Avanos Bağ Bozumu Şenliği

Nevşehir ve Kayseri Hava Limanları yanı sıra, karayolu ile Avanos Bağ Bozumu Şenliği’ne gelen konuklar; Ekim ayının ilk günlerinde sararan yaprak ve toprağın buluşmasına tanıklık etmenin mutluluğunu yaşıyor... Sarı güz şarkıları ve mor şiir dizeleri, dillerinden düşmüyor... Şenliğe katılanlar sevdalı çığlıklarıyla, yaşaya dokunuyorlar, yeniden...

Anadolu’nun beline dolanarak akan Kızılırmak, Nevşehir’in şirin ilçesi Avanos’u ikiye bölmektedir. Kızılırmak üzerinde, iki yakayı birleştiren asma köprü üzerinde sallanarak geçen gelin ile damatın, kirkit ile halı dokurken sevdalı süzülüşlerine tanık olduk. Halı ve kilimleri ile de bilinen Avanoslu güzeller için, Şair Enver Gökçe şöyle demişti: “Ömrü billah mektep yüzü görmedi / Bu kadar nakışı nerden belledi / Kirtim kirt, kirtim de kirt...”

Avanos merkezde bulunan Kirkit Otel’in karşısında ve Kızılırmak kıyısındaki parkta yer alan, içinden su akan büyük bir testi görüntüsü, bize Aşık Seyrani’nin şu özlü dizesini anımsatır: “Kör de bilir Avanos’un yolunu, çanak çömlek kırığından bellidir...” Aslında Avanos’u an iyi tanıtan bir başka özellik de çömlekçiliktir. Bu anlamda Güral Porselen Müzesi mutlaka görülmelidir. Müze içinde; antik çağdan günümüze uzanan çömlekçilik ve seramik sanatı ürünleri bulunmaktadır. Müzeyi ziyaret eden konuklara, uygulamalı çömlek yapımı dersi de verilmektedir. Öte yandan, Avanos Belediyesi’nin geleneksel olarak düzenlediği, Çömlek Yapım Yarışması’na da ilginin fazla olduğu görülmektedir. Yeni çömlek yapım ustası yetiştirmeyi teşvik amacını güden bu yarışmalarda, kazanan gençlere ödül verilmektedir.

10 milyon yıl önce patlayan Erciyes ve Hasan Dağı’nın tüflerinin görselliği, doğa koşulları sonucu peri bacalarının oluşması ardından, beyaz atlar diyarı Kapadokya; ülkemizin doğal ve tarihi turizm potansiyeli olarak, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini hep çekmektedir. Gezi meraklıların tercih ettiği Kapadokya coğrafyası içinde Avanos bağları, çok özel bir yer almaktadır. Bildik nedenler yüzünden Anadolu topraklarında yok olmaya yüz tutan tarım ve ziraatçılık; Avanos’ta geleneksel olarak yapılan bağcılık, şarapçılık ve organik tarım üretimini de etkiledi.

Tüm bu olumsuzluklara karşın, Aslen Avanoslu ve Nevşehir’in Göre Kasabası’ndan olan ve Ankara’dan gelen, emekli bir gazeteci ve şair Osman Yüksel’in eski Avanos bağlarında başlattığı organik tarım ve alternatif turizm işletmeciliği sonucu, bölgede bir canlılık gözlendi ve bu örnek çalışma, gelişerek devam ediyor.

Devamı yarın...