Mustafa Sarıgül'ün yeniden Şişli Belediye Başkanlığı'na aday olacağını 18 Ağustos 2017 tarihinde videolu haberimizle duyurmuştuk. Gazete ve televizyonlar "iddia" diyerek haberimizden alıntı yapmış ve ardından hem Sarıgül cephesi, hem de CHP bu konuda sessizliğe gömülmüştü. Sarıgül'ün adaylığı İzmir'in Menemen Belediyesi'nin ev sahipliğinde Şişli Kent Konseyi ile azınlık vakıflarının temsilcilerinin katıldığı bir kahvaltıda duyurulmuştu. Sarıgül "ben aday olacağım" dememişti ama Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin yapmış ve "Çok ama çok yakında Sarıgül yeniden Şişli Belediye Başkanı olacak" demişti. Şişli Kent Konseyi Başkanı Ali Yavuz Meriç de Sarıgül'den "ezelimiz ve ebedimiz" diyerek durumu özetlemişti.

Sarıgül, yerel seçimlerin erkene alınabileceği ihtimalini de gözönünde bulundurarak Kurban Bayramı öncesinde çalışmalarını hızlandırdı. Önce Şişli'de miting gibi bir bayramlaşma düzenledi. "Yeni projelerle yeniden Şişli'ye dönüyoruz" dedi özetle. Ardından Sivas'ın yolunu tuttu. Köy köy dolaşarak İstanbul'dan tatilini geçirmek için köylerine giden Şişli seçmeni ve akrabalarıyla buluştu. İlçedeki hemşehri derneklerini de ihmal etmedi. Sabah namazında camide, cumartesi günü havrada, pazar günü kilisede görmeye alışık olduğumuz Sarıgül, paçaları sıvayıp aynı yöntemle ter akıtmaya başladı. 

* * * 

Eminim ki, Sarıgül "yeni projeler" sunacak seçmene ve bunların da popüleritesi olacak. Ancak, medyadaki değişim Sarıgül'ün eskisi kadar medyada yer bulmasına olanak sağlayacak mı bu belirsiz. 
Cevabı bilinmeyen en net soru şu aslında: Sarıgül, hangi partinin Şişli Belediye Başkan adayı olacak?

"Elbette CHP'nin" diyeceksiniz ama aceleci olmayın bence.
Nedenini anlatmaya çalışalım:

Sarıgül, Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğunda, Şişli için İsmet İnönü'nün torunu Hayri İnönü'yü önermiş, CHP de büyük bir mutlulukla buna onay vermişti. Sarıgül ile CHP yönetimi, ilçeler bazında pazarlıklar yapmış, bazı ilçelerde onun istediği isimler aday gösterilmişti. Şu anda koltuğu elinden alınan ve soruşturulan Murat Hazinedar mesela. Hakkında ciddi iddialar var ve yargılama henüz başlamış değil.

İnönü, seçildikten sonra Şişli Meclis Üyesi olan Sarıgül'ün oğlu Emir Sarıgül ve ekibi ile anlaşmazlığa düşmüş, olay kriminal bir hal almıştı. Dava henüz tam olarak neticelenmiş değil... Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Candaş'ın 2016 yılında öldürülmesi de ilçedeki "inşaat rantı"na bağlanmış, üzerinde hayli spekülasyon yapılmıştı. Bunlara daha sonra değineceğiz.

Tüm bunlar yaşanırken, CHP sessiz kalmayı tercih etmiş, İstanbul'daki teşkilatlar arası anlaşmazlıkları çözmek üzere Murat Karayalçın İl Başkanı olarak tayin edilmişti. O dönemde parti sözcüsü olan Haluk Koç, Şişli'deki bu sorunlarla Karayalçın'ın ilgilendiğini ve kısa sürede kapsamlı bir rapor hazırlayıp gerekenin yapılacağını açıklamıştı. Aradan 4 yıl geçti ama CHP yönetimi mahkemelik olan taraflarla ilgili hiç bir kanaat açıklamadı. Yaptırımda da bulunmadı.

* * *

Kılıçdaroğlu'nun "Hayri İnönü'den vazgeçmem" dediği parti kulislerinde konuşuldu ama sahipsiz bırakıldığına inanan İnönü'nün küskün olduğu da gözlerden kaçmadı. Bu yıl yapılan Roman Çalıştayı'na Kılıçdaroğlu ile İnönü arasındaki soğukluk damga vurdu. Yanyana gelmediler ve tek bir kare fotoğraf vermediler. Benzer bir manzara 2017 yılında Kılıçdaroğlu'nun Roman mahallesi Kuştepe'yi ziyaretinde de yaşanmış, İl Başkanı Canbolat ve bazı İstanbul milletvekilleri Kılıçdaroğlu'na eşlik ederken, Hayri İnönü ortalıkta gözükmemişti. 
İnönü'nün tekrar Şişli Belediye Başkanlığı'na aday olmak istemediği de kulislerde konuşuluyor. Yakın dostlarının "meydanı boş bırakma, yenilgiyi kabullenmiş olursun" diyerek İnönü'yü motive etmeye çalıştığı da...

Sarıgül ise adaylığını açıkladı ama hangi partiden olduğu netleşmedi. Ne CHP cephesi Sarıgül'e sahip çıkıyor, ne de Sarıgül CHP'liler ile birlikte görüntü veriyor.

Hatta, Sarıgül'ün adaylığını açıkladıktan sonra CHP'nin kanlı bıçaklı olduğu Melih Gökçek'e sahip çıkarak "Melih Gökçek'in Ankara'ya önemli hizmetleri olmuştur" sözü çok dikkat çekmişti. 

Anında sosyal medyada Sarıgül'ün 2013 yılında bir cenazede dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş'ı öpmesi hatırlatılmış, tartışma uzayıp gitmişti.

* * *

Şişli'de AK Parti bugüne kadar seçimde iddialı olacak bir sonuç alamadı. Yerel seçimlerde parti kadar aday faktörü de sonucu belirliyor. Ama Şişli'de durum farklı. Sol eğilimli seçmen çoğunlukta ve tercihini değiştirmiyor. 

Sarıgül, 2009'da DSP'nin adayı olarak yüzde 54.7 oyla kazanmıştı. CHP o seçimde yüzde 2.5 oy almıştı. Sarıgül'ün İBB Başkanlığı'na aday olduğu 2014 seçimlerinde İnönü yüzde 61.6 oy alarak çıtayı daha da yükseltmişti.
Önümüzdeki yerel seçimler, geçmiş yıllarda alınan sonuçları ters yüz eder mi, etmez mi belirsiz. CHP'nin Şişli'de İnönü'nün arkasında durup durmayacağı da...

Dolayısıyla Sarıgül'ün hangi partiden aday olacağı da netleşmiş değil. "Topbaş'a öpücüğün ardından Melih Gökçek'e dönük olumlu açıklamalarla Sarıgül AK Parti'ye göz kırpıyor" diyenler de var. İYİ Parti'nin Sarıgül'ü aday göstermek istediği de...
Sonuçta, Mustafa Sarıgül yeniden Şişli'yi almak istiyor. Ama hangi partinin adayı olacağı belli değil. İlçedeki siyasi ağırlığını göstermek için bağımsız aday bile olabilir...