CHP'nin tartışmalı ismi Muharrem İnce, "Memleket Hareketi" yolculuğunu bu hafta içinde başlatıyor. İnce'nin otobüsü Sivas'tan yola çıkacak ve bin günde ülkenin değişik yerlerini dolaşacak. Yapılacak ilk seçimde Cumhurbaşkanı adayı olmak isteyen İnce, dün açıklanan büyüme rakamlarının negatif çıkması üzerine "İşte bunları anlatmak için yola çıkacağız" dedi. İnce'nin otobüsünün ne zaman hangi şehirde olacağı ve nereleri ziyaret edeceği belli değil henüz. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in başlattığı "esnaf ziyaretleri" benzeri bir yol izlemesi bekleniyor İnce'nin. CHP teşkilatlarının ise gittiği il ve ilçelerde eski Cumhurbaşkanı adayına pek kucak açması beklenmiyor.

İnce, bu yolculuklar sonunda muhalefetin ortak adayı olur mu, olamaz mı bunu göreceği ilgi yanında toplayacağı imza sayısı da belli edecek. Onu da İmamoğlu'nun adaylığı... Kesin olan tek şey, İnce'nin yolculuğu zaten gündemden kalkan Abdullah Gül'ün çatı aday olması ihtimalini tamamen sıfırladığı.

Gül'ün bıyıklarını kesmesi, ilk kez Büyük Taarruz'da Mustafa Kemal Atatürk'ü anan bir twit atması "Adaylık çabaları" olarak yorumlandı. Ama bunun mümkün olmadığını, Gül'ün yakın çevresi de kabullendi artık. Gül elbette aday olmayacak ama önümüzdeki seçimlerde (her zamanki gibi) arka planda kalıp oyun kurucu olarak rol almaya çalışacak.

YA NE DESEYDİ?

"Oy istemeye değil, halinizi sormaya geldim" diyerek esnaf ziyaretlerini sürdüren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'nin televizyonunda Cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağı sorusunu cevaplandırdı. Akşener'in "Çok isterim elbette" cevabı üzerine fazlaca yorum yapıldı. Ya ne deseydi geçen seçimlerin Cumhurbaşkanı adayı Akşener? Çatı adaylık yolunu "Ben adayım" diye ortaya çıkarak kestiği Gül için, tek olumsuz söz etmedi Akşener. Gül'e dönük tüm eleştiriler CHP'nin parti içi muhalefetinden geliyor nasılsa.

Meral Akşener de, erken seçim bekleyen siyasetçilerden. Eğer önümüzdeki yıl bir erken seçim kararı alınırsa, CHP'nin İstanbul'u Meclis çoğunluğunu elinde tutan AK Parti'ye kaptırmamak için İmamoğlu'nu aday göstermeyeceği hesabını da yapıyor Akşener. Böylelikle muhalefetin ortak adayı olmayı bekliyor doğal olarak. Ama daha önce de söyledim. İmamoğlu, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun da onayıyla şu anda CHP'nin tek adayı...

BU STRATEJİ TUTAR MI?

İmamoğlu'na yakın isimlerin, seçimlere hazırlık için medya desteğini çoğaltacak adımlar atması, Halk TV'nin yeniden yapılanması, Olay TV'nin Cavit Çağlar'dan kiralanması (ya da satın alınması) tamamen Beştepe adaylığı için atılan adımlar. İmamoğlu diğer yandan her fırsatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la polemiğe girerek çıtayı yüksek tutuyor. Şimdilik Kanalistanbul üzerinden yürütüyor muhalefetini ve halkın desteğini yüksek tutmaya çalışıyor.

Kanalistanbul güzergahındaki arazi sahipleri ile bazı imar planlarının çektiği tepkiyi artı puana çevirmek istiyor İmamoğlu.

Diğer yandan, İBB Meclisi'ne getirdiği tekliflerin reddedilmesi ve hükümetin yaptığı bazı yetki düzenlemeleri üzerinden "mağduriyet" kazanması da İmamoğlu cephesi tarafından avantaj olarak görülüyor. İş kalıyor bunu vatandaşa doğru anlatmaya. TV projeleri işte bu yüzden önemseniyor.

AK Parti teşkilatlarındaki "bürokratlaşma"yı da avantaja çevirmek istiyor İmamoğlu. Ama CHP teşkilatları, sokakta doğan boşluğu dolduracak pratiğe sahip değil. CHP'li belediyelerin dışındaki ilçelerde ilçe başkanı veya yöneticilerine ulaşmak çok zor.

Fatih Sultan Mehmet'in tablosunu satın alan İmamoğlu, meydan düzenlemesi yanında şimdi de Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinin mezarlarını düzenlemek için yarışma başlattı. Bunlar, belli çevrelerde sempati ile karşılanan adımlar. Fakat vatandaşa direk dokunan işler değil.

İstanbullu, kendisine direk dokunan hizmetlerle değerlendiriyor yöneticilerini. Bunların başında ulaşım ve su geliyor.

İmamoğlu'nun bir yılı aşkın görev süresince bu alanlarda halka ne kadar dokunduğunu önümüzdeki yazımda anlatacağım.