Havaların ısınmasıyla birlikte Mardin'in Nusaybin ilçesindeki yaylalarından dönen göçerler Batman'ın Gercüş ilçesinden geçerek, Van, Bitlis, Muş'ta bulunan serin yaylalara yerleşecek. Bazen kara yolunu bazen de arazi ve dağlık alanlardan geçtikleri sırada zorluklarla karşı karşıya kalan göçerlerin yolculukla birlikte yaşamları da zorlaşıyor. 

Gece çadırda, gündüz yollardalar 

Küçükbaşları için yılın farklı dönemlerinde yer değiştirmek durumunda kalan, çadırlarda yaşayan ve hayatları sürülerin peşinde geçen göçerlerden Salim Temel, teknolojiden sosyal hayata kadar pek çok imkandan mahrum bir yaşam sürmek zorunda kaldıklarını söyledi. Yolculuk sırasında ailesiyle birlikte geceleri çadır kurup konakladıkların anlatan Temel, gündüzleri ise sürekli yollarda olduklarını ifade etti.

'Güvenlik güçlerine teşekkür ediyorum'

Binlerce hayvanla birlikte yaylalara yürüyerek, bölgede yüzlerce yıldır devam eden geleneğini de sürdürdüklerini anlatan Temel, "Yollara düştüğümüz zaman vatandaşlar bizimle çok uğraşıyor. Yaylalarda konaklamamıza ve çadır kurmamıza izin vermiyorlar. Bu konuda sağ olsunlar güvenlik güçleri bizlere çok yardımcı oluyorlar. Bize izin verdikleri için güvenlik güçlerimize teşekkür ediyorum. Nusaybin'den geliyoruz Bitlis’e doğru gideceğiz. Şu an Bitlis ve Muş ovalarında kar olduğundan dolayı yavaş yavaş ilerlemek zorunda kalıyoruz. Çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyoruz. Göçerlik zor bir iş sürekli yer değiştirmek zorunda kalıyoruz. Bir gün burada bir gün başka yerde yaşamak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.