Sevgili yolcu, ‘’Önce biz alışkanlıklarımızı oluştururuz, sonrada alışkanlıklarımız bizi oluşturur.’’ Diyor John Dryden. Yani mükemmel olmayı hedeflemek yerine, bizi biz yapacak alışkanlıkları kazanmak için nasıl fedakârlık gösterebiliriz bunun üzerine konuşalım bugünkü yolculuğumuzda seninle.

Peki neler olabilir bu alışkanlıklar biraz bunu detaylandıralım.

Sabah erken uyanıp güne erken saatte başlamak kazanabileceğimiz en güzel alışkanlıklardan biridir. İyi bir sabaha sahip olmak önemli bir alışkanlıktır. İyi sabah iyi günleri, iyi günler de verimli bir hayatı garantiler değil mi? Sabah rutinleri oluşturmak güzel bir adım olacaktır. Çünkü her sabah uyandığında ne yapacağını düşünmek zorunda kalmazsın. Başarılı olarak nitelendirdiğimiz insanlar sabahlara, sabah rutinlerine çok önem veriyorlar. Sabah rutinleri kişiye göre kişinin zevkine ilgi ve yeteneğine göre şekillenir. Kimisi güne koşu antrenmanı ile başlamaktan büyük keyif alırken kimi sağlam sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak ister kimisi de günün en erken saatlerinde ve henüz evde kimse uyanmamışken köşesine çekilip kitap okumak, yazı yazmaktan büyük haz duyar. Tamamen kişiye özel. Diyorsan ki benim bir sabah rutinim yok, diye; senin için en iyi olanı aramak için tam vakti diyebilirim. Senin sabahın, mutlu yarının sözünü de söylemek şu an içimden geldi.

Güne nasıl daha motivasyon dolu daha huzurlu başlamana yönelik fikirleri vermeye devam ediyorum. Her güne, gün doğumuyla birlikte meditasyon ile başlayarak sonrasında enerjini yükseltecek ve yapmaktan keyif alacağın bir antrenman koyabilirsin. Süresi uzun olmak zorunda hiç değil. Önemli olan onu yapmak, keyif almak ve en önemlisi bunu sürdürebilmek. Başarı, alışkanlığı sürdürülebilir kılmak ile doğru orantılı.

Her şeyin en iyisini isteyelim. İstemekte özgürüz değil mi? Hayal edelim. Sınırsız olsun hayallerimiz. ‘’Yapamam ki! Zaten olmaz ki! Beni mi bulacak sanki!’’ tarzındaki sözleri değil de olumlu dil kalıplarını kullanalım. Bak bu da çok kıymetli bir alışkanlık olur. Sahip olduğun bir potansiyel var değil mi? Olabildiğinin en iyisini olması için fedakârlık göstermen gerekiyordur belki de. Çünkü sen o potansiyele sahipsin. Bunun hakkını vermek senin elinde. Kendine olan güvenin artacaktır.

Her sabah günü planlayabilirsin. Acil durumuna göre sıralayabilirsin. Sana ilham verecek kitap, makale okuyarak ve oradan notlar çıkararak güne başlayabilirsin. Yine bir rutin seçeneği olarak, varsa yakınlarında imkânın doğa yürüyüşü yaparak güne başlamak da iyi bir başlangıç olacaktır. Bir saat yürüyüş sonrası kendine sevdiğin bir kahveyi ısmarlayıp, kahveni yudumlarken hoşuna giden içerikleri okuyabilirsin.

Rutin oluşturmak, kazanmak istediğin alışkanlık veya değiştirmek istediğin davranış için temel atmak diyebiliriz. Rutin olduğu için bir disiplin var. İptal edip ertelemediğin için bir özsaygı var. Basit gibi görünen sabah yürüyüşlerinde postürün düzelmesi var. Doğanın içinde bol oksijenli ortamda yürüyüşün hücrelerini canlandırması gençleştirmesi var. Rutinler belki basit gibi veya kısa süreli işe yaramıyor düşüncesi barındırıyor olabilir ama her gün, her sabah olan bir rutin yaşam kaliteni artırmanı sağlayacaktır.

İlham aldığın kişilerin sabah rutinlerini araştırabilirsin.

Varlığın ve bu haftaki yolculuğumuzda bana eşlik ettiğin için için teşekkür ediyorum. Hep var ol! Haydi kal sağlıcakla.