Teşkilatın yanında ilçelerin siyasi dinamikleri için gerçekten sürpriz bir liste oldu. Tamamında olmasa da İstanbul'un "bıçak sırtı" ilçelerinde yapılan tercihler, bir yandan muhalefeti cesaretlendirdi, diğer yandan parti içerisinde "Neler oluyor?" sorusuna yolaçtı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın İstanbul ilçeleri için sürpriz bir liste hazırladığını birkaç yazımda belirtmiştim. Hep aynı isimlerle denenmişi denemenin farklı sonuç getirmeyeceğini en iyi Erdoğan biliyor ve "değişim", "gençleştirme" sloganlarını kullanabileceği bir liste yaptı. Her şeyden önce ilk defa İstanbul'da 4 ilçede kadın adayla yarışacak AK Parti. Her ne kadar 3 aday CHP'nin elindeki ilçelerde yarışacak olsa da Sancaktepe gibi muhafazakâr eğilimi yüksek bir bölgeye "kadın aday" şaşırtıcı oldu. Özellikle son yıllarda artan "kadını ötekileştiren" bazı kanaat önderlerine (!) itibar edenlerin çoğunlukta olduğu bir ilçe Sancaktepe. İl Kadın Kolları Başkanlığı da yapmış olan Öğütçü, 2014 yerel seçimlerinde AK Parti'nin yarışı 14 puan farkla önde bitirmesinin avantajına sahip. MHP'nin de yüzde 9.5 oy aldığı bir ilçe Sancaktepe. 24 Haziran seçimlerinde yüzde 51 oy alan Cumhur İttifakı karşısında Millet İttifakı yüzde 30'a bile ulaşamamıştı. 

* * *

Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok ilçede mevcut belediye başkanlarını kenara çekti ve yeni isimler açıkladı. Bağcılar'da Lokman Çağırıcı, Küçükçekmece'de Temel Karadeniz, Gaziosmanpaşa'da Hasan Tahsin Usta, Esenler'de Mehmet Tevfik Göksu, Çekmeköy'de Ahmet Poyraz, Bayrampaşa'da Atilla Aydıner ile Üsküdar'da Hilmi Türkmen koltuğunu koruyan isimler oldu. Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem'in Ataşehir'e kaydırılması, anlamlı oldu. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'ın Beykoz'a aday gösterilmesi kulislerde uzun süredir konuşulduğu için şaşırtıcı olmadı. Yücel Çelikbilek, 24 Haziran seçimleri öncesi Recep Tayyip Erdoğan kürsüdeyken yuhalanınca kaybetmişti zaten adaylığı. 

Çavuşbaşı'nın kalabalık Rizeli sülalelerinden birinin mensubu, yeminler ederek "Dernekte toplanıp ortak karar aldık. Eğer çok güvenilir bir aday göstermezse AK Parti'ye oy vermeyeceğiz" demiş, bu kararı sülalenin diğer mensuplarına da doğrulatmıştım. Çelikbilek sonrası "ithal aday" Murat Aydın'ın işi zor anlayacağınız.

* * *

"İthal aday" diğer ilçelerde de sancılara yolaçtı. Emanetçi İBB Başkanı Mevlut Uysal'ın Büyükçekmece'ye aday yapılması şu anda Türkiye'nin en kıdemli belediye başkanı unvanını taşıyan Dr.Hasan Akgün'ün yüzünü güldürdü. İlker Gürbüz-Recep Erol arasında yapılacak tercihin, partinin enerjisini ikiye böleceğini düşündü AK Parti'nin kurmayları ve Mevlüt Uysal'ı "çatı aday" olarak görevlendirdi.

Sadece Büyükçekmece'de değil, Avcılar ve Esenyurt'ta da "ithal aday" sıkıntısı yaşanıyor. Necmi Kadıoğlu'nun kronik hastalıkları (!) nedeniyle görevi bırakmak zorunda kalmasının ardından koltuğa oturan Ali Murat Alatepe, farklı bir portre çizmişti. Halka sempatik gelen icraatları yeni kurduğu basın ekibiyle birlikte duyurmaya çalışıyordu. Alatepe, hem geçmiş yönetime dönük üstü örtülü eleştirileri hem de reklam kokan tavırları nedeniyle kenara çekildi.

Siyasete İstanbul'un Anadolu yakasında giren Azmi Ekinci adı ilk duyulduğunda, AK Parti'nin adaylık bekleyen bazı isimleri ilçedeki dernekleri harekete geçirmiş ve yaptıkları ortak açıklamayla "Esenyurt dışından aday istemiyoruz" deklerasyonu yayınlamıştı. Erdoğan resti gördü ve Azmi Ekinci'yi aday gösterdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan adayları açıklarken "ithal aday" konusuna da değinerek uyarıda bulunması da manidardı. Hele hele konuşmasının sonunda sarfettiği "Şayet bu salonda milletimizin gönlüne girerek oyunu alacağına kalptan inanmayan tek bir kişi varsa bilsin ki yanlış yerdedir" diyerek postayı da koydu.

* * *

Hiç ihtimal verilmiyordu ama 3 ilçe Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı MHP'ye bırakıldı. CHP'nin elinde bulunan Beşiktaş, Maltepe ve Silivri'de, AK Parti'den çok daha oy almış olsa da MHP'li adaylar yarışacak. Bu kritik kararın Silivri'de şok etkisi yarattığını söylesek yanlış olmaz. AK Parti, en son 15 gün önce ilçede bir anket daha yaptırmış, Sami Barlas ile Hüseyin Turan adı ön plana çıkmıştı.

Sami Barlas, Silivri'nin yerlisi ve köylerinde de tanınan bir göçmen ailenin çocuğu olarak avantajlıydı. Hüseyin Turan da, ilçe merkezinde çok iyi tanınan, MHP ve SP'lilerden de oy alabilecek bir isimdi. Sanırım AK Parti, yaptırdığı anketler sonucunda kimi aday gösterirse göstersin diğer aday adaylarının (2014'te olduğu gibi) ipe un sereceğini düşündü ve MHP'ye bıraktı Silivri'yi. Çatalca adayı Mesut Üner, ilçenin yerlisi. Çatalca "Bizim çocuk" dediği Mesut Üner'e oy vermezse, tek sebep AK Parti'ye duyulan antipati olur.

AK Parti adaylarını açıkladığına göre CHP'nin hiç acele etmesine gerek kalmadı. Aralık ayı sonuna kadar tüm adaylarını açıklayacağını duyuran CHP, 2014 seçimlerinde yaptığı gibi Şubat ayına kadar oyalanabilir. 90 dakikalık maçları 60 dakika oynamak CHP yönetiminin huyudur çünkü...