Denizli'nin elması ve bereketli sofrası ile ünlü Çivril ilçesinde, belediyenin konuğuyuz...

Ege Denizi kararmadan ve Anadolu'yu düşmanlar yeniden sarmadan; Ege'nin bereketli, yiğit, çağdaş ve aydınlık yüzü Çivril'deyiz.

Rehber arkadaşım, bir Çivril sevdalısı olan edebiyat öğretmeni Emin Aslan ile Çivril'i çevreliyoruz. Denizlili ünlü ressam İbrahim Çallı'nın ressam torunu Yaşar Çallı, Denzilili mimar dostum Süleyman Boz ve Bekillili şair arkadaşım Tuncer Mangır ile birlikte, Denizli ve ilçelerine yaptığımız gezilerimiz çok keyifli idi. Bekilli, Çal, ve Pamukkale sonrası, sırada Çivril vardı. "İki teker herkese yeter" diyen, bisikletli güzeller otağı Denizli'nin elma güzeli bereketli Çivril ilçesi; zamanımızdan 9500 yıl eskilere uzanan ve tarihi mirasımıza ışık tutan, son arkeolojik kazılarda çıkan yeni bulguların bekçisi Beyce Sultan Türbesi'nin erenleri-yarenleri bizi çağırıyor, yeni konuklarını bekliyorlar... Dört mevsim başı dumanlı ve bir Anadolu Dervişi olan Akdağ yamacından fışkıran Gümüşsu Şelalesi ve Işıklı Göl ufkunda batan güneşi kıskandıran, o kaçamak sevdaları yaşayan, meraklı gezginlerin Çivril'i keşfetme turuna, siz de eşlik edin... Hayatı keşfederek ve belgeleyerek, mutluluğu uzaklarda aramayın. Aşka dokunun. Sevdiğinizin dudak izinde yol alın. Sevginizi sebil eyleyin, yeniden...

Çivril merkezinde, bu güzel mağaza ve dükkanların bulunduğu cadde ve sokaklarda gezdim, güzel bir yerde, güzel bir yemek yedim. Daha sonra ise, istikamet Işıklı. Işıklı Göl merkeze yakın. Burada; büyük bir havuz oluşturulmuş, bu havuzun çevresinde, restoranlar ve çay bahçeleri var. Bu restoranlardan birinde, balık yediğimizi hatırlıyorum. Sazan balığı.  Balıkçıların söylediğine göre; Işıklı Göl'ünden yıllık 10 bin ton, sazan balığı üretimi yapılıyor.

Ulaşım

Çivril; Denizli-Uşak arasındaki kara yolu üzerinde bulunuyor. Diğer bağlantısı ise: Dinar ilçesine uzanıyor. Çivril, il merkezi Denizli'ye: 95 km. uzaklıktadır. Çivril-Uşak arası uzaklık: 59 km. Çivril-Dinar arası uzaklık: 40 km. Çivril-Denizli Çardak Hava Alanı arası uzaklık: 85 km. Bunun yanında: Çivril-Aydın arası uzaklık: 265 km. Çivril-Ankara arası uzaklık: 420 km. Çivril-İstanbul arası uzaklık: 550 km.dir.

Anadolu toprakları içinde, ilk yerleşim yerlerinden biri olarak  kabul edilen "Beycesultan", bu bölgede bulunmaktadır.

MÖ: 4000-5000 yılları arasından bu yana, buralarda yerleşim bulunduğu bilinmektedir. Ancak, yörenin asıl önem kazanması: Büyük İskender'in Anadolu'ya geçişiyle başlar. Bu dönemde: Selevkos Krallığı, Menderes vadisi boyunca, bir dizi kale ve kent kurmuşlardır. Yöre, Bergama Krallığı döneminde, daha da önem kazanır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemleri ardından; Mustafa Kemal Paşa'nın komutasında direnen halk, emperyalist kuşatmaya dur dedi. 30 Ağustos 1922 tarihinde; Çivril Kuvayı Milliye Müfrezesi fedailerinin direnişi ardından; Yunan işgali sona erdi. Bu tarih, "Çivril Kurtuluş Günü" olarak, her yıl coşkuyla kutlanmaktadır.

Devamı yarın…