İstanbul Valiliği'nin Gülhane Kapısı'nda da iki genç bir grup Avrupalı turiste yardımcı oluyordu. İşleri bittikten sonra yanlarına gidip sohbete başladık. "Gönüllü" ama nasıl gönüllü. Sonuçta bütün gün sıcağın altında, sokakta ve ayakta insanlara yardımcı olmaya çalışan bu gençler durumlarından memnun muydu sohbetin açılışı bu minvaldeydi.

Her ayrıntıyı düşünmüşler

Yaptıkları işten son derece memnunlar... İnsanlara yardımcı olmanın dışında bir nevi "turist danışmanlığı" işi yapan gençler inanılmaz bir deneyim yaşadıklarını ve bildikleri yabancı dillerin ilerlemesine de çok büyük katkıları olduğunu söyledi. Aralarında Fransızca bilen bir genç, "Burada da zaman zaman Fransızca konuşanlarla pratik yapabiliyorum ama bir Fransız'la konuştuğunuz gibi olmuyor. Bu nedenle hem dilim ilerliyor, hem telaffuzum düzeliyor, böylelikle dili unutma riskim ortadan kalkıyor. Umarım kışın da Fransızcamı kullanabileceğim iş koşulları oluşur. En azından mezun olana kadar gönüllü olarak çalışabilirim" diyor. Benzer cümleleri diğer dilleri konuşan gençler de kurdu. Önce 2-3 kişiyle başladığımız sohbet o sırada işi olmayan ve farklı yerlerden gelenlerle birlikte 5-6 kişiyi buldu. Türkiye'de konuşulmasına alışık olmadığımız sık duymadığımız lisanları konuşanlar bile vardı aralarında şaşırdım ve tabii gurur duydum kendimce. Bu deneyim gençler için elbette inanılmaz. Peki sıcak, açlık, içme suyu... Neticede hepsi öğrenci... Gençler öğle yemeklerini Fatih ve çevresinde bolca bulunan vakıf binalarının yemekhanelerinde yiyor. Bir öğrenci, "Çok güzel ev yemekleri çıkıyor" demeden geçemedi. Gönüllülük esasına dayalı ancak belediyeden günlük harçlıklarını da alıyorlar. Dinlenme, mola, su, çay vs. gibi tüm ihtiyaçlarının tamamı karşılanıyor. Bu nedenle öğrenciler de turistler de mutlu. Elbette biz de bu kadar yabancı dil bilen ve hiçbir şeyleri eksik olmadığı için mutlu olan öğrencilerden dolayı mutlu ve gururluyuz. Bu nedenle Fatih Belediyesi'ni alkışlıyoruz.

GSM şirketleri sınıfta kaldı

Kağıthane'de oturan bir grup okuyucudan GSM şirketlerine yönelik şikayet var. Gazeteye mail ve telefonla ulaşan okuyucular, özellikle Merkez Mahallesi'nde Vodafone başta olmak üzere neredeyse hiçbir cep telefonunun çekmediğini, son olarak geçen hafta Turkcell'in de bölgedeki baz istasyonunu kaldırmasıyla birlikte mağdur olduklarını söylüyor. Bir vatandaş, "Evden çıkıp kapının önünde, parkta vs. gibi açık alanlarda telefonla konuşabiliyoruz. Vodafone çekmediği için hattımı Turkcell'e taşımıştım. Şimdi o da baz istasyonunu kaldırdığı için tamamen mağdur olduk" diyor. GSM şirketlerinin bu mahalle ve çevresine acil çözüm bulması gerekiyor. Zira, insanlar artık sabit telefon yerine mobil telefonu tercih ediyor.