Geçmiş, fotoğraflarımızı albümlerde saklar, zaman zaman da eşle-dostla birlikte hatıralarımızı yad ederdik. Daha doğrusu bizden önceki nesil böyle yaparmış. Biz de, geçmişten günümüze fotoğrafın hikayesini, mesleğin duayeninden dinledik.

Nerede o eski fotoğraf albümü getir de bakalım evladım... Belki de yaşlı insanlardan en çok duyduğumuz cümle buydu son zamanlara dek. O fotoğraf albümlerinin yerini artık cebimize kadar giren mini kameralar aldı. Odalarımızın baş köşesini süsleyen baskı fotoğraflar ve filmler günümüzde oldukça az bulunuyor. Gazetecilerin zamanında filmleri bitmesin diye flaş patlattığı bir dönemden, saniyede onlarca fotoğraf çekebilen dijital bir dünyaya geçiş yaşadık. Bu geçişe ayak uyduramayan fotoğrafçılık mesleğini yapanlar da birer birer kepenk kapattı. Biz de sektörün kalbi sayılan Sirkeci'de 1996 yılından beri Kristal Color'u işleten Bülent Kuru ile geçmişten günümüze fotoğrafı konuştuk.

21 yıl önce çıkmış olduğu yolda, bugün hatırı sayılır bir yere sahip olan Kristal Color, teknolojiye ayak uydurabilmiş işletmelerden bir tanesi. Ayakta kalabilmesinin sırrını da buna bağlayan Bülent Kuru, başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmayanlardan. Vermiş olduğu emek ve mücadelesi neticesinde değişen global çağa yetişmiş kadrosu ve ekipmanıyla yetişen ve güzel işler başaran Bülent Kuru, son dönemde eskiye dönüş olduğunu belirtiyor.

Fotoğrafçılığa ilginiz nasıl başladı?

"1996 tarihinde ajanslara slayt desteği veren Dia filmlerin siyah-beyaz banyo baskılarını yaparak başladım. Ben geldiğimde burada bu işi yapan 40'a yakın dükkan vardı. Şu an ise bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az kaldı.Daha sonra ise dijital baskıya geçiş dönemi hız kazandı. Biz de dijital baskıya geçiş yaptık. Büyük ebatlarda fotoğraflar basmaya başladık. Gelin-damat albüm baskıları ve sergi baskılarına da ağırlık verdik. Küçük bir de vesikalık stüdyomuz bulunuyor. Orada biyometrik fotoğraflar da çekebiliyoruz. Şu son dönemlerde çipli kimliğe geçişle beraber, biyometrik fotoğraflara da ilginin arttığını söyleyebilirim.

Son dönemlerde eskiye dönüş olduğunu söyleyebilir miyiz peki?

"Elbette, eskiye doğru da bir dönüş yaşanıyor. Bu konuyla ilgili en çok talep de üniversite öğrencilerinden geliyor. Özellikle Radyo-Televizyon-Sinema, Gazetecilik ve Fotoğrafçılık bölümü öğrencileri analog makineleri merak ediyor."

Analog makinelere dair ne gibi hizmetleriniz bulunuyor?

"Analog makinelerin banyo ve baskılarını kendimiz yapıyoruz. Ayrıca, analog fotoğrafların dijital ortama aktarımını da sağlıyoruz ki bize bu yönde de çok fazla talep geliyor. Analog makine ile çekilmiş bir fotoğrafa daha çok emek harcandığı için, daha da değerli olabiliyor ve çözünürlükleri çok yüksek boyutlara ulaşıyor. Bu durum, küçük fotoğraflarda belli olmasa da ebat büyüdükçe baskının kalitesi kendini belli ediyor.

Ayrıca, fotoğrafçılıkta en önemli şeylerden biri olan ekipmanların satışını da bünyemiz içinde gerçekleştiriyoruz. Örneğin, elimizde çok nadir olan 35 mm renkli ve siyah beyaz 100-400 İSO arası FUJİ ve KODAK marka filmler bulunuyor. Siyah-beyaz olarak da İLFORD markasının tüm çeşitleri elimizde mevcut."

Fotoğrafçılığı geçmişten günümüze değerlendirecek olsanız, neler söylemek isterdiniz?

"Fotoğrafçılık geçmişten günümüze çok fazla değişikliğe uğradı. İnsanlar, eskiden fotoğraflarını basılı bir şekilde saklamayı tercih ediyorlardı. Artık, akıllı telefonlarında, tabletlerinde ya da bilgisayarlarında arşiv oluşturuyorlar. Olası bir virüs girmesi ya da silinme durumunda ise tüm hatıraları yok olabiliyor. Onun için benim insanlara tavsiyem, mutlaka fotoğraflarını bastırsınlar. Bizler nasıl eski fotoğraflara bakınca nostalji yaşıyorsak, bizden sonra gelenler de bu tadı almalı."

Başarınızın sırrı nedir? Bizimle paylaşır mısınız?

"Başarımızın sırrı, disiplinli ve çok çalışmak. Teknolojiden kopmamak. Güçlü bir ekipman ve yetenekli bir kadro ile çalışmak."

Ünlü fotoğraf muhabiri Ara Güler hocanın bir sözü var. 'En iyi fotoğraf makinesi en iyi fotoğrafı çekseydi, en iyi daktiloya sahip olan da en iyi romanı yazardı'. Siz de bu söze katılıyor musunuz?

"Evet, bu doğru bir söz. İyi bir fotoğraf için ışık da, bakış açısı da çok önemli. Tabi, bu işi amatör olarak değil de profesyonel olarak yapıyorsa eğitimini de mutlaka almalı."

Kristal Colur'un vermiş olduğu hizmetler

Tüm analog makinelere ait film çeşitleri
FUJİ İNSTAX makine ve film çeşitleri
Foto kitap
Renkli-siyah beyaz ve slayt banyo baskı ve taraması
Canvas baskı
Fotoblok ve Forex baskıları
Fotoğraftan halıya dokuma
Albüm ve çerçeve çeşitleri
Sergi çalışmaları
Photoshop çalışması
Fotoğraf malzemeleri
Fotoğraf yenileme