Sevgili aileler, çocuklarınızın yeteneklerinin farkında mısınız? Önemli olan “en çok para kazanan meslek” mi? Gelin hep birlikte biraz bunun üzerine düşünelim!

Binlerce gencin hayatına yön verecek olan üniversite tercih süreci başladı. En popüler meslekler, en çok para kazandıran meslekler, geleceğin meslekleri… Bu süreçte internette cevabı en çok aranan soruların başında bu sorular geliyor. Son yıllarda kendi öğrencilerimden de gözlemlediğim gençlerin eğitime olan inancında sarsılma olduğu gerçeği. Mezun olduktan sonra gençlerin okudukları bölüm yerine başka meslek dallarında çalışmasındaki artışın yüksek olması gelecek nesli de umutsuzluğa sevk etmiş durumda.

Liseyi yeni bitirmiş gençler, hayalleri olan meslek alanı ile iş bulabilecek miyim? sorusu arasında sıkışıp kalıyor. Para kazanma, yaşamın devamlılığı için olmazsa olmaz. Ancak gençler tüm hayatları boyunca her sabah gidecekleri işlerini tercih ederken ne yazık ki kazanacakları paranın miktarına odaklanıyor. Nedir bu “çok para”nın miktarı? Kime göre neye göre? Bazısı için bir müstakil ev alabilmek bazısı için çadırıyla birlikte şehir şehir gezebilmek… Herkesin hayali farklıyken neden tüm gençleri zorla tek bir yaşam amacına doğru yönlendiriyoruz?

Boşanma oranlarının artması, insanların birbirlerine yönelik hoşgörüsüz yaklaşımları, tahammülsüzlük gibi toplumsal sorunlarla her gün boğuşuyoruz. Neden diye düşündünüz mü? Her sabah istemediği bir işe zorla giden, istemediği bölümü dört yıl boyunca okuyan gençlerimize henüz hayatlarının başında hayallerinden vazgeçip para odaklı düşünmelerini biz aşılamıyor muyuz? Sürekli geleceğin meslekleri başlığı ile gençlerimize umut vadedip sonrasında hayal kırıklığı yaşamalarına yol açmıyor muyuz?

Hatta lise öğrenimi sürecinde başlıyoruz çocuklarımıza “sözel okuma, sayısal bölüm oku!” şeklinde dikte etmeye.

Günün sonuna hayal kurmayı dahi bırakan mutsuz ve sadece para odaklı bir yaşam süren bireyler kalıyor.

Yani çocuklarımıza mutsuz bir yaşamı sunup ardından bu mutsuzluk serüveninde onlardan mümkün olabildiğince mutlu olmalarını bekliyoruz.

Sevgili aileler, çocuklarınızın yeteneklerinin farkında mısınız? Önemli olan “en çok para kazanan meslek” değil, çocuğunuzun sevdiği, bir ömür keyifle sürdüreceği, yeteneğinin olduğu meslek. Severek yapılan her işin bu hayatta bir karşılığı vardır. Bırakın çocuğunuz hayallerinin peşinden gitsin. Belki okuduğu bölümü üçüncü sınıftan bırakıp yeniden sınava girip başka bir bölüme geçecek…

Belki de bu yıl tercih yapmak istemeyip kendisine çalışmak için bir yıl daha zaman tanıyacak. Bu yüzden çocuğunuz sizin hayalinizdeki kariyer planını değil kendi kariyer planını oluşturmalı. Unutmayın, denizlerin bittiği yerde okyanuslar başlar. Çocuğunuzu şimdi bilinenlerin ötesine bırakma vakti. Bırakın hayallerinin peşinden gitsin.